Snad nebudou vykopané příkopy tak hluboké

NÁZOR JIŘÍHO ŠEJNY: Tak nám volba prezidenta spěje do cíle. Před dvěma kandidáty, kteří prošli sítem prvního kola, už přes týden není úniku. Jsou vidět a slyšet téměř všude. Musíme to ještě vydržet. A pak už bude jenom dobře.

 

 

Marketingové týmy obou kandidátů jedou na plné obrátky a v područí všech možných médií se nás voliče snaží přesvědčit, že pokud nezvolíme toho „správného” kandidáta, skončí svět. Je to tak při každých volbách. Média mají obrovskou moc, možná ještě větší, než si myslíme nebo si dokážeme připustit. Politici si jsou této moci dobře vědomi, a proto již dávno neplatí, že vítězí ten, kdo to myslí dobře, ale ten, kdo umí přesvědčit, že to myslí dobře a upřímně.

 

 

Jak se tomu bránit? Těžko. Částečně může pomoci kritické myšlení. Kritické myšlení není o tom myslet negativně. Je to o tom, že když se k nám dostane informace, je potřeba ji zpracovat nejen z hlediska obsahového (je to pravda nebo ne?), ale také se musíme ptát kdo, kdy a hlavně proč nám danou informaci sdělil. Nějak v nás přetrvává, že co čteme v novinách či na internetu, vidíme v televizi nebo slyšíme v rozhlasu, je automaticky pravda. Kde ale bereme tu jistotu?

 

 

U této přímé volby prezidenta mne velmi mrzí a skoro až zaráží ta obrovská nevraživost. Ne mezi kandidáty, ale mezi lidmi. Mezi sourozenci, rodiči, přáteli nebo kolegy v práci. Oba kandidáti tvrdí, že chtějí spojovat. Zatím ale spíš rozdělují a ještě víc polarizují už tak dost polarizovanou společnost. Demokracie není o tom, že můžeme cestovat do zahraničí a v létě jedeme na dovolenou do Chorvatska, ale především o tom, dokázat respektovat názor druhých. Skoro to vypadá, že o demokracii pouze tvrdíme, že ji máme, ale když má náš soused jiný názor na hlavu státu, už s ním nebudeme mluvit. Snad je to pozůstatek doby čtyřicetileté nesvobody a nebude to v nás zakořeněno na věky. Vezměme si za příklad hostinského Palivce ze Švejka, který říkal: „Host jako host. Třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a žvaň si co chceš.”

 

 

Berme věci a hlavně politiku s určitým nadhledem. Věřím, že vykopané příkopy během této prezidentské kampaně nebudou tak hluboké, jak se zdají, a po volbách se nechají snadno překročit.

 

 

Jiří ŠEJNA, Vimperk