KULTURA ZA ČASŮ KORONY II.

 

KULTURA ZA ČASŮ KORONY II.

 

Není na škodu si připomenout, že rušení volnočasových akcí může do našeho kulturního života přinést i něco pozitivního. Kdo by ještě před pár měsíci tušil, že si bude tak snadné vychutnat představení kultovních divadelní scén, jakými jsou Husa na provázku, Činoherní klub, Divadlo Na zábradlí či Dejvické divadlo. Cestovat do vzdálených metropolí, bylo pro nás šumavany a pošumaváky velmi náročné. Nyní nás už žádné kopce nezastaví.

Že návštěva divadla nepatří k vašim častým aktivitám? Možná vám virus SARS-CoV-2 naznačuje, že je třeba změnit své stereotypy. V dnešním článku ze série KULTURA ZA ČASŮ KORONY se vám pokusím přiblížit, jak si „zajít“ na nejlepší divadelní kousky z tepla vašich domovů.

 

HOSPODA, DIVADLO, TANCOVAČKA…

 

Ne, toto není výčet aktivit, které mi nejvíce chybí. Jedná se o netradiční projekt Divadla Vosto5. Představení Dechovka přináší příběh jednoho malého městečka, kde se zdánlivě zastavil čas. Je také divadelním dokumentem o historii, který je víc než jen vyprávěním o nás. Když se rozdírají staré rány, když se hledají viníci, je potřeba vykopat a spočítat kosti. Chcete vědět, jak by vám bylo na tancovačce po druhé světové válce? Viděli jste už někdy slavnostní otevření sokolovny? Zažít to můžete na tomto odkazu .

 

O něco serióznější Divadlo Na zábradlí pro změnu láká na oceňovanou inscenaci Velvet Havel. Velvet Havel je hudebně-divadelní projekt Miloše Orsona Štědroně, který se nechává volně inspirovat Havlovým životem i tvorbou a s humorem, a sobě vlastní zkratkou pojednává o něm, jeho okolí i o nás samotných.

Pokud dáváte přednost akrobatickým a pohybovým kouskům, udělá vám radost záznam představení českého souboru Losers Cirque Company. Představení The Loser(s) přináší celou řadu humorných momentů a dechberoucích artistických čísel. Tento novocirkusový kus nám naznačuje, že vedle výher přináší život také prohry. Člověk se stává smolařem, a to třeba i na poli lásky.

Divadla zůstávají zavřená, a tak doba přeje streamování. První česká streamovací divadelní platforma Dramox nabízí sledování záznamů divadelních představení online. Jejím cílem je dlouhodobě podporovat divadelní tvorbu a rozšířit komunitu lidí, která divadlem žije. Aktuálně spolupracuje se 30 divadly z celé České republiky. Služba funguje na principu předplatného ve dvou variantách. Měsíčně stojí 299 Kč, v případě ročního předplatného 2 990 Kč. Většinu těchto částek předá Dramox divadlům, tvůrcům a hercům.

 

ZE ŠUMAVY JE TO KOUSEK NA BALET V HELSINKÁCH

 

Ano, je to tak. Finská národní opera na svých webových stránkách nabízí poměrně velké množství inscenací, a to jak světovou klasiku, tak i finská díla. Pokud máte rádi operu či balet, jde o skvělou příležitost k nevšednímu zážitku a zejména v případě baletu nehrozí ani jazyková bariéra.

 

Světoznámá taneční společnost Akrama Khana, britského choreografa bangladéšského původu, letos slaví 20 let své existence. K tomuto výročí nadělil soubor sobě a svým divákům dárek v podobě videa The Silent Burn Project , který je zdarma dostupný na YouTube. Dokument je plný tance, hudby, diskusí a dialogů.

 

 

Londýnský Královský balet je jedním z nejsledovanějších baletních souborů světa. Od 6. listopadu do 7. prosince zpřístupňuje, za symbolický poplatek 3 libry, výjimečné choreografické dílo Flight Pattern, které vzbudilo pozornost mezi laickou i odbornou veřejností. Hojně oceňované představení, tematizující uprchlickou krizi, bude dostupné na stránkách Královské opery. 

 

Záznamů a online streamů divadelních představení je celá řada. Vaší pozornosti by neměl uniknout například záznam derniéry satirického představení Ovčáček Čtveráček . Představení se točí kolem mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka a je inspirováno skutečnými událostmi a komentáři. Osmý ročník festivalu Noc divadel se uskuteční tradičně třetí listopadovou sobotu – 21. 11. 2020, letos s podtitulem Divadlo a udr-život-elnost.

 

U příležitosti dalšího článku se na vás těší

 

Sarah Huikari

{jcomments off}