Vrtulník v nočních hodinách nad Vimperkem

Piloti vrtulníků záchranky cvičí noční přistání

 

Už několikrát přilétl do Vimperka okolo 21:30 – 22:00 vrtulník, který svítí na louku pod letním kinem, směr Vodník. Tento letecký manévr provádí několikrát přeletem přes sídliště. Zde je vysvětlení:

 

Jižní Čechy – „Nevíte, proč nad sídlištěm v noci létaly vrtulníky záchranky a přistávaly na vojenském cvičišti,” to byl častý dotaz obyvatel jindřichohradeckého sídliště Vajgar, které v noci vyrušil hluk strojů.

 

Stejně se ptali i lidé v dalších městech kraje. Například Věra Petržílková z Jindřichova Hradce to komentovala slovy: “Byl to obrovský rachot. Bylo to v úterý po deváté hodině večer, přešla jsem do obýváku a viděla už jen, jak se zvedá vrtulník z vojenského cvičiště,” popsala.

 

Vysvětlení je jednoduché. Podle mluvčí Agentury vojenského zdravotnictví Lady Ferkálové se jedná o výcvik pilotů a osádek Letecké záchranné služby Armády ČR, která poskytuje tuto službu v Jihočeském kraji. „Tento výcvik obnáší takzvané zalétávání oficiálních heliportů, ale i těch neoficiálních, které jsou v areálech nemocnic a jsou integrovaným záchranným systémem využívány. Důvodem je přechod na čtyřiadvacetihodinový provoz od 1. července,“ vysvětluje Lada Ferkálová.

 

Kde mohou vrtulníky W3A Sokol přistát:

 

České Budějovice – heliport v areálu nemocnice Český Krumlov – oficiální heliport není, přistává se na parkovišti asi 500 m od nemocnice Dačice- heliport v areálu nemocnice Jindřichův Hradec – heliport nově vybudovaný armádou asi 500 m od nemocnice na vojenském cvičišti