Vzpomínky Jiřího Potužníka 13

13.  Jaké další skutečnosti ovlivňují správné fungování našeho města ?

 

 

Při přemýšlení nad odpověďmi na položené otázky redakcí si hluboce uvědomuji naprosto nevhodné složení zastupitelů našeho  Města.  Vždyť ve vedení našeho Města je 9 nestraníků z celkových 17 zastupitelů. V Radě Města pak je z 5 radních zastoupena pouze jediná členka strany (v 1.polovině r. 2012) a v polovině r. 2013 jsou to 2 členové strany.

Dosud jsem se o tyto záležitosti z celkem pochopitelného znechucení z „demokracie“, asi od r. 2002, nijak intenzivně nezajímal, jak v našem městě, tak ani v našem státě. Vynechal jsem i dvoje volby. Až v r. 2010 jsem se voleb opět zúčastnil a od té doby volím komunisty. A to nejsem členem žádné politické strany.

Více popisuji v pojednání – „Co je to socialismus a co je svoboda a demokracie“, které, jak jsem již uvedl, v současnosti sepisuji.

Ale k nestraníkům. S jedním nebo dvěma nestraníky by se dalo souhlasit, ale devět je z mého pohledu přímo katastrofa. Každý kdo chce kandidovat do městského zastupitelstva by si měl naprosto jasně uvědomit, že jako jedinec  nemá téměř žádné šance výrazněji ovlivnit dění ve městě.

Zvláště v případě ovlivňování vlivů z venčí. Vždyť město přeci nežije v izolaci od státu, od celé společnosti!

A nějaká sdružení nezávislých apod. tomu nemohou vůbec pomoci. Soukromníci zůstanou soukromníky, jednak bez kolektivního vytváření a plnění volebního programu, jednak bez  jakékoli širší podpory, a hlavně bez jakékoli zodpovědnosti za své jednání ve veřejné funkci vůči kolektivu, jenž je vyslal na kandidátku!!! Např. něco podobného, jako je zodpovědný člen strany celé své straně!!! 

A případná zdůrazňovaná zodpovědnost kandidátů či již zvolených zastupitelů pouze vůči voličům je jednak výsměchem serióznosti, jednak skutečným výsměchem voličům, kterým tito zvolení radní i zastupitelé nalžou co chtějí ! Toto je nám všem, kteří se jenom trochu zajímáme o dění okolo sebe velice dobře známo. Mohu říci, že i z těchto mých textů se dá ledacos vyčíst nebo viz. jednání politiků v celostátním měřítku.  Kdyby to tak nebylo, jednání vedení Města i našeho státu by zřejmě muselo vypadat trochu jinak!!! Zkrátka, asi bych neměl o čem psát!!!

Tuto skutečnost by si opravdu měli uvědomovat výhradně tito kandidáti před volbami hlavně proto, že když chtějí kandidovat a podílet se na řízení města, tak u nich ostatní spoluobčané musí zákonitě předpokládat, že jsou obdařeni podstatně vyšší inteligencí než převážná část voličů!

Také musíme předpokládat, že uchází-li se někdo o práci ve voleném orgánu, měl by již předem vědět celkem podrobně, co to politika vlastně je, co obnáší a tedy, jak se s ní musí zacházet a co ho v praktické politice skutečně čeká!

A jestliže má tyto námi předpokládané přednosti, tak by ho nemělo ani napadnout soukromničení v politice, ve veřejné práci!!! Měl by již mít i nějaké zkušenosti s řízením pracovního kolektivu, zvláště ten, kdo aspiruje na nejvyšší funkce – viz. částečně i v mojí odpovědi na otázku č. 5  –   Jak se stát starostou 

Protože dobrá politika se v drtivé většině nedá dělat nestraníky bez celostátní struktury, bez citelného  politického zázemí v zádech.

A z těchto důvodů si také musí uvědomovat rizika svého rozhodnutí kandidovat jako soukromník, jako nezávislý. Je to tedy výhradně o osobní zodpovědnosti občanů, kteří se rozhodnou aktivně vstoupit do voleb, i když nejsou nebo nechtějí být stranicky organizováni !

Jestliže se občan přesto rozhodne kandidovat jako nezávislý, tak vzhledem k uvedenému, provádí vědomě podvod na voličích, protože jako nezávislý nemůže většinu svých volebních slibů naplnit, zvláště ty velice náročné na podporu mimo městských struktur!!!

Zodpovědnost za výsledky voleb a poté i za výsledky kolektivního orgánu vedení Města, je jen a pouze na zúčastněných politických stranách a na jednotlivě kandidujících nestranících !!!   Na nikom jiném!

Proto mohu naprosto zodpovědně uvést, že vstupem nestraníků do veřejných či politických funkcí je to od těchto spoluobčanů jenom hra na jakéhosi „důležitého občana!“, nic víc!!! Účinkování takto zvolených spoluobčanů v orgánech Města nemá pro město, pro veřejnost, v drtivé většině, vůbec žádný smysl a mohu i říci, že pro město a pro nás občany není většinou téměř  prospěšné, respektive, spíše ztěžuje a zpomaluje

rozvoj města!

Jediný, kdo by mohl mít jakousi šanci něco prosadit, i když také velice omezenou, by byl nezávislý kandidát s ohromnou vážností a autoritou překračující minimálně hranice města i kraje. Ve velké většině se to ale nemůže srovnávat s možnostmi při provádění obecní politiky standardními politickými stranami.

