Ať vás nezaskočí změna času!

V noci na neděli začne platit letní čas – více dne, méně noci

 

Ve 2.00 se hodiny posunou o 60 minut dopředu, noc tak bude o hodinu kratší. Zpátky ke středoevropskému se čas vrátí 27. října.

 

Povinné střídání standardního a letního času by podle nedávného rozhodnutí Evropského parlamentu mělo skončit v roce 2021.

 

letni cas

 

Zajímavosti z historie střídání času

 

Letní čas, který se uplatňuje ve většině evropských států, byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky před 40 lety, v době takzvaného druhého ropného šoku.

Do poloviny devadesátých let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců.

 

První zmínka, která se podobá systému zavedení letního času, se objevila už v roce 1784 v dopise Benjamina Franklina. Byla však míněna ironicky, protože Franklin mluvil o tom, že lidé by měli chodit spát i vstávat dřív a díky tomu by lépe využili denního světla. Až roku 1907 vyvstal první skutečný návrh na změnu času v letním období. Londýnský stavitel William Willett to popsal ve své eseji Plýtvání denního světla.

 

-red-

{jcomments off}