Úhel pohledu: Letní kino

 

Ano, už se nám to blíží. Majáles. Největší akce roku ve Vimperku, na kterou se sejde a sjede bezmála 1.000 lidí ze širokého okolí.

     Majáles je nejlepším příkladem, jak využívat městské prostory. A ano, letní kino je k těmto akcím (jako) stvořené. Jen je škoda, že taková velká akce je tam jen jedna a i dalších je na letním kině minimálně. Proč asi?

     Chodím tudy tak dvakrát týdně a pokaždé si tady sednu a před očima mám to velké jeviště. Říkám si, nebyla to chyba odstranit lavičky a pódium? Nemám nic proti dětskému areálu, ale moc dětí tady nevídám. Je tu spíše nepořádek a poničené okolí. Nebylo by lepší se na letní kino vrhnout zrovna v tuto dobu, kdy se bude opravovat zámek a přiláká tak mnoho turistů?

     Letní kino by šlo jednoduše vrátit na pozici další kulturní chlouby našeho města. Vždyť je tu krásně, místa hromadu. Vzniknul by tu areál, který by se určitě městu hodil. Pdstavoval by kulturní přínos a ještě by přispíval do městské kasy. Navíc by se navázalo na zdejší silnou tradici akcí na letním kině, kterou si hodně Vimperáků pamatuje.

     Slyšel jsem, že vedení města se rozhodlo podium se stahovací střechou pro letní kino nedělat. Nevážíme si toho, co máme. Zase se ptám, proč asi? Než abychom dělali něco pro opravdu širokou veřejnost a investovali tam, kam je potřeba. Zajímáme se o pochybné projekty, jako je biatlon. Peníze na nové projekty mizí z městské kasy k prospěchu jen určitých zájmových skupin, ale zdaleka ne pro prospěch nejširší veřejnosti. 

     Věřím, že investice do letního kina by se vyplatily. Bylo by hezké potkávat se tu na besedách, divadlech, koncertech, trzích a akcích nejen pro mladé, ale i starší Vimperáky a obyvatele okolních osad.

     To by ale ovšem znamenalo začít se o tento areál starat. Vrátit do něj podium, které tady vždycky bylo a občas do něj něco dál investovat. Zatím se to neděje a v areálu se vlastně pravidelně několikrát do roka koná jen jedna akce: Sečení trávy. Ale k čemu to vlastně je, když areál zdaleka nevyužíváme tak, jak můžeme?

     Znáček Vimperka je na plakátech Majálesu. Je na vedení Vimperka, aby se z letního kina stalo letní kulturní centrum a nezůstávalo smutnou ikonou bývalých časů.

     Je smutné, že i letos těm stovkám lidí, které se do areálu letního kina na Majáles sjedou, neukážeme a nenabídneme něco víc.

 

Standa Hubáček,

Vimpersko

 

{gallery}vimperk/2017/04_duben/letni_kino{/gallery}

 

{jcomments off}