Jestliže uchazeč o veřejné funkce nechce vstoupit do některé politické strany, nebo naopak z politické strany vystoupí a stane se nezávislým – bezpartijním, pak v dostačující míře přesvědčuje své okolí, své voliče o tom, že jeho povahové vlastnosti jsou takové, že není schopen snášenlivosti se svými spolustraníky, že není schopen úzké a zodpovědné spolupráce v kolektivu, že není schopen podřídit se převládajícímu názoru v kolektivu své strany apod.

To jsou závažné charakterové nedostatky, které voličům silně signalizují, že takovýto kandidát nemá vůbec žádné předpoklady pro jakoukoli veřejnou funkci! Proto by neměl být volen!

Přitom výhody stranické organizovanosti jsou pro začínající kandidáty naprosto zřejmé. V první řadě je to holá skutečnost, že zodpovědná a seriózní politická strana nenavrhne na kandidáta člověka, který nemá např. vrozené předpoklady pro výkon jakékoli veřejné funkce či pro jednání s lidmi.

Dále také, seriózní strana připravuje nenásilně a dlouhodobě dopředu své případné kandidáty na veřejnou a politickou práci. Jedná se také i o to, že seriózní strana pomáhá těmto začínajícím, ale i již zapracovaným, zastupitelům s přebíráním zkušeností, s konzultacemi, kde rozebírají řešené problémy s určitého nadhledu apod.

Toto u soukromníků také neexistuje. Ti jsou ponecháni svému osudu. I toto, v souvislosti s ostatními souvisejícími negativními jevy ve společnosti, jsou jedním z důvodů, proč to dnes v celém našem státě vypadá tak hrozně, jak to vypadá.

Je pravda, že by si toto mohli uvědomit i samotní voliči. Jenomže většině voličů důsledky zvolení nestraníků jednoduše nedochází. Jednak proto, že se v podobných funkcích drtivá většina z nich nikdy nenacházela, a jednak také  proto, že se o provádění praktické politiky zase drtivá většina z nich nikdy nezajímala do potřebné hloubky. A proto s tím ani nemohou mít vůbec žádné zkušenosti!

To, že vinu za neúspěšné volby svádí politici jen na voliče je pouze neobjektivní,  sprostý a zcela účelový alibismus všech kandidátů, a také politických stran! Kandidáti přece slibovali a kandidáti také nesplnili či neplní své sliby voličům výhradně v důsledku své špatně vykonávané funkce !!! Nic jiného v tom není!

Nevhodné či nefunkční výsledky voleb v našem městě, ale snad i v celém našem státě, jsou důsledkem všeobecně neblahého stavu politiky, čili znechucení občanů z politiky !

A volič potom chce provést za každou cenu pouze nějaký odpor, nějaký vzdor a volí kandidáty jenom např. podle jména, o kterých se ale jen a jen domnívá !, že je ten lepší. I když to v drtivé většině nemusí být vůbec pravda a neuvědomuje si ani skutečné povolební důsledky, jak píši výše.

Skutečnost nám ukazuje, že i dnes, více jak 20 roků od politického převratu, jde velká část nových kandidátů do voleb aniž by před tím jakkoli politicky či veřejně pracovali, aniž by se aktivně o věci veřejné vůbec zajímali! a aniž by veřejnosti již prokázali svoji oprávněnost kandidovat.

Např. projevovanou dostatečně velkou aktivitou, jako občana, na jednáních zastupitelstva při řešení problémů města. Nebo aby byli velice aktivní i na schůzích svých stran či schůzích veřejných. A to aktivitou konstruktivní, nikoli aktivitou za každou cenu, aniž by to „mělo hlavu nebo patu“.

Jestliže takto nejednají, tak to znamená, že si ani sami nemohou odzkoušet a uvědomit si, ani strana si toto nemůže ověřit, zda vůbec mají vrozené předpoklady pro výkon veřejné funkce, a zda se na veřejnou funkci vůbec hodí. Co potom asi můžou ve svých funkcích dokázat?

Pravda je, že v ojedinělých případech se některý takto zvolený jedinec velice rychle a dobře zapracuje a má i výsledky. To ale platí pro zvolené občany mající vrozené předpoklady pro výkon takové funkce, a který má navíc i velice silnou vůli něco dokázat! Bez této silné vůle by nic nedokázal! Ale u většiny zvolených tomu tak není! 

Další část nominovaných, přesto že jsou již kandidáty poněkolikáté, tak někteří dosud také neprokázaly veřejnosti své schopnosti, a byli pouhými účastníky (nic nedělajícími a snad i jen pouze kývajícími přísedícími) ve vedení radnice.

Znovu opakuji , že je třeba si také uvědomit, že i ten funkcionář, který není ochoten přiznat svoji chybu ve výkonu své funkce, nemůže být seriozním člověkem, který by měl žít a vykonávat svoji funkci podle svého nejlepšího svědomí, nebo podle pravdy, a tím voličům také signalizuje, že to není vhodný kandidát do veřejné funkce. 

Na některých neúspěšných funkcionářích je i velice přesvědčivě vidět, že jim schází potřebné zkušenosti z veřejné i politické práce. A to i na některých členech strany. Na některých z nich je také i vidět, že charakteristika jejich povahových vlastností jim ani neumožňuje vstřebat tyto potřebné informace o politické i veřejně prospěšné práci.

