Ve skiareálech i ve stopě se pokračuje, na lyžaře čekají výborné podmínky

Týden z měsíce dubna už máme za sebou, Velikonoce taktéž, ale nic nebrání tomu, abyste si nemohli na Šumavě zalyžovat. Dokonce za lepších podmínek, než tomu bylo například v lednu, kdy by se daly očekávat nejlepší podmínky pro lyžování.

 

stopy

 Výborně upravené stopy na Zadovsku 2.4.

Studené počasí minulých dnů a neutuchající zájem návštěvníků přiměl provozovatele některých šumavských skiareálů posunout konec sezony. Ačkoliv plánovali ukončit sezonu velikonočními svátky, vleka se rozjedou i tento víkend. Typickým příkladem je Zadov, kde po jednodenní pauze pustili vleky ve středu, jezdit se bude až do neděle a poté plánují opět areál otevřít od středy do neděle. Dokonce se na Zadově jezdí večer za umělého osvětlení. A jak informovali ze Zadova, pořád se lyžuje na prašanu!

 

Nejlepší sněhové podmínky v dubnu za posledních dvacet let hlásí i ze železnorudského Špičáku. Velikonoční lyžovačky si tam každý z uplynulých tří svátečních dnů užívalo okolo tisícovky lyžařů. Původně také chtěli končit o Velikonocích, ale vleky pojedou i tento víkend. V sobotu naposledy pojedou vleky na Kubově Huti, lyžaři se tam rozloučí se se sezonou na Obrovci.

 

Jan Procházka ze skiareálu v Českých Žlebech nás informoval, že i u nich mají lyžaři o tomto víkendu poslední možnost si zalyžovat. Sněhu je zde stále dostatek, tak se místní nadšenci rozhodli o týden prodloužit zimní sezónu. Rovněž ve Žlebech lepší podmínky pro lyžování v dubnu nepamatují, na sjezdovkách leží pořád většinou od 30 do 70 cm, mimo sjezdovky pak 20 až 50 cm. Vleky budou v provozu s výraznými posezónními slevami v sobotu i v neděli.

Příznivé podmínky čekají i běžkaře. V místech s vyšší nadmořskou nadmořskou výškou se nemusí obávat nekvalitních stop. Jak jsme se měli možnost v úterý přesvědčit v okolí Zadova, stopy jsou ve výborném stavu. Na zmrzlém podkladu se nachází vrstva prachového sněhu a běžkaři si víkendovou vyjížďku rozhodně užijí. Téměř všechny stopy budou před víkendem připraveny na Železnorudsku,  Zadovsku i v okolí Kubovy Huti, Kvildy a Horské Kvildy.

 

 

(jr)