1

Vimperk vítěz soutěže O Křišťálovou popelnici

                                                                

eko

                    

16. ročník soutěže O Křišťálovou popelnici v netradiční podobě! Zástupci EKO-KOM se tentokrát rozjeli předat ocenění přímo do nejlepších obcí

 

 

 

       Po letošní konferenci Odpady a obce 2020, která se v minulosti konala vždy za přítomnosti stovek účastníků v Hradci Králové a letos si kvůli koronavirovým omezením odbyla svou on-line premiéru, proběhlo v netradičním kabátu i předání ocenění vítězům celorepublikové soutěže obcí v třídění odpadů „O Křišťálovou popelnici“ za rok 2019. Na rozdíl od minulých let neproběhlo předání ocenění zástupcům nejlépe třídících obcí na slavnostním večeru konference v Hradci Králové. Naopak zástupci společnosti EKO-KOM se rozjeli dnes přímo na radnice a obecní úřady, kde ve stejnou chvíli předali ocenění a zveřejnili jim umístění v soutěži. Vyhlášení tak proběhla v komorním duchu, na radosti to ale oceněným obcím neubralo.

 

 

       Stejně jako v minulých letech byla i tentokrát soutěž určena všem obcím ČR zapojeným v systému EKO-KOM a soutěžilo se ve třech velikostních kategoriích. Do užšího výběru 16. ročníku soutěže O Křišťálovou popelnici postoupilo 66 nejlepších měst a obcí – pět zástupců z každého kraje a hlavní město Praha. Ocenění získaly 3 nejlepší obce a města z každé kategorie a z těch vítězných vzešel i absolutní vítěz. Květiny, malé křišťálové popelnice a v případě vítězů i šeky s finanční odměnou předali
dscn2564 nejlepším obcím a městům v rámci dnešní svatomartinské tour zástupci EKO-KOM, a.s. Kategorii obcí do 500 obyvatel ovládly tentokrát Potůčky, v kategorii obcí od 501 do 5 000 obyvatel zvítězily Vigantice a v kategorii nad 5 001 obyvatel dosáhl na vítězství Vimperk. Jihočeský Vimperk se stal zároveň absolutním vítězem 16. ročníku soutěže O Křišťálovou popelnici a doplnil tak seznam vítězů na putovní Křišťálové popelnici, kterou starostce Jaroslavě Martanové předala regionální manažerka AOS EKO-KOM Lenka Pravdová.

 

 

Co je hodnoceno?

 

 

       Každý kraj měl pětici nejlepších zástupců. Do celostátního užšího výběru totiž postoupili automaticky vítězové z krajských soutěží, další 2 zástupce z každého kraje nominovali příslušní regionální manažeři EKO-KOM, a.s., vybírat však mohli pouze z obcí, které se umístily v krajské soutěži nejhůře na 5. místě. V užším výběru pak o těch nejlepších rozhodovala celá řada kritérií. Jako vždy se hodnotilo nejen dosažené množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou komoditu, hodnotil se také poměr tříděného odpadu a komunálního odpadu, hustota sběrné sítě (včetně pytlového sběru a individuálních nádob), přihlíželo se také k tomu, jestli obec sbírá i nápojový karton, bílé sklo a kovy a celkově jaké jsou v obci vytvořené podmínky pro nakládání s odpady. Hodnocení je tedy velmi komplexní a provádí se především na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví.

 

 

 


 

 

 

Výsledky soutěže O křišťálovou popelnici 2019popelnicc

 

Absolutní vítěz: Vimperk

 

kategorie Obce do 500 obyvatel:

1. Potůčky

2. Český Jiřetín

3. Albrechtice v Jizerských horách

 

kategorie Obce 501 –5 000 obyvatel:

1. Vigantice

2. Velké Bílovice

3. Pržno

 

kategorie Obce nad 5 001 obyvatel:

1. Vimperk

2. Telč

3. Jilemnice 

 

 


 

 

{gallery}Jitka/rok2020/listopad/popelnice{/gallery}

 

 


 

 

 

{jcomments off}