V případě, že strana navrhuje kandidáty již po několikáté, kteří prakticky nic nedělají, a víme, že jsou tací na každé kandidátce, i na prvních volitelných místech, tak je to zásadní selhání strany. Toto selhání veřejnosti signalizuje, že takovouto stranu je zbytečné volit.

Proto jsem přesvědčen, že pokud strana není schopná nalézt ve svých řadách schopné kandidáty, měla by je hledat v nestranících, avšak s podmínkou, aby kandidovali zcela za politickou stranu, jež je navrhuje, aby byli v podstatě po dobu volebního období součástí této strany, aby se podřizovali jejímu volebnímu programu a v přiměřené míře i hájili zájmy této strany. A hlavně, aby se této straně zodpovídali za své účinkování ve veřejné funkci!!!

A jestliže nenaleznou žádné schopné kandidáty, tak je rozumnější, aby tato strana nekandidovala vůbec. Protože než ničemného, nic nedělajícího kandidáta, který může spíše napáchat škody, to je pro naše město a nás občany určitě lepší, aby se tato strana vedení obce vůbec v tomto volebním období nezúčastnila. Takovýto neschopný kandidát vlastně není schopen ani konstruktivně hájit volební program své strany. Proto je tam potom zcela zbytečný a své straně dělá spíše jenom ostudu! Podrobněji popisuji v celém textu.

 

Ale kdo z veřejnosti má voličům říci kdo pracuje a kdo selhal? Jsou to jen a pouze politické strany, kdy by tyto reálné a nesprávné skutečnosti měli zveřejňovat jednak na veřejných zasedání zastupitelstva (ale pouze v souvislosti s programem jednání Zastupitelstva), a jednak potom velice podrobně i na veřejných setkáních s občany. Ale musí také předkládat i návrhy na jejich nápravu. Podle mne nelze jenom jednoduše kritizovat bez popsání příčiny a navržení i potřebných změn pro zlepšení situace.

Tato veřejná setkání ale neorganizují pouze před volbami, ale v průběhu celého funkčního období!  Zde by měly seznamovat své voliče, své spoluobčany s plněním kompromisního ujednání koalice o společném povolebním programu, ale i s plněním svých volebních programů,  jaké se vyskytují překážky a kdo je za ně zodpovědný!

Tato veřejná setkání organizovat dle potřeby života města nebo nejméně jednou za půl roku, nebo

maximálně jednou za rok, pokud probíhá jednání orgánů Města na seriózní úrovni!

A když se bude projevovat občanský nezájem o tato veřejná setkávání, což vzhledem k současné neblahé situaci v politice, i v nepřesvědčivé činnosti Radnice, je více než pravděpodobné, pak musí nastoupit jiný způsob informování občanů o těchto skutečnostech. Straničtí vůdci musí více přemýšlet a pracovat na tom, jak si získat důvěru veřejnosti zpět.

Možná, že se to může zkusit např. písemnými zprávami asi  každých ¼  či ½ roku do každé poštovní schránky.  Ale mohou to být  i jiné způsoby, jak získat důvěru občanů zpět. Na prvním místě to je určitě poctivá, zcela transparentní a naprosto přesvědčivá práce ve vedení Města. Žádné politikaření, žádné pletichy! A dotahovat řešení problémů do úplného konce, nezůstávat na půli cesty!

Politická strana si ale musí být vědoma, že se nejedná o žádnou „náborovou“ tiskovinu, jako je volební program, kde uvádí jenom sliby, ale že jde o pravdivé informování veřejnosti o skutečnostech, účelově nepřibarvených, o skutečném dění ve vedení našeho Města.

Jestliže se politickým stranám např. těmito či jinými informacemi podaří získat zpět ztracenou důvěru občanů, pak se možná budou moci vrátit i k veřejným setkáváním s občany.

Když takto nějak nekonají, tak zcela přesvědčivě veřejnosti vzkazují, že voliči jsou pro ně naprosto zbyteční, o které není nutno v průběhu volebního období projevovat zájem, kromě předvolebního období, kdy chtějí zase dostat jenom jejich hlasy!!!

Ta strana, která seriózně nepracuje s veřejností v průběhu celého volebního období, nemá nárok, aby ji voliči v době voleb volili!

Všechna výše uvedená negativní poznání uvádí voliče do velké nejistoty, koho volit!  Na voliče to působí asi

tak, že ať zvolíme kohokoli, je to v podstatě stejné – k ničemu ! Vždyť volby sami o sobě jsou většinou velice obtížným rozhodnutím pro voliče i tam, kde veřejný život funguje alespoň trochu tak jak má.  

Chybí zde zřetelný projev opravdového zájmu o veřejnou a politickou práci od většiny kandidátů – (blíže popisuji v odpovědi č. 5  – Jak se stát starostou), a hlavně i od politických stran. Tento velice závažný nedostatek mohou nejsnáze eliminovat pouze „dobře !“  pracující politické strany.  Nikoli soukromníci – nezávislí! Ani stranám tito nemohou nijak dlouhodobě pomoci !!!

Když se zamýšlím nad touto přímo fatální situací, vychází mi jen a pouze hlavně selhání politických stran v našem městě! Asi to něco vypovídá i o úrovni vyšších a nejvyšších stranických struktur těchto stran. O jejich opravdovém zájmu o činnost svých stran v našem městě. O  jejich opravdovém  (ne)zájmu na zlepšování života našich občanů v našem městě pomocí působení svých stran!

 

Je zde také vidět zcela zjevná absence dobré práce sdělovacích prostředků! Tyto jsou naprosto netečné např. k výsledkům voleb, k vysvětlování dopadů takovýchto spíše kuriozit než skutečných a odpovědných  výsledků voleb.

