logoduhanazor

Číslo týdne: 21

ČÍSLO TÝDNE: 21. VŠICHNI NAŠI NOVÍ EUROPOSLANCI BY MĚLI HÁJIT ČESKÉ ZÁJMY. OVŠEM  NIKOLI PROTI UNII, ALE PRO SNÍŽENÍ FOSILNÍ ZÁVISLOSTI

čtvrtek 22. května 2014

Zítra a pozítří se rozhodne o tom, kdo bude zastupovat naši zemi v Evropě na příštích pět let.  Hnutí DUHA apeluje na budoucí české europoslankyně a europoslance, aby silně obhajovali zájmy českých občanů – ovšem nikoli proti Unii, ale proti zbytečně vysokým účtům za energie, které musí domácnosti platit kvůli podpoře špinavého uhlí a přílivu drahé ropy a plynu z východu.

Jednou z nejvýznamnějších oblastí, kterou se bude nový Evropský parlament zabývat, bude směřování energetiky na starém kontinentu. Toto téma se významně dotýká i ČR, která má vážné problémy se závislostí na dovozu ropy a plynu. Každý rok odteče z naší ekonomiky 200 miliard korun do zemí Ruska, Ázerbájdžánu nebo Turkmenistán, zemí s autoritářskými režimy. Uhelné elektrárny zase způsobují škody na zdraví a životním prostředí ve výši 51 miliard ročně. Česká ekonomika hltá páté největší množství energie na jednotku HDP ze států EU.

Českým – a zároveň celoevropským – zájmem je tedy přijmout závazné cíle evropské energetiky pro snižování znečištění, růst podílu čistých domácích zdrojů energie a menší plýtvání energií [3]. Již přijetí předchozích cílů Unie pro rok 2020 vedlo ke snížení energetické náročnosti evropského průmyslu o 30 %, a to už v roce 2011.

Naše země však na současné energetické politice Unie příliš neprofituje. Náš cíl pro snížení spotřeby fosilních paliv byl stanoven vůči roku 1990. Byl splněn už při vstupu ČR do Unie a jeho naplnění bylo zajištěno přirozeným ekonomickým vývojem po roce 1989. Nebylo k němu třeba žádných moderních strategií, a proto proti progresivním státům, jako je Británie nebo Dánsko, zaostáváme v inovacích. Dánská energetická agentura např. zveřejnila tento týden tři scénáře, jak proměnit tuto zemi v nezávislou na fosilních palivech.

Dokonce ani zateplování domů neběží zdaleka naplno, neboť i efektivní programy, jako je Nová zelená úsporám, jsou opakovaně přerušovány a trpí nedostatkem peněz. Pokud by se rozběhlo v plné míře, vzniklo by 31 tisíc pracovních míst a v roce 2030 by domácnosti a obce platily za teplo o 21 miliard ročně méně než dnes .

Klíčovým hráčem v rozhodování o tom, jestli budeme podporovat ruské naftaře a plynaře, anebo české stavaře a strojaře, však nebudou noví europoslanci, ale premiér Sobotka. Ten o energetickém směřování EU rozhodne spolu s lídry ostatních států na jednom z příštích evropských summitů. Vláda také musí – dle svého programového prohlášení – najít další peníze na výhodné investice do zateplování a předložit návrh antifosilního zákona, který vytvoří prostředí pro investice do inovací.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

„Současná evropská energetická legislativa znevýhodňuje naši zemi. Nevytváří zde dostatečné motivační prostředí pro inovace a snižování energetické náročnosti a nebrání zbytečnému přílivu drahého plynu a ropy. Nezpůsobili to však zbytečně proklínaní bruselští úředníci, ale naopak čeští politici a úředníci, kteří trvale prosazují co nejslabší závazky ČR i slabé cíle evropské energetické politiky.“

„Budoucí europoslankyně a europoslanci to musejí v aktuální debatě o energetickém směřování Unie napravit. Jejich nejvlastenečtějším úkolem bude bojovat za závazné cíle pro snižování znečištění a plýtvání energií i zvyšování výroby čisté domácí energie. To je skutečný zájem Čechů a ostatních Evropanů. “

„Investice do inovací a energetické efektivity však musí podporovat zejména česká vláda. Zatím slíbila v programovém prohlášení víc peněz na zateplování domů a také předložení antifosilního zákona, který by vytvořil motivační prostředí pro efektivní ekonomiku.“

 

-tz,hd-