Plechý má meteostanici

Šumava se od 20. září může pyšnit novou meteostanicí a to ne ledajakou. Po několika měsících příprav byla nainstalovaná meteostanice nedaleko nejvyššího vrcholu české strany Šumavy, hory Plechý v nadmořské výšce 1344 metrů n.m. Stanice, která je zařazena do sítě ČHMÚ, měří teplotu vzduchu a také výšku sněhové pokrývky, která bývá v této lokalitě opravdu velmi vysoká. Sněhová pokrývka se měří pomocí ultrazvukového čidla. Data jsou zasílána do ČHMÚ každých 30 minut a výstupy ze stanice jsou k dispozici v grafické podobě, jako jsme zvyklí u dalších stanic.

 

Poděkování při instalaci stanice patří Horské službě z Nové Pece a panu Václavu Šestákovi, provozující web o počasí novapec.cz. Instalaci provedl tým “počasářů” Šumava.eu.

 

Meteostanici vyrobili pracovníci firmy Meteoservis v.o.s. Vodňany. Firma si zaslouží velké poděkování za kvalitně odvedenou práci a spolupráci při realizaci projektu v čele s panem Milanem Černoškem. Konstrukce stanice je totiž ojedinělá a vyrobená přímo na míru pro zdejší drsné horské klima. Na realizaci projektu se podílel i Národní park Šumava, který schválil umístění stanice v této lokalitě a ČHMÚ, který schválil zařazení stanice do své staniční sítě. 

 

Výstupy ze stanice budou k dispozici nejen na portálu Českého hydrometeorologického ústavu, ale samozřejmě na našem portálu pocasi.sumava.eu a také na pocasi-volary.cz jak na hlavní stránce webu, tak v interaktivní mapě. Údaje se na výše zmíněných stránkách objeví během pár dní.

 

Přímý odkaz na graf ze stanice Plechýhttp://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/PR/grafy/2/C7PLCH01.PNG

 

Meteostanice Plechý 1344 metrů n.m. se stala třetí nejvýše položenou stanicí na území České republiky, hned po Sněžce (1602 metrů n.m.) a Luční Boudě (1413 metrů n.m.). 

 

Data ze stanice budou velice přínosná nejen pro milovníky počasí, ale také pro Horskou službu z Nové Pece, která bude on-line vědět, jaké počasí panuje ve vrcholových partiích Šumavy, kde panuje často odlišné počasí oproti nižším polohám.

 

 

(ir)