Také je chybou sdělovacích prostředků, že při rozhovorech spíše , jak se říká, často  „zobou funkcionářům z ruky“, než aby se řádně na rozhovor připravili a nenechali zpovídaného říkat na první pohled zřejmé nepravdy, prezentovat zakrývací manévry apod.! Viz uvedená citace rozhovoru se starostou Pavlem Dvořákem a místostarostou Bohumilem Petráškem v internetovém médiu „prachatickonews.cz“ 

Zde určitě chyběla mimo mnoha jiných otázek redaktora i otázka, co pro nápravu Zámečníkových chyb tito dva funkcionáři udělají a za jak dlouho !!! Nebo, jak je možné, že místostarosta si dělal ve své funkci co chtěl, aniž by se z tohoto jeho jednání cele zodpovídal vedení Města. Dále, jak je možné, že si toho nikdo z vedení Města nevšiml! Nebo co konkrétně udělají proto, aby se podobná situace již nemohla opakovat! Zkrátka těch potřebných a adresných otázek by se našlo velice mnoho.

Já jsem původní článek nečetl, ale vzhledem k obsahu citací Jirky Horáka se zde podobné otázky nemohly vyskytovat.  Takže zde redaktor naprosto selhal!

 

Ale my, vimperáci,  My žijeme zde!, v našem městě! Nikdo jiný!  Přeci jen se lépe známe. Tak bychom se

proto měli k sobě chovat určitě lépe, určitě odpovědněji, a nečekat na to, až co nám napoví členové vedení z vyšších stranických struktur, co máme dělat. Vždyť jde přeci o naše Město a o náš život v něm!

Proto by podle mne měla základní a zcela zásadní iniciativa vycházet vždy hlavně od členů místní politické strany a tito by měli tvrdě vyžadovat pomoc při naplňování svých záměrů od vyšších stranických struktur a nikoli aby to bylo obráceně. Aby přesvědčovaly vyšší stranické struktury místní politiky, aby již něco konečně ve svém městě pro své občany začali dělat!

A samozřejmě, že je nutné brát do úvahy zájmy ostatních politických stran. Bez určité dohody mezi sebou nemůže dobře fingovat tvořivá spolupráce. To znamená, aby jednotlivé politické strany nejednaly jenom na „svoji pěst“!, ale v zájmu potřeb Města!

Ale zřejmě již i u nás ovládla morálku a charakter člověka jen a pouze „MOC – respektive, vláda peněz“.

Kolik času, a to  v jakékoli době v současnosti, zcela zbytečně promrháme špatnou prací zvolených funkcionářů, o to hůře se nám budou splňovat naše přání či naděje na zlepšení podmínek života v našem městě!!! Toto by si měli uvědomit také všichni občané našeho města, ale hlavně kandidáti vstupující do voleb, do vedení Města! I když je velká škoda, že část z nich vidí ve svém zvolení především zviditelnění sebe sama a někteří možná i osobní prospěch! Více v odpovědi č. 8, č. 11 a č. 12.

 

Ale zpět ke složení vedení Města.  Zamyslíme-li se nad současným stavem, je to více jak 50%  

nezávislých. To je přímo stav silně ohrožující akceschopnost a především dělnost pracovního kolektivu v případě, že se zde nesejdou zastupitelé (soukromníci) s vlastnostmi nezbytnými pro pokud možno bezproblémovou a dělnou činnost kolektivního orgánu. A také samozřejmě s velice podobným pohledem na řešení problémů města. Jsem přesvědčen, že je to při tomto počtu neorganizovaných velice ztížené!

Mezi ty dobré obecně potřebné vlastnosti zvolených funkcionářů určitě patří vzájemný respekt, vytvořit dost prostoru pro smysluplnou diskusi, respektovat názor druhého a přesvědčovat jej pouze nezvratnými a průkaznými důkazy – a nikoli prosazováním nepodloženými, např. chimérami apod. Jistě je jich mnohem více.

Zase z obecného pohledu by se u nich neměly vyskytovat takové vlastnosti jako je nadřazování se nad ostatní, jednání za zády, trvat jedině na té své pravdě !  a ostatní jsou od přírody hloupí, nebo uražená ješitnost apod. Zase jich je jistě mnohem více.

 

Tato situace, s většinou politicky nezařazených zastupitelů, samozřejmě nastoluje několik zásadních problémů v práci vedení Města :

Jedním z nich je rozhodně obtížné hledání společného konsenzu na jednotlivé projednávané problémy.

U některých je shoda celkem automatická, ale u některých, kde může být zájem o řešení rozbit do jednotlivců, nemusí k dohodě vůbec dojít, nebo je sjednání dohody velice náročné na čas i nervovou soustavu zúčastněných!

U zastoupení stran je toto riziko většinou mnohem menší. Jejich přístup se dá většinou předem očekávat, tak je jednání mnohem snazší. A mnohonásobně méně subjektů s čitelným postojem se většinou také dohodne snáze.

 

Snad by se dalo říci, že podobný stav může vyhovovat pouze v případě, když je některý člen úzkého vedení (starosta, místostarosta) velice silnou a všeobecně uznávanou osobností, s velkým pracovním nasazením, s velice dobrými osobními vlastnostmi a také s velkým citem pro potřeby města.

