Prezidentská volba potřetí

NÁZOR MIROSLAVA KREJČI: Třikrát a dost? Do třetice všeho dobrého? Do třetice všeho zlého? Prostě se jen potřetí v průběhu prvního měsíce nového roku mám potřebu vyjádřit k přímé volbě prezidenta ČR, která právě dnes dospěla do finále.

 

Po týdnu jednání mimo republiku jsem se na jeden pouhý den (abych vyměnil košile, ale také abych vhodil do urny svůj hlas) vrátil do Česka a do Písku. V Písku jsem narazil na stejnou sněhovou a ledovou spoušť jaká byla, když jsem před týdnem odlétal do Štrasburku. Ještě, že nám meteorologové slibují oteplení, radnice už v tom asi nic neudělá – má na starosti určitě důležitější záležitosti. V Česku jsem pak narazil na dva znesvářené tábory prezidentských fanoušků, takže také nic moc.

 

Kdo bude od 8. března nástupcem Václava Klause je jasné, do jaké míry to bude změna k lepšímu, ukáže čas. I když jsem v prvním i druhém kole dal hlas někomu jinému, je a bude Miloš Zeman i mým prezidentem. To je realita. Jenom mě tak trochu mrzí, že závěr volební kampaně byl poznamenám některými podpásovkami jednoho z prezidentských týmů – od dezinformací až po vědomé lži. Myslím, že vyhrocená situace okolo voleb si v lecčems nezadala s tolik kritizovanou atmosférou, ve které proběhla předchozí volba prezidenta. Nepochopil jsem ale ani hodnocení kandidátů z úst premiéra Petra Nečase. Jestli někdo rozděluje a destabilizuje naši společnost, je to především on a jeho vláda.

 

Pomalu si zvykáme, že v tomto státě bude jeden chytrý a vzdělaný (nebo několik málo vyvolených), ti ostatní pak mírně či více retardovanými. Už první dělení proběhlo – na profesionály a amatéry. Ale možná tomu tak skutečně je. Miloš Zeman si jako jeden z mála našich polistopadových politiků prošel dvěma vysokými ústavními funkcemi – jako předseda dolní komory Parlamentu ČR a jako premiér. Takže má zkušenosti a kvalifikační předpoklady pro výkon funkce prezidenta. Miloš Zeman si rozhodně zasloužil satisfakci za zradu od svých stranických souputníků – otázkou je, jestli zrovna v této podobě. Lze ale očekávat nějakou výraznější změnu v dosavadní politice hlavy státu? Václav Klaus i Miloš Zeman měli a mají hodně společného. Ale jak se říká – čas ukáže. Hlavně, že Václav Klaus nemusí emigrovat. To by pak pro nás byla ta skutečná rána, ne výsledky prezidentské volby.

 

 

Miroslav KREJČA,
senátor