Reakce: vodárna – Hrabice

Na čtenářský dotaz odpovídá Ing. Michal Janče, vedoucí odboru investic a údržby MÚ Vimperk:


Vodárna Hrabice – chtěla bych se zeptat, jak je to s hospodařením vody, protože když se odbočí na Hrabice, tak tam ze staré vodárny vytéká již 2 měsíce voda, která přetéká dvěma prameny přes silnici. Za tu dobu si myslím, že by vystačila jedna domácnost s vodou po celý rok, na to co tam proteče úplně zbytečně. Děkuji za odpověď.

 

 

Ing. Janče: “Jde o historický vodojem, o kterém obyvatelé žijící v osadě Hrabice tvrdí, že zásoboval vodou pivovar. Toto tvrzní nemůžeme doložit ani vyvrátit.

 

 

Podle vyjádření pracovníků společnosti Čevak a. s. vedlo vodovodní potrubí z tohoto vodojemu prostorem dnešního sportovně-rekreačního areálu Vodník dále k zámku. V 70. letech byla postavená a zprovozněná úpravna vody Brloh a tento vodojem byl od veřejného vodovodu odpojen. V prostoru Kalvárie bylo toto vodovodní potrubí zaslepeno.

 

 

V roce 2008 při výstavbě nového areálu společnosti “SAK spol. s r.o.” Vimperk pod Hrabicemi bylo nalezeno vodovodní potrubí, o kterém se lze domnívat, že jde o část tohoto vodovodu napájeného z výše uvedeného vodojemu. Nejedná se o vodu pitnou, ale vodu užitkovou, která není sledována a nesplňuje základní hygienické předpisy.

 

 

O situaci, na kterou upozorňujete, víme a její odstranění je plánované v termínu konec srpna až září 2013.”

 

-red-