V takovém případě řeší vše ON a zbylou část radních a zastupitelů má vlastně pouze jako jakési „křoví“, které mu jeho činnost schválí!  I tak to někdy může velice dobře fungovat !!!  Nemělo by to být ale standardní, běžné  řešení!

Protože při negativních vlastnostech tohoto silného jedince je to opět velice špatné pro město!

 

Při zamyšlení se nad právě uvedeným docházím k závěru, že takto to mohlo fungovat ve vedení našeho Města i za působení místostarosty Jardy Zámečníka, který hýřil silnou osobností. Jak již uvádím na jiném místě.

Ale až do doby, kdy si nic nedělající ješitově a namyšlení jedinci začali uvědomovat, že jim Zámečník, jak se lidově říká, „přerostl přes hlavu“ právě pro množství práce, které dokázal uvést do života Města.

Sem ale musím v každém případě ještě zahrnout i Zámečníkem získané bohaté kontakty a obrovské zkušenosti jako výsledek své úspěšné činnosti při zajišťování nejenom investic na různé potřeby našeho města u aparátů jednotlivých úřadů nebo politických stran. I toto bylo určitě velké mínus pro Zámečníka  u ješitných spoluradních, či zastupitelů!

Protože tito neměli ani ponětí o tom, jak se musí v této činnosti pracovat a nakonec zjistili, že jsou vlastně ve vedení Města, takzvané „páté kolo u vozu“ !!!  Z čehož mohl vzejít ten určitý odpor či nenávist k osobě Zámečníka a z toho plynoucí podpora Horákových lží a slátanin, uvedených výše, v oddíle č. 12.9.

Toto bude asi nejspíše příčina vzniku averzí proti Zámečníkovi. U Horáka potom navíc ideologický důvod, že to je komunista! A komunisté mu přeci, „ale jenom podle jeho přesvědčení“, v 70. létech jednostranně velice ublížili!!! 

Tito ješitové však úplně zapomněli na to, že tím, že se rozejdou se Zámečníkem neseriózním způsobem, možno říci i ve zlém, že jim Zámečník asi těžko předá své bohaté zkušenosti. A zase na tuto sprostotu povrchních ješitů a namyšlenců doplácí v první řadě Město a my, všichni občané!

 

Další závažný negativní dopad na naše město je to, že tito nezařazení nejsou nikde takzvaně ukotvení. Ani v místních, ani v okresních,  ani v krajských, ani v celorepublikových politických strukturách, mohu dokonce říci, že doslova „visí takzvaně ve vzduchoprázdnu“.

Tito proto nemají kde hledat upřímnou politickou podporu pro jakýkoli svůj záměr a v souvislosti s ostatními nepříznivými okolnostmi může potom uváděná absence takovéto politické podpory chybět při obtížně prosazovaných potřebách města u dotyčných orgánů, např. přiměřená výše dotace na krytý bazén. Ale i u jiných potřeb města, závisejících na mimo vimperských orgánech, kde ani občanská vůle nemůže vůbec nic ovlivnit.

I když je pravda, že ani politická strana nemusí uspět se svým vlivem v jakémkoli orgánu. Také ona má omezené možnosti. Ale již to, že se rozšiřuje okruh lidí prosazujících stejné zájmy, kteří mohou pomoci, je velice dobré a velice přínosné. Nikdy by se nemělo pohrdat jakoukoli možností pomoci.

Když nemůže pomoci v jednom problému, může pomoci v jiném. A tento okruh pomoci se rozšiřuje hlavně s počtem opravdu dobře spolupracujících ! politických stran v řídícím orgánu MěstaNikoli nezávislých.

 

Tyto mé závěry jenom potvrzují sdělení, které uvádím již výše a to, že když je někdo zvolen do vedení Města, mělo by mu ležet na srdci pouze blaho a prospěch Města, nikoli jeho samého! tomuto vše podřídit!

Což u většiny nezávislých nemůže platit již z pouhého obecného principu, že jako nezávislý nemůže tuto velice pravdivou poučku naplňovat z důvodu svých, značně omezených účinných možností pro výkon své funkce, jak politických tak i lidských.

Tyto mé úvahy by určitě odsouhlasil i ten, profesorem Horákem a dalšími zaslepenci, zatracovaný Jarda Zámečník, nebo i jiní zkušení politici či letití organizátoři,  kteří s tím mají velké osobní zkušenosti. Jardovi Zámečníkovi se v době, kdy působil ve funkci místostarosty, také povedlo zajistit poměrně velké množství dotací právě i díky těmto zkušenostem.

A k tomu aby uspěl musel často najít i jiné než stranické kontakty. Ale musel je hledat a musel je najít!  Nemohl sedět v kanceláři na zadku! Jinak by nezařídil také vůbec nic!

Takže jde také o to, aby volení představitelé měli v povaze snadný přístup k druhému člověku, to je, dobré předpoklady pro vyjednávání. Bez této vlastnosti také nezmůžou ve svých funkcích vůbec nic.

 

Stranické struktury vyvíjejí činnost jako kolektivy s celorepublikovou hierarchií, s veřejně prezentovanými stanovami a volebním programem, které je svým  způsobem zásadně zavazují vůči veřejnosti, vůči voličům. Tuto velkou sílu „v zádech“ nestraníci vůbec nemají a ani nemohou mít!!!

A vůbec tento můj názor nezmění ani současný,  doslova „hnus“ v naší politice !!!

