5

Lyžování v srdci Evropy

hogn.de / sumava.eu                                                                                                 deutsche Version

 

 

Lyžování v srdci Evropy

 

 

 

Lyžařské centrum Mitterdorf má co nabídnout – a za férové ceny

 

     Jediná sedačková lanovka v dolním Bavorském lese, dětský lyžařský cirkus, kterému není široko daleko rovno, nejlepší sjezdové podmínky díky stoprocentnímu zasněžování a tři a půl kilometrovému vleku, sjezdovky pro zkušené lyžaře i začátečníky: Lyžařské centrum Mitterdorf na hoře Almberg splní téměř každé přání.

Letošní zima znamená pro jednoho ze zdejších zaměstnanců rekapitulaci všeho, co se tady podařilo od roku 1988 pod jeho vedením vybudovat: Manfred Selwitschka je jednatelem svazu Lyžařského centra Mitterdorf. Letošní zima ve zdejším lyžařském areálu je jeho poslední v této funkci.

3

 

     Selwitschkovi a jeho svazu se podařilo v Mitterfirmiansreutu dosáhnout mnohé. Jen z poslední doby může být hrdý na zbrusu nové LED osvětlení vleku Kißlingerlift. Nejmodernější technika zajistí ještě větší radost z lyžování. Svaz investoval od svého založení v roce 1988 do lyžařského centra celkem 18 milionů eur. Dělal vše pro to, aby byly sjezdovky a vleky pro návštěvníky centra co nejatraktivnější a šly s dobou. Všechny vleky se podařilo postupně zrekonstruovat a prodloužit.

„Začalo to dílnou, kterou jsme si postavili jako první“, vypráví Manfred Selwitschka. Do té doby se musely dělat výměny oleje i opravy vleků pod širým nebem. Dalším velkým projektem byla stavba sedačkové lanovky na Velký Almberg. „Koupili jsme ji v Horní Taurech, tam jsme ji rozmontovali a u nás zase smontovali“, pokračuje Selwitschka. Dnes je sedačková lanovka přímo magnetem pro návštěvníky.

Další atrakce vznikla před bezmála deseti lety: Od té doby se lyžařské kurzy pro nejmenší lyžaře nekonají přímo ve vsi, ale v zadní části areálu, nazývané Alpe. Velký „Dětský lyžařský cirkus“ se každým rokem dál a dál rozrůstá. Jsou v něm zastřešené kouzelné koberce, pojízdné pásy, které vytáhnou nejmenší lyžaře bezpečně nahoru. Je tam lyžařský kolotoč a také ohřívárna, kde se mohou děti zdarma zahřát bio-čajem. A od této sezóny je tu zcela nově: bobová dráha oddělená od sjezdovky. V Mitterdorfu si ale přijdou na své i sáňkaři: Také oni se mohou nahoru nechat vyvézt pojízdným kobercem. Na samostatné dráze si mohou jízdu z kopce užít starší milovníci bobování, snowtubingu nebo jízdy na pneumatikách.

4

 

     Dětský ráj pro malé lyžaře pravidelně dosahuje při hodnocení lyžařských center na www.skiresort.de nejvyšší ocenění 5 hvězdiček. Dětský lyžařský cirkus několikrát zvítězil při hodnocení dětských lyžařských areálů v celém Bavorsku. Provozovatelé jiných lyžařských center sem podle Manfreda Selwitschky jezdí, aby si všechno prohlédli. „Jsme pro ně vzorem.“ Tak skvěle jako v Mitterdorfu se ale zatím nepodařilo lyžařský cirkus nikde napodobit.

Velkou výhodou lyžařského centra Mitterdorf je fakt, že si tu každý najde to své: Začátečník může nejdřív pomalu sjíždět plochou louku Almwiese, zkušenějšímu jezdci jsou k dispozici vleky Kirchenlift a malý Almberglift. Profesionála potěší vlek Kißlingerlift na nepřetržitém sjezdu nebo náročná sjezdovka Großer Almberg, poté se může nechat sedačkovou lanovkou o délce 1,2 kilometru znovu vyvézt nahoru.

Lyžařské centrum je ideální také pro lyžaře s handicapem a nevidomé. Sjezdovky pravidelně využívají také lyžaři na monoski. Toalety i zázemí jsou zařízené pro handicapované návštěvníky.

Přes všechny tyto atrakce se ceny lyžování za poslední tři zimy nezvedly a leží pod cenami konkurence. Rodina s dvěma dospělými a dvěma dětmi tady může strávit celý den lyžováním za 56 eur. Férové ceny jsou možné díky tomu, že svaz nechce vydělávat velké peníze a okres provoz dotuje. Komu tady chybí Alpy? Až 80 000 návštěvníků ročně očividně nechybí. Lyžařské centrum Mitterdorf si cení také celá řada lyžařských klubů z blízka i z daleka. Pravidelně se sem vracejí lyžařské kluby z Regensburgu nebo sousedního Česka a nabízejí tady lyžařský výcvik svým nejmenším členům. Ani v kvalitě sněhu nezaostává Mitterfirmiansreut za Alpami. Od Vánoc až do března je tady sněhová pokrývka jistá. A to v neposlední řadě také díky 31 sněžným dělům. „V roce 1998 jsme začínali se dvěma děly“, říká Manfred Selwitschka. Tenkrát ještě byly náklady na zasněžování příliš vysoké: Bylo možné jen opravovat pár míst na sjezdovce, kde sníh dřív roztával.

Dnes už je možné provádět základní plošné zasněžování. Úspěšné zasněžování umožňuje vodní nádrž, ze které jsou sněžná děla napájena. I toho dosáhl svaz pod Selwitschkovým vedením. Vodní nádrž se nachází na lesním pozemku. Souhlas lesní správy ke stavbě byl klíčový pro to, aby bylo možné celou síť sjezdovek lyžařského centra udržet po několik měsíců v roce zasněženou.

1

 

     Letos je naštěstí konečně dostatek přírodního sněhu, a tak se zasněžování využívá jen jako doplněk. Už o Vánocích si mohli turisté i domácí užívat optimálně upravených sjezdovek. V jeden den vánočních prázdnin jich bylo tolik, že nestačila ani kapacita 800 bezplatných parkovacích míst. Přesto jsou ve Mitterfirmiansreutu dlouhé fronty u vleků výjimkou: Nabídka je tady dost velká a návštěvníci se v rozlehlém areálu rozptýlí.

A aby nikdo nemusel šlapat dlouhou cestu od parkoviště až ke sjezdovce, je ve dnech s obzvlášť velkým návalem k dispozici kyvadlová doprava. Na této službě se dokonce osobně podílí i ředitel: „Podle potřeby jsem jezdil i vlastním autem od parkoviště k sjezdovce“, vypráví. Patří to k jeho nejkrásnějším vzpomínkám: Kolik chvály si za to od návštěvníků vyslechl.

 

Manfred Selwitschka určitě z Lyžařského centra Mitterdorf úplně neodejde – i když už svaz osobně nepovede. Ten, kdo pro věc pracoval téměř 30 let, bude určitě pomáhat i dál. 

 

Zdroj: hogn.de

 

{gallery}Marek/2017/02/ski/{/gallery}

 

{jcomments off}