Nejchladnější srpnové ráno v historii

Šumava zažila 27. srpna nejchladnější srpnové ráno za dobu měření. Překonáno bylo dosavadní minimum z konce srpna roku 1991, naměřené na Perle (-6,7°C). Nejnižší teplotu zaznamenala stanice Rokytská slať, kde bylo -7,0°C. Následovala stanice Perla s minimem -6,0°C, srpnový rekord stanice tak odolal. Pod -5°C se dostala teplota ještě na Březníku. Dle jednoho zdroje z Infomet.cz je absolutní teplotní srpnové minimum z roku 1984, kdy stanice Jizerka naměřila teplotu -8,5°C.

 

Výrazně pod bod mrazu klesla ale teplota i na dalších stanicích jako Knížecí Pláně, Ždárecká slať, Borová Lada, Horská Kvilda, Arnoštov, Řasnice, Hliniště, Zbytiny nebo Volary. V hřebenových partích Šumavy sice nemrzlo ve 2 metrech nad zemí, výrazný mráz byl ale při zemi, kde teplota poklesla pod -5°C a to na stanicích Plechý a Březník – hřeben.

 

Za zmínku stojí nejnižší přízemní teploty, které naměřily stanice Knížecí Pláně (-8,4°C), Arnoštov (-8,3°C) a Řasnice (-8,1°C). 

 

Tato noc byla nejchladnější, v dalších dnech se v nočních a ranních hodinách již neočekávají tak nízká minima, ikdyž teploty pod bod mrazu na některých stanicích opět poklesnou. 

 

Nejchladnější šumavské lokality 27. srpna 2018:

stanice min teplota
Rokytská slať -7,0°C
Perla -6,0°C
Březník -5,7°C
Žďárecká slať -4,8°C
Knížecí Pláně -4,8°C
Volary -4,5°C
Horská Kvilda -4,5°C

 

Teplotní graf stanice Rokytská slať s minimem -7,0°C:

zdroj dat: ČHMÚ

(ir)