Jan Vastl do nové sezony v novém dresu

 

Jan Vastl, šumavský biker po dvou sezonách v italském Bianchi

přestoupil do nového týmu N1 team.

 

525C7303

 

 

Co tě vedlo k přestupu ze stáje Bianchi do nového týmu N1 team?

V Bianchi mi skončila dvouletá smlouva a my jsme jednali o prodloužení. Vypadalo to, že se domluvíme a budu v týmu pokračovat i další rok, protože manažer mě v týmu chtěl. Jenže v září odešel hlavní sponzor a Bianchi nesehnali dalšího. Potom se jednání táhlo a v říjnu mi řekli, že museli omezit počet závodníků a odešel jsem já i Ital Kerschbaumer. V říjnu už bylo pozdě něco v zahraničí hledat, protože většina týmů už je daná na další rok. Mezitím přišel s nabídkou Zdeněk Loffelmann, že chce vytvořit nový tým a moc se mi to líbilo.

 

Jsi rád, že máš v týmu známou jihočeskou bikerku Karlu Štěpánovou?

Jsem! S Karlou se znám dobře, je to pohodová a zábavná holka.

 

525C7350

 

Jan Vastl a Karla Štěpánová

 

Jsi spokojený s podmínkami v novém týmu?

Tým je vytvořen jen pro nás dva a vznikl jako nový. Manažerem týmu je Zdeněk a i když nemá tolik času, dokázal vytvořit perfektní tým, sehnat silné sponzory a dobré podmínky pro nás oba. Já beru tento rok jako přestupní. Po olympiádě hodně týmů skončilo, ale myslím, že tento rok zase nové vzniknou a mám cíl, dostat se znovu do zahraničí. Jsem si jistý, že mi nový tým v tom pomůže, i když vím, že to je hlavně o mně.

 

Trénuješ sám nebo máš svého trenéra?

Až do minulé sezony jsem trénoval pod Jirkou Lutovským, dokázal mě hodně posunout, od mého prvního vítězství na ČP v kadetech až po 4. místo na MS a jsem mu za to nesmírně vděčný. Minulou sezonu jsem ale cítil, že potřebuji změnu a posunout se zase dál. Od října minulého roku se tedy připravuji na novou sezonu pod trenérem z Německa.

 

Jak by jsi hodnotil působení v italském týmu Bianchi?

Proti fungování týmu nemohu říct nic špatného, vše fungovalo na vysoké úrovni, od zabezpečení na závodech až po dopravu do Itálie. Myslím, že to byla dobrá zkušenost, naučil jsem se jak být profesionál. Šéf týmu a starší kluci mi taky pomohli.

 

525C7225

 

Jan Vastl , Zdeněk Löffelmann , Karla Štěpánová 

 

Jaká byla příprava na novou sezónu, připravoval jsi se v ČR nebo v zahraničí?

Příprava zatím vychází na jedničku, nebyl jsem ani jednou nemocný a plán jsem splnil na 100 procent, bylo jedno jestli prší, sněží nebo je -17 stupňů, na trénink jsem šel vždy. Hodně času jsem strávil sporty mimo kolo a v posilovně. V prosinci jsem byl klasicky na Malorce s reprezentací, v lednu s Járou Kulhavým na Fuertevenetuře a potom jsme trénovali a závodili na Kypru.

 

Kdy tě čeká první závod?

První závod pojedu v Itálii v MontiChiari, ale formu směřujeme k prvním dvoum Světovým pohárům v květnu.

 

Uvidíme tě na nějakém závodě v ČR?

V ČR objedu celý Český pohár, pár závodů Kolo pro život a samozřejme SP v Novém Městě na Moravě. Také se těším na ČP a Kolo pro život na Zadově, moje skoro domácí závody. 

 

Díky za rozhovor, ať se ti v nové sezoně 2017 daří jak si přeješ.

 

Zdeněk Formánek

Foto:Jakub Fišer