bezdomovec

Problémový feťák a bezdomovec

bezdomovec

S chladnějším počasím se problémovými stávají bezdomovci, kteří hledají útočiště před mrazy v bytových domech, kde přespávají v neuzavřených společných prostorách – nejčastěji za výtahovou šachtou. Jen v posledních listopadových dnech řešili strážníci MP takových případů několik.

 

„Doporučujeme, aby obyvatelé své domy řádně zavírali, zamykali a aby nevpouštěli dovnitř na zazvonění nikoho, koho osobně neznají, nečekají apod. Pokud se osoba chce dostat dovnitř pod záminkou někoho známého, ať mu doporučí, ať si zvoní na něj a návštěvu si domluví. Je to zcela pochopitelné jednání a ta nejsnadnější obrana, která pomůže zamezit nechtěným návštěvám v domě.

 

Na přelomu listopadu a prosince nás také výrazně zaměstnával zdejší mladý muž romského původu, uživatel omamných látek, jehož jednání jsme prověřovali téměř denně, v některých dnech i opakovaně za sebou. Pokud nedojde k žádné újmě na zdraví, majetku či bezpečnosti obyvatel města, ani strážníci nemají příliš možností, jak takový „případ“ jednoznačně vyřešit.

 

Pravdou je, že dříve či později se v jednání těchto osob objeví něco, co lze kvalifikovat jako přečin nebo trestný čin a pak lze toto postoupit Policii ČR k dalšímu šetření, které může vést až k soudní dohře a potrestáním odnětí svobody. I když jde o poměrně zdlouhavý proces a vyžaduje to trpělivost a pečlivé sledování delikventa, společně s kolegy z Policie ČR se snažíme o to, abychom tyto případy včas podchytili a eliminovali z veřejného života. Předpokládá to samozřejmě i spolupráci obyvatel, kterým děkuji za to, že v mnoha případech jsou aktivní, pomohli svým oznámením k mapování situace a nejsou lhostejnými k tomu, co se kolem nich děje,“ komentuje uplynulé týdny z pohledu vimperské MP vrchní strážník Peter Macorlík a dodává:

 

„Nejen já, ale i všichni kolegové, přejeme obyvatelům města klidné a bezpečné adventní dny, pohodové svátky prožité v radosti a štěstí. Rozhodně za nás mohu přislíbit, že v rámci naší práce uděláme vše pro to, aby takové byly.“

 

 

Vybráno ze statistik:

 

Zamkl se na záchodě polikliniky

Patrně doufal, že mu tam nebude zima a přečká chladný den i noc – s tím asi počítal bezdomovec, který se 14. listopadu zamkl na toaletě vimperské polikliniky. Jenže tak udělal už dopoledne a personál na něj pochopitelně přišel. Protože nechtěl dobrovolně polikliniku opustit, byli na místo přivoláni strážníci městské policie, kteří mu domluvili a poté co z WC vyšel, jej vykázali ven. Dotyčný bezdomovec se ale na svá vytipovaná místa zjevně rád vrací – situace se do puntíku opakovala o dva týdny později, 28. listopadu.

 

 

Zfetovaného Roma u domů (ani jinde) nechtějí

V odpoledních hodinách 14. listopadu oznámili obyvatelé domu na linku městské policie, že se u domu a v jeho bezprostřední blízkosti pohybuje Rom,který jeví známky buď silné opilosti, nebo zfetování. Z důvodu obav o vlastní bezpečnost i o majetek požádali strážníky,aby muže poslali pryč. Strážníci, společně s asistentem prevence kriminality, muže na místě skutečně našli, zjistili že je pod vlivem omamné látky toluen a vykázali ho z místa pryč.

O den později se stejný muž, opět pod vlivem omamných látek, pohyboval ve Sběrném dvoře a nemínil se odsud vzdálit. Hlídka si pro něj přijela a dopravila jej k matce, která slíbila, že se o něj už postará.

Jenže mladík se zřejmě pozornosti vimperských strážníků vzdát nechce – následující den (16. 11.) byla MP upozorněna na jeho přítomnost na čerpací stanici – tentokrát se ani netajil tím, co u něj vzbuzuje opojení a dobrou náladu – trávil den s plechovkou toluenu v ruce a s kapesníkem řádně toluenem nasáklým…

21. listopadu ve večerních hodinách ten samý muž „operoval“ v ulici Mírová – stejný scénář jako v předchozích případech se tentokrát odehrával až do nočních hodin. Pro mladíka si přišla matka, která slíbila, že jej odvede domů a postará se o něj.

Dokud nebyl agresivní, šlo vše řešit důraznými domluvami a neustálým sledováním, 28. listopadu ale zřejmě i pud sebezáchovy u mladého feťáka ustoupil aktuálním potřebám a zopakoval svou návštěvu ve Sběrném dovře, kde ovšem tentokrát zaútočil na obsluhu. Po příjezdu na místo si napadený muž stěžoval na zhoršené dýchání a bolest na hrudi, byla přivolaná záchranná služba a Policie ČR. Snad to mladému delikventovi jen tak neprojde, byť by se omlouval jak chce – o den později se totiž za své chování šel údajně omluvit.

Nabízí se i spekulativní úvaha o tom, že muž se do vězení dostat opravdu sám chce – v následujících několika dnech strážníci jeho nelegální činnosti (fetování na veřejnosti, přechovávání omamných látek, jeho přítomnost pod vlivem toluenu v blízkosti školy apod.) řešili ještě několikrát.

 

Bezdomovec si ustlal za výtahovou šachtou

Krátce před třetí hodinou ráno 15. listopadu obdrželi strážníci hlášení o bezdomovci, který vnikl do paneláku v ul. K. Weisse a přespával za výtahovou šachtou. Strážníci po příjezdu na místo zjistili, že jde o jim dobře známého bezdomovce, který se pokouší různě po domech přespávat. Muže vzbudili, ten si po sobě místo uklidil a odešel neznámo kam. Hlídka se na místo i do okolních domů opakovaně vrátila na kontrolu prostor, žádné další nevhodné či protiprávní jednání v průběhu noci nezjistila. Opět nezbývalo, než ho umravnit a odeslat domů. Kdyby se vydal na cestu k domovu, možná by tam i došel, cestou se ale zastavil v arboretu, kde se mu zalíbilo a tak strážníci zopakovali předchozí činnost s vykázáním zfetovaného muže z místa kde se nacházel.

24. listopadu se situace v ulici K. Weisse opakovala – se stejným mužem, za stejnou výtahovou šachtou.

 

 

Ježíšek mu nic nepřinese, protože zlobí

19. listopadu v odpoledních hodinách posedl zřejmě záchvat vzteku místního muže, který v ulici Rožmberská rozbíjel výlohy. Telefonicky anonymně oznámeno, že v ulici Rožmberská muž rozbíjí výlohy. Strážníci p zjištění totožnosti agresora na místo přivolali Policii ČR, která celou záležitost dále šetří.

 

 

V chatrči našli náboje

28. listopadu převzali strážníci MP do úschovy blíže nespecifikovaný počet malorážních nábojů, které byly nalezeny v chatrči za betonárkou v ul. Sušická. Po zadokumentování nálezu byly náboje předány státní policii.

 

 

– red, mp-

 

{jcomments off}