Zhodnocení závodu v RC OffRoad Trialu

4. ročník Narozeninového závodu v RC OffRoad Trialu

 

 

 

V sobotu dne 7.5. 2016 se za bikrosovou tratí uskutečnil 4. ročník Narozeninového závodu v RC OffRoad trialu s terénními modely v měřítku 1:10, kdy vozidlo musí projet 5 sekcí o 10. brankách širokých 29 cm.

Hodnocení spočívá v získání co nejméně bodů. Trestné body jsou za couvání (3), dotek branky, či ohraničení sekce (5), zlomení branky (25) a dotek auta řidičem (převrácení 50).

 

Ač se to čtenářům může zdát jednoduché, tak tomu tak není. Hrozně moc záleží na přípravě technického stavu vozidla, jeho vyvážení a výběrem vhodných pneumatik. Dále na strategii jezdce jak si šikovně najet, aby nemusel couvat, nebo když je špatně postavený v brance. Zda si couvnout za 3 body, nebo se to pokusit projet i když hrozí dotek, přinejhorším zlomení branky. A to vše ve složitém členitém terénu na různých površích. Kde přidat plyn skoro na plno, aby nadskočily kola na skalku, která nejde pomalu vyjet a kde zase ubrat při sjezdech, nebo přibrzdit a počítat s maximálním náklonem vozidla, aby se auto nepřevrátilo. A to nejdůležitější, šikovnosti jezdce svého modelu.

 

 

 

 

 

To bylo na úvod a v krátkosti se seznámením s pravidly. Přípravy na samotný závod začaly, už v pátečních odpoledních hodinách, kdy přijelo spousty soutěžících a přátel z celé republiky. Pro zajímavost, asi nejdelší vzdálenost urazil jeden soutěžící z Brna. Společně jsme ohraničili sekce, které se pojedou a připravili branky včetně výzdoby v podobě transparentů, aby se druhý den ráno stihlo odstartovat včas. Trvalo nám to skoro až do tmy a poté jsme si užívali našeho setkání, protože jsme se neviděli pár měsíců a oslavili moje narozeniny.

 

Druhý den v sobotu ráno, přijel zbytek soutěžících a diváků. Proběhla registrace vozidel a mohl se zahájit závod s 26. osádkami. Výhodou trialu je, že každý závod se mění rozložení sekcí a rozmístění branek, takže se nikdy nejede to samé. Tentokrát se rozmístění branek povedlo, neboť si v průběhu závodů pochvalovali jezdci vytyčený terén. Nebyl ani lehký ani moc náročný, prostě akorát. I když na pár sekcích byla místa, která se tvářila, že nejdou projet a pár osádek tomu nechtělo věřit, že to vůbec projedou a o to větší nadšení měli, když to projeli a ještě k tomu bez doteku branky. A o tom tento koníček částečně je. Zdolávat výzvy a žasnout co tyto terénní modely dovedou.

 

 

 

 

Tentokrát pomáhali dělat komisaře i zkušení jezdci zdaleka, což časově hrozně moc pomohlo. Jelo se všech 5 sekcí naráz a díky tomu jsme se mohli střídat u oběda, aniž by se závod pozastavil a každý komisař měl čas si oddechnout ze stání a zapisování bodů na sluníčku a podívat se i na celkový závod. Tím se závod dost urychlil a poslední soutěžící dojel okolo 16. hodiny. Při sepisování výsledků nastala ale vtipná situace, že se stejným počtem bodů na 1. místě jsou dva soutěžící. Já a Romča z Prahy. Tak jsme hlasovali pro rozstřel na sekci zvolené ostatními soutěžícími. Romča si vylosoval, že musí jet první. Projel 10.branku a tím pro mě nastavil limit trestných bodů. Snažil jsem se, ale už to nešlo tak dobře, jako když jsem ji jel poprvé a před 7. brankou mě dělily 3 body od vítězství. Bohužel pro mě sedmička nebyla šťastná a vyjetí z branky bylo s dotekem za 5 bodů a tím jsem o první místo přišel. Byl to nádherný a napínavý závod.

 

Poté už se vyhlásily výsledky, předali se poháry a diplomy, poklidila se dráha a následovalo loučení, kdy každý odjížděl radostný a plný dojmů. To je pro mě ta největší odměna za plno dní příprav se závody.

Moc děkuji divákům, kteří přišli podpořit náš koníček, soutěžícím, kteří váží dlouhou cestu, aby nás navštívili a všem komisařům, kteří to na slunci neměli vůbec jednoduché.

 

 

Výsledky:

 

1. Roman Parma 184 b

2. Petr Vácha 184 b

3. Martin Poschl 252 b

4. Michal Turek 266 b

5. Fanda Marek 297 b

6. Richard Šístek 303b

7. Jaromír Valášek 326 b

8. Jirka Hodek 367 b

9. Zdeněk Gaťák 405 b

10. Kuba Šmerek 474 b

11. Jarda Ohlídal 481 b

12. Martin Gajdošík 516 b

13. Matěj Poschl 566 b

14. Tomáš Dušek 573 b

15. Jan Šmerek 581

16. Stanislav Chvosta 620

17. Ondra Šolc 670 b

18. Pepa Sup 680

19. Balůt 913b

20. Jan Chrt 955 b

21. Marek Raban 964 b

22. Martin Heider 1225 b

23. Karel Košek 1445 b

24. Míra Šedivý

25. – 26. Nedojeto 

 

Petr Vácha

Foto: Zdeněk Formánek

 

 

{gallery}vimperk/2016/fotky_zdenek_formanek/kveten/auta/{/gallery} 

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

 

 

 

 {jcomments off}