Tento jakýsi „hnus“ v politice neodstraní a ani nemohou odstranit nestraníci, ale jen a jen dobře pracující politické strany !!!  To by si mohli všichni naši spoluobčané, hlavně však kandidáti do voleb, již konečně uvědomit !!!  Ale hlavně také všichni funkcionáři politických stran!

A samozřejmě, že s tím velice úzce souvisí praktická nevymahatelnost práva a absolutní absence preventivního jednání celé společnosti, vůči všem narušovatelům veškerého soužití lidí !!! Opět musím říci, že všechno souvisí se vším! A tento problém podrobně popisuji v avizovaných textech o socialismu a demokracii.

 

Proto je obrovská chyba, když seriózní člověk, se správnými názory na chod společnosti a politické strany, se nechá otrávit neseriózními lidmi ve své straně natolik, že odchází ze strany, protože se mu nelíbí negativní praktiky, které stranu ovládly.

Namísto, aby se snažil vytvářet se stejně smýšlejícími spolustraníky ozdravné prostředí, aby mohlo dojít na výrazné potlačení negativních jevů v politice své strany, aby se smysl politiky dostal tam, kam skutečně patří. To je do kategorie „zodpovědné“ politiky!

Všichni si musíme uvědomit, ale tito „otrávení“ spoluobčané především, že napravování těchto zlotřilostí jednotlivci, či celými skupinami, v činnosti své politické strany, které zřejmě vznikly i za jejich přihlížení, ale i ty v celé společnosti, si vyžaduje obrovský vnitřní boj, ohromné nasazení každého seriózního člověka. Ale zase, zamyslíme-li se nad tím, tak musíme připustit, že sama politika je velice tvrdý boj, i když je vedena seriózně!  A bez tohoto důsledného boje se ke zlepšení situace nikdy nepokročí. Žádné nově zřízené „pidi“ straničky nebo nestraníci toto nevyřeší !!!

Jestliže člen strany pro tyto důvody opustí svoji stranu, a umím většinu z nich i velice dobře pochopit, neměl by se již politicky angažovat. Protože přejde-li do jiné strany s jinou ideou, pak se z něho stává jenom účelový přeběhlík a často to dopadne tak, že toto přestupování není konečné, protože nemůže najít shodu třeba se svým přesvědčením, nebo se zde objeví ten samý problém se zkompromitovanými funkcionáři, jako u jeho původní strany. A o možnostech a NE-síle nestraníků ve funkcích již  píši výše!

A v nově ustavených pidi straničkách, nemůže tento seriózní občan vůbec ničeho zásadního dokázat! Tyto straničky nemají vůbec žádnou společenskou ani politickou sílu!!! Je to proto jenom ztráta času jak z hlediska společnosti, tak i z hlediska seriózního jedince.

Tento stav nemůže zlepšit ani občas se zrodící jakákoli  „pidistranička“ z jiných důvodů než uvádím výše. Pro společnost je to zase jenom ztráta času, kdy si někdo léčí třeba jen domnělé své zneuznání v dřívější politické straně – např. „TOP 09“ a Miroslav Kalousek, nebo třeba chce zcela otevřeně ovládat ekonomiku obce nebo i státu ve svůj prospěch, skrzeva politickou funkci, skrzeva svoji politickou stranu – viz nám všem dobře známý Vít Bárta s „Věcmi veřejnými“ nebo v poslední době další známý velkopodnikatel Andrej Babiš se svou straničkou „ANO 2011“, který sleduje ty samé cíle co Vít Bárta. Tyto cíle sledují ale i ostatní, jak pidi straničky, jako např. i strana Kalouskova, Zemanova, Bobošíkové, Železného a další a další, tak i velké strany.

I když u podobně bohatých lidí, jako je Bárta a Babiš, je pravděpodobnost, že si tito stranu udrží, že přežije, nebo dokonce, že se i na politickém „nebi“ stabilněji usadí. Stojí je to ale nemalé peníze, což jim ale vůbec nevadí, protože tyto peníze získali jako nositelé vlády peněz poměrně lacino, velice výhodně a většinou i ne zcela čistým způsobem.  A účast na rozhodování o státních záležitostech jim tyto „investované“ peníze nejspíše mnohonásobně vrátí.

A k p. Babišovi jenom doplním aktuální závěr v důsledku jeho jmenování do funkce ministra financí. Je to úplně stejné, jako nám dobře známá česká letitá moudrost o tom, proč nedělat  !!!„KOZLA  ZAHRADNÍKEM“!!! Vždyť p. Babiš nenabyl a ani nemohl za těch pár let nabýt svého mnoha miliardového majetku zákonnou a poctivou cestou. To ať vypráví nějakým přihlouplým lidičkám a ne reálně uvažujícím lidem. Proto se ptám, jak může zloděj nastolit zákonný pořádek?!  Že by již měl dost?! A uměl ovládat své nemorální vlastnosti?! Protože u těchto lidí zase platí léty ověřená lidská zkušenost, : „Že ten kdo má dost, chce ještě víc!“ !!! A je mu jedno, jak toho dosáhne. Je to proto jenom oblbovací komédie, na kterou mu letí tak obrovské množství velice naivních lidiček. To bude zklamání až tito vystřízliví, až vychladnou! Ale již bude „pozdě bycha honit“!

U těchto nových stran je skoro důležitější než velmi malý počet členů, kdo tyto nové strany zřizuje!  Já v tomto ustavování nových stran vidím jenom snahu po uspokojení pouze svých osobních zájmů jenom zakladatele nebo zakladatelů, aby mohli bez velkých obtíží drancovat náš státní rozpočet a evropské dotace! Nic víc v tom nevidím.

