tlaskal

Zima klepe na dveře

tlaskal     Řijen roku 2016 začal extrémně teplou sobotou. Teplota se v Pošumaví pohybovala  až okolo +25 °C. V neděli  ale přišel teplotní sešup, který se  opakoval i v pondělí. Podobný trend bude dále pokračovat, takže ve středu ráno čekejme teploty okolo nuly a od poloh okolo 700 metrů nad mořem se mohou vyskytovat sněhové přeháňky. Po přechodnou dobu není vyloučeno , že bude na chvilku dokonce “bílo” i ve větších městech regionu, tedy ve Vimperku, Volarech, Kašperských Horách.  V polohách nad 1000 metrů pak nadvládu zima převezme úplně a očekává se vytvoření souvislé sněhové pokrývky a teploty několik dní budou maximálně okolo nuly. Původem arktický vzduch k nám začne  proudit od severovýchodu v noci z úterý na středu  a způsobí problémy na návětrných stranách severních hor, tedy na polské straně Krkonoš, Jeseníků a Beskyd. Šumava snad bude větší kalamity ušetřena, přesto by řidiči na sněžení a náledí meli být připraveni.

 

 

  tlas   Podobně  tomu například bylo v roce 1994 – jak detailně popisují amatérští meteorologové a pozorovatelé ze sumava.eu – Jenda Procházka, Ivo Rolčík a Antonín Vojvodík.

 

     “Ještě počátkem října překračovaly na Šumavě teploty 15°C, pak se rychle ochlazovalo, aby už 6. října ráno byl zaznamenán první sníh. Na Řasnici jsme naměřili 2cm, podobně obyvatelé Českých Žlebů nebo Borových Lad. Z Churáňova nebo Velkého Javoru hlásili meteorologové 3cm. Silnější sněžení přislo 7. října odpoledne, kdy se silnice postupně stávaly jen velmi obtížně sjízdnými, téměř nesjízdné byly např. úseky Libínské Sedlo – Blažejovice a Horní Vltavice – Kubova Huť. Do rána pak napadlo přes 15cm v Horní Vltavici, Filipově Huti či na Kvildě. Z Churáňova hlásili 13cm, blíže k hranici sníh ale ubýval, ve Strážném a u Řasnice napadlo 9 resp. 8cm, ve Stožci pak už jen 3cm. Také z Velkého Javoru bylo hlášeno jen 5cm. Souvislá sněhová pokrývka na mnohých místech držela do 11. října, kdy sníh pod vlivem denních teplot nad 10°C opět roztál. Sníh pak na Šumavě napadl jen na chvíli po polovině listopadu a na delší dobu až těsně před Vánoci. ” vzpomíná pozorovatel Jenda Procházka.

 

tl     Dle “lovce mrazů” Antonína Vojvodíka ve Vimperku sníh padal roku 1994 už v noci na 6-ho. “Ráno byl ve Vimperku poprašek.  Srážky byly slabé a  sníh roztál. 7-ho začalo padat ale pořádně a nejvíce v noci, takže spadlo skoro 18mm ve sněhu (tolik neměla ani Horská Kvilda kolem 12mm). Tak,že 8.10. 1994 v 8 ráno jsem ve Vimperku naměřil 16cm, sníh vydržel  3 dny a další 2 byl nesouvislý. Šumavský Březník měl v této době sníh od 4.10. do 14.10.  – přitom v maximu 20cm a Perla u Horské Kvildy 15cm. Panovaly přitom nezvyklé mrazy –  7.10. ve Vimperku bylo -7,2°,  9.10. -5,3° a 19.10. dokonce -9,8°.Perla v ten den  -13,6°.” vzpomíná Antonín Vojvodík.

 

    Ivo Rolčík doplňuje výjimečný rok 1994 postřehy z Lipenska : “Výrazné ochlazení bylo v první dekádě října roku 1994 zaznamenáno i na břehu Lipna v Černé v Pošumaví. Teplota v noci na 7. října klesla na -5,0°C a téhož dne odpoledne začalo na Lipně sněžit. Druhý den ráno (8. října) ležela 3 cm vysoká sněhová pokrývka. V tomto měsíci bylo zaznamenáno celkem 20 mrazových dní, což od té doby žádný říjen již nepřekonal. Měsíc říjen byl dokonce chladnější než následující velmi teplý měsíc listopad 1994, což se v následujícíh 21 letech ani jednou nezopakovalo”.

 

 

text : mm

foto : jan tláskal (říjen 2012)