Ohlédnutí za vimperským rokem 2012 – 1.část

Přelom roku je vždy časem pro bilancování. Proto jsme se rozhodli malinko připomenout, co se ve Vimperku v upynulém roce událo a o čem vimperk.eu informoval. Dnešní první díl rovná se první čtvrtletí, ohlédnutími za dalšími měsíci bude následovat.

 

 

 

 ohnostroj (6)

 

Nový rok 2012 začal ve Vimperku za hojné účasti ohňostrojem. (foto: Jan Tláskal)

 

 

 vitkuvkamen (3)

 

Úspěšně odstartoval rok 2012 portál sumava.eu, pod něhož vimperk.eu patří. Namontoval svoji další webkameru na krásném šumavském místě Vítkův kámen s nádherným výhledem na Lipno. Kamera nebyla v tom roce poslední.

 

 

 janvastl (1)

 

Neméně zdárně vstoupil do minulého roku Jan Vastl z týmu Česká spořitelna Specialized Junior MTB Team, když 8.ledna na mistrovství republiky v cyklokrosu v Uničově obsadil mezi juniory druhé místo. Tím si zajistil účast na mistrovství světa v belgickém Koksijde, kde pak na konci ledna obsadil 27.místo. (foto: Jiří Lutovský)

 

 

 zastupitelstvo04

 

Od 23. ledna má vimperská městská policie nového strážníka, vimperští zastupitelé jím zvolili Daniela Ziembu. (foto: Jiří Šejna)

 

 

trofeo (8)

 

Skvělou reklamu udělali Vimperku mladí běžci Ski klubu Šumava na závodech Trofeo Topolino v italském Val di Fiemme považovaných za neoficiální mládežnické mistrovství světa. Své kategorie, kde v každé startovalo přes sto závodníků, vyhráli Jiří Mánek, Barbora Havlíčková a Mathias Vacek! Druhé místo ještě přidal Tomáš Kalivoda. Podobně si vedli v únoru na mistrovství republiky. Jiří Mánek získal dvě zlaté v individuálním disciplínách, Tomáš Kalivoda dvě stříbrní, spolu byli členy stříbrné štafety a ještě bronz přivezl do Vimperka Dominil Klement. (foto: Dominik Předota)

 

 

perla6.2.

 

Řádný mráz zaznamenal vimperský ‘lovec mrazu’ Antonín Vojvodík na své meteosatanici Perla u Jezerní slati mezi Kvildou a Horskou Kvildou 6.února. Teplota atakovala minus čtyřicet, přesně – 39,4 °C.

 

 

mestsky ples (8)

 

Účastníkům plesu města 11.února pořád panující mrazy nevadily, zahřáli se tancem (foto: Jiří Šejna)

 

 

 zimni bal (5)

 

Stejně tak tomu na maturantském plese třídy osmiletého gymnázia o den dříve, kam dorazilo téměř osm set lidí. (foto: Michala Květoňová)

 

 

 595x335-images-stories-2012-unor2012-jiri slavicek-jiri slavicek-(8)

 

28.února byla odhalena ve vestibulu ZŠ TGM odhalena pamětní deska absolventu vimperské jedenáctileté střední školy, novináři a publicistovi PhDr. Jiřímu Slavíčkovi. Slavnostní odahlení desky provedli jeho bývalí kolegové Jan Lacina a Jan Pokorný. (foto: Stanislav Falář ml.)

 

 

mysaci (22)

 

Parádně se vydařila sezona hokejové přípravce HC Vimperk. Nejmenší vimperští hokejisté se stali krajskými přeborníky. (foto: Jiří Šejna)

 

 

 

 dorost mcr (23)

 

Když jsme zmiňovali úspěch lyžařů v Itálii, je třeba dodat, že výborně si vedli také dorostenci a dorostenky na mistrovství republiky. Titul v dorostenecké kategorii vybojovala Kateřina Mondlová, druhé místo obsadila Andrea Klementová. Tato dvojice ještě získala mistrovský titul v týmsprintu. Celému týmu dorostu Ski klubu Šumava pak patří druhé místo v soutěži klubů za celý rok. Zmiňovaná dvojice pak dokázala mezi ženami o týden později obsadit nádherné čtvrté místo a Kateřina Mondlová 7.místo v individuálním závodě. (foto: Dominik Předota)

 

 

 vyjezd

 

Od 16. března začala fungovat základna záchranné služby ve Vacově. Obyvatelům Vacovska, ale také Zdíkovska, Stašska nebo jihozápadního cípu strakonického okresu se tak dostane v případě nouze rychlejší pomoci. (foto: Jakub Vácha)

 

 

 

ministr chalupa

 

Dvě návštěvy během pár dní přivítal během pár dní Vimperk. Nejprve 16.2. dorazil do Vimperka na Správu NP Šumava ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, aby tehdejšímu řediteli sdělil, že musí šetřit. O pět dní později navštívila Vimperk patnáctičlenná delegace z Německa složená z členů parlamentního výboru pro životní prostředí a také z členů bavorskeho ministerstva. (foto: Josef Rychtář)

 

 

 

mosnova katerina, zs smetanova vimperk

 

Vynikajícího úspěchu dosáhla na konci března Kateřina Mošnová ze ZŠ Smetanova na mezinárodní grafické soutěži „Pod modrou oblohou”, když se s touto prací stala celkovou vítězkou v kategorii žáků 8. a 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.

 

 

 

 

(jr)