mestskapolicie2

Strážníci opustí Kaplířovu ulici, změní sídlo

Městští strážníci opustí, pokud nedojde k žádnému zádrhelu, ještě letos svoje dosavadní sídlo v Kaplířově ulici a obsadí prostory v přízemí bývalého internátu lesnické školy s vchodem ze Hřbitovní ulice.

 

 

Ačkoliv dosavadní objekt, kde se služebna městských strážníků nacházela, byl podle slov vrchního strážníka Daniela Ziemby pro potřeby městské policie dostatečný, stěhování vítá. Nová služebna nabídne daleko větší komfort, domnívá se Daniel Ziemba. “Odpadne ten stav, že občan musí postávat venku na mrazu, když chce nahlásit nějakou událost osobně,” zmiňuje největší nedostatek dosavadních prostor – absenci podatelny. To už “lesárna bude moci poskytnout. Spolu s dostatečným zázemím pro strážníky, včetně malé tělocvičny.

 

 

Další výhodou změny adresy služebny je lepší přístup. Nové sídlo se nachází v centru města a navíc bude bezbariérové. V budoucnu tak případně mohou pracovat jako obsluha kamerového systému lidé s tělesným handicapem, zmiňuje další možný aspekt, který hovoří pro stěhování, vrchní strážník.

 

 

Neméně podstatným, možná úplně tím hlavním důvodem, proč se strážníci přesunou do bývalé “lesárny”, je snaha vedení města najít co možná nejlepší využití budovy, kterou před více než rokem koupilo. Do objektu se v těchto dnech stěhuje knihovna a v prvním patře dochází k rekonstrukci, aby zde mohly vzniknout nové malometrážní byty. Další část bývalé “lesárny” tak najde využití a město zde nebude muset provádět údržbu, aniž by prostory někdo využíval. Přestěhováním služebny si město rovněž zajistí dostatečnou ochranu celé budovy.

 

 

“Budeme dělat takové kroky, abychom ještě letos městskou policii přestěhovali, začneme zadáním projektové dokumetace,” vysvětluje místostarostka Jaroslava Martanová. Jak dodává, nebudou potřeba žádné velké stavební úpravy.

 

 

Změna místa služebny nic nemění na snaze vybudovat detašované pracoviště městských strážníků v areálu U Sloupů. Původní záměr zřídit jej v bývalé správě budov nevyšel, ale město už má vytipované nové prostory, kde by strážníci řešili přestupky. Jen se nebude jednat o služebnu, ale o kancelář, pro jejíž otevření  (a s tím související povolení) nejsou tak přísné podmínky.

 

 

Josef Rychtář

 

 

úvodní foto: (jr)