A morální clonu, kterou vypouštějí okolo pro ně neznamená nic jiného, než aby oblbnuli !!! nás, voliče (viz. Babiš a jeho předvolební leták, že to myslí s většinovou společností nejlépe ze všech), aby jsme jim dali ve volbách své hlasy !!!.

Nikdy jim ale nešlo o správné principy života společnosti, hlavně pak většinové společnosti, ale jen o své zisky !!!   To je třeba si také plně uvědomit. Kdyby to tak nebylo, pak by nemohli být, za pouhých 20 let, tak  NESTYDATĚ  bohatí! – jednotky či desítky miliard korun!

 

Proto také nová myšlenka na jiný, lepší či vhodnější způsob vedení lidského společenství se se vznikem těchto nových pidi straniček vůbec neobjevuje!!! Je to politicky pouze, dá se říci špatná kopie toho, co zde již je!  Tedy toho velice škodlivého!!!  A i proto jsou tyto strany z pohledu společnosti naprosto zbytečné a spíše ztěžují situaci ve společnosti!! Rozhodně nic nového, hlavně pro většinového – obyčejného občana, ale i ostatních slušných občanů, nepřinesou!

A nemylme se naivní myšlenkou, že ve svobodě a demokracii může vzniknout seriózní a slušná politická strana s dobrými a prospěšnými výsledky své práce pro celou, hlavně většinovou společnost obyčejných a ostatních slušných lidí!

Nemůže! Protože svobodu a demokracii plně ovládá „vláda peněz“ (nositelé vlády peněz), a proto zde nemůže vzniknout strana na jiných zásadách, které se s „vládou peněz“, to je, se zákonem posvěceným drancováním státního rozpočtu a s okrádáním svých spoluobčanů,  neztotožňují !!!

U KSČM (KSČ)  je to úplně jinak, protože ta vznikla v době kapitalismu a na základě třídních rozdílů. Takže ideologie komunistů je založena na ochraně většinové společnosti právě proti zvůli nositelů vlády peněz – kapitalistů !!! Podrobněji popíši v dalším textu : „Co je to socialismus a co je to svoboda a demokracie“.

 

Další velice důležitý problém ve fungování vedení Města je naprostá neovladatelnost nezávislého zastupitele

v případě, kdy bojkotuje práci rady či zastupitelstva !

V tomto směru je velkou výhodou provádění politiky právě pomocí stranických struktur. Protože seriózní strana svým způsobem a za jistých podmínek, podporuje svého člena ve veřejné funkci. A naopak, strana je hlídačem svých členů ve veřejných funkcích, aby plnili úkoly koaličního volebního programu, stanovy strany a pracovali především v zájmu města a strany!

To znamená, že seriózní strana v drtivé většině nedovolí bojkotování práce celého kolektivního orgánu svým členem. V situaci, kdy jsou jí protistranou, nebo i jejími vlastními členy, předány pádné argumenty o tomto bojkotování, či zhoubném politikaření, vyvodí důsledky.

Jakmile její chybující člen okamžitě nezmění svůj pracovní přístup, nebo jej není schopen změnit, tak jej strana odvolá a nahradí jiným (náhradníkem). A je úplně jedno, zda jde pouze o zastupitele, radního nebo o samotného starostu.

A naopak, v případě, že je politická strana přesvědčena o správnosti jednání svého člena, vede vyjednávání o nápravě nepříjemné situace se stranou narušitele, nebo i se všemi koaličními a dle potřeby i s opozičními stranami. Dochází tak velice často celkem rychle k uklidnění situace.

U neangažovaných toto vůbec nelze. Jsou to svým způsobem, jak píši výše, soukromníci. A tak tam případný narušitel klidně zůstane až do konce volebního období a bude si léčit, např. své ješitné bolístky, či mindráky a otravovat celý kolektiv a celé Město.

Já vím o čem píši, protože jsem něco podobného osobně zažil, řešil a vyřešil. Byl to tehdy také člen strany. A měl jsem na to zatraceně málo času! Kdyby to tehdy byl nestraník, jako v současnosti, tak bych snad musel rezignovat na funkci předsedy MěstNV já sám.

Daleko horší potom je, že se může snadno stát, že tento narušitel bude zvolen i do dalšího volebního období, protože se třeba některým voličům líbí, že umí veřejně své kolegy tzv. „nadzvednout“, i když se toto jeho jednání nemusí zakládat na pravdě, na skutečných informacích, ale jen a pouze na intrikách a pletichách.

Ale volič to třeba neví, protože napadaný na tyto útoky např. nereaguje vůbec nebo jen nedostatečně. A ostatní kolegové napadaného nereagují taktéž a tím umožňují zkreslovat zásadním způsobem skutečnost! Což rozhodně není dobré. Takovému jednání se často říká, že „strká hlavu do písku“, anebo se jedná o to výše zmiňované nemorální politikaření. Viz předchozí oddíl č. 12 – O politikaření ve vedení Města.

Ale samozřejmě, že jsou na vině i všechny zúčastněné politické strany. Že neprovádějí cílevědomou kontrolu své politické konkurence! Že pro ně volbami politická činnost ve Městě zřejmě skončila a začnou rozvíjet své aktivity zase až těsně před dalšími volbami! Aby získali naše hlasy!!! Alespoň aktivita politických stran se nikterak viditelně v průběhu funkčního období, mezi volbami,  neprojevuje.

