Vimperský Snowriders jedou na MSJ

 

FIS Snowboard Junior World Championships 2017

už tento víkend.

 

image-proxy

 

Na místní sněhové podmínky stavitelé připravili velice zajímavou, bezpečnou a spíše technickou trať. Technická trať ve snowboardcrossu zaručuje napínavé souboje o každý metr FIS Mistrovství světa juniorů ve snowboardingu, které je organizováno pod patronací Českého svazu lyžařů, je již za dveřmi a domácí reprezentace rozhodně nebude na místě jen do poočtu. Na jednodušší, ale technicky velmi náročné trati lze očekávat těsné souboje o každou pozici a jak v kategorii mužů, tak i v kategorii žen mají domácí reprezentanti šanci na úspěch.

 

„Jednoznačnou domácí jedničkou mezi muži je Radek Vinter, který se na závodech Světového Poháru pravidelně umisťuje mezi osmičkou nejlepších jezdců své věkové kategorii a v domácím prostředí si dělá ambice na přední umístění,“ řekl trénér reprezentace Petr Knapp a zároveň dodal, že na Mistrovství dorazí hned 15 jezdců, kteří pravidelně závodí v rámci seniorského Světového poháru. Spolu s Radkem Vinterem přijíždějí na Boží Dar i další domácí závodníci s ambicemi na přední umístění, a to jak v soutěži jednotlivců, tak i v soutěži týmů.

„Jeden tým bude tvořit Radek Vinter a Matouš Koudelka, druhý pak Daniel Kašpar a Jakub Žerava. Třetí dvojice pro soutěž týmů bude složena z mladých jezdců, kteří zažívají letos svoji první sezónu na závodech FIS – Matěje Lizny a Jana Formánka, a i přes své mládí (oba ročník 2001) patří mezi světových Top 5 jezdců ve své věkové kategorii,“ upřesnil Petr Knapp. Jak dále uvedl, v ženské kategorii, která bude nezvykle vyrovnaná, má největší šance na přední umístění Kateřina Loutanová, jež se pravidelně umisťuje mezi nejlepší patnáctkou v závodech Evropského poháru, a Sára Veselková. Překvapit může i freestylistka Kateřina Vojáčková, pro kterou je snowboardcross oblíbeným zpestřením zimní sezóny.

 

Profi tratě s délkou 595 metrů a klesáním 61 metrů, bude vyhovovat technickým jezdcům, souboje o postupové pozice budou pravděpodobně velmi vyrovnané a bude záležet na každém detailu počínaje správnou přípravou snowboardů a konče nalezením ideální stopy. „Na místní sněhové podmínky stavitelé připravili velice zajímavou, bezpečnou a spíše technickou trať . Startovní platforma je nahrnuta do výšky cca 5 m nad úroveň okolního terénu, což by mělo zaručit získání dostatečné rychlosti na první skok. Ihned po startu závodníci překonávají 1 m vysoký “wu-tang“ a sjíždí dva schody vysoké přibližně 2 m. Následuje první skok, na který navazuje šest boulí a skok číslo dvě. První klopená zatáčka je ukončena zubem “step-down“. Bezprostředně po dopadu se závodníci musí vypořádat se čtveřicí boulí, které umožňují mnoho různých způsobů projetí od efektního a lehčího přeskakování až po efektivní prošlapání. Po druhé zatáčce na řadu přichází série tří různých skoků – “table, step up a triple“. Pozornost upoutávající překážkou v trati je skok číslo 6, který svým tvarem trochu připomíná oblíbený “butter“. Trať je zakončena třetí sadou boulí. Vzhledem ke sklonu sjezdovky se jedná o spíše pomalejší trať, o to více bude záležet na technických dovednostech jednotlivých jezdců,“ shrnul Petr Knapp.

 

Závody ve snowboardcrossu začínají ve čtvrtek 16. února tréninky, o den později se jedou kvalifikace a v sobotu pak finálové jízdy. Soutěž týmů je naplánovaná na neděli.

 

zdroj:Czech snowboarding