Zde bych uvedl, že v případě takto nepravdivě napadaného člena politické strany by se jej dobře pracující strana zcela určitě veřejně okamžitě zastala a trvala by, v rámci spolupráce, i na podrobném vysvětlení takovéhoto excesu.

A v případě nového zvolení narušitele, jestliže nedojde k důkladnému vysvětlení tohoto jeho nesprávného jednání ještě před volbami, může narušitelkdyž se mu složení nově zvoleného orgánu nebude zamlouvat, opět  pokračovat ve svých bolístkách a v destrukci kolektivního orgánu další volební období! Vždyť se nikomu za své jednání nezodpovídá. Tak proč by si s tím dělal nějaké starosti!

Patová situace v případě zástupců z politických stran by mohla nastat pouze v případě otevřené politické mezistranické války, která může skončit v případě nezdaru ve vyjednávání stran, mimořádnými volbami.


Aby se nějakým přijatelným způsobem veřejnost dozvěděla jak ve skutečnosti pracuje celé vedení Města,

respektive jeho jednotliví členové, bylo by velice pozitivní, kdyby se provádělo hodnocení členů vedení Města před koncem každého volebního období a to ve všech oblastech.

Kdyby bylo vedení radnice složené obvyklým způsobem, to je, ze zástupců politických stran a byl pouze jeden  nebo dva  neangažovaní zastupitelé, tak by to byla standardní situace a kontrolu činnosti svých zástupců ve vedení Města by si samozřejmě provedli sami politické strany.

Ať již dobře nebo špatně, včetně vyvození patřičných důsledků. A s výsledky tohoto hodnocení seznámit veřejnost. Jak jinak mají své voliče přesvědčit o svém seriózním přístupu ke spoluobčanům a k Městu?!

Ale co v naší, dalo by se říci, velice kritické situaci, u bezpartijních, politicky neangažovaných? Když jich je takové ohromné množství, to je, více jak 50 %?! Kdo jim bude vystavovat vysvědčení jak plnili své sliby a jak hájili zájmy Města? Když visí, jak se říká, v luftě?!

Podle mne by jedním z řešení mohlo být, kdyby toto hodnocení provádělo Zastupitelstvo na svém mimořádném a neveřejném zasedání, rozšířeném o představitele politických stran zúčastněných ve vedení Města. Podle mého rozumu by takovýto způsob hodnocení zajišťoval určitou objektivitu a korektnost.

Samozřejmě, že se jedná o velice obtížné a nepříjemné řešení pro zúčastněné, kdy nezávislí budou odmítat jakékoli zodpovídání se vlastně, jakoby politické konkurenci. Ale myslím si, že těch seriózních řešení zase moc není. Záviselo by to tedy na schopnosti vyjednávání vedení Města včetně představitelů politických stran.

Protože když se nezávislí zastupitelé nebudou nikomu zodpovídat za jejich odvedenou práci, tak u těch chybujících k nápravě nikdy nedojde. A bez konkrétního poukázání na ty co nic nedělají, když je neorganizovaných nadpoloviční většina, a jakékoli hodnocení jejich činnosti neexistuje, se asi také veřejná práce v našem městě nepohne výrazněji kupředu. Ale bylo by prospěšné, aby občané, voliči, byli upozorněni na tyto „ne dobře pracující“ členy vedení Města ve veřejné práci, aby je podruhé nevolili.

A toto vyúčtování by mělo být schváleno zastupiteli a mělo by být veřejnosti předloženo i v rámci mimořádného vydání VN.

Protože spoléhat na to, že to vyřeší sami voliči ve volbách je jenom zoufalá pohodlnost všech občanů aktivně působících v politice! Voliči neznají podrobněji řešení problémů a tak jsou snadno ovlivnitelní, třeba jenom, jak se říká, „mlácením prázdné slámy“. A bez jakéhokoli pozitivního účinku na nové volby.

Kdyby toto hodnocení politici ponechali na voličích, pak by musely všechny politické strany, ale i nezávislí organizovat setkání s občany alespoň 1x za rok a na těchto setkáních, a navíc i ve VN, seriózně popisovat a vysvětlovat po pravdě dění ve vedení Města. Byl by to postup, který by sice odpovídal více demokratickému systému, ale umím si představit ty veřejně propírané hádky mezi všemi zúčastněnými. Myslím si, že by to bylo nechutné divadlo hlavně od ješitů a namyšlených funkcionářů, ale hlavně od nezávislých, protože ty by nikdo neusměrňoval!

Ať již jakékoli hodnocení činnosti  vedení Města za uplynulé funkční období , by bylo seriózní informování občanů, respektive voličů, před dalšími volbami! Domnívám se, že i politickým subjektům přistupujícím seriózně k veřejné práci pro Město a občany, by na tomto mělo záležet. Jinak se lepšího, poctivějšího a serióznějšího chování většiny zvolených funkcionářů nikdy nedobereme.

Závěrem bych chtěl uvést, jak píši v úvodu, že mojí snahou bylo upozornit na negativní jevy, přímo bující v současné politice, které zásadně a negativně ovlivňují politickou kulturu ve veřejných záležitostech, po takzvané revoluci v r. 1989.

Jsem přesvědčen, že vše co popisuji v tomto textu, je velice důležité pro pokud možno správnou činnost vedení Města, a také proč to u nás z velké části po listopadu 1989 nefunguje

Mým záměrem tedy nebylo ponižovat či pranýřovat chybující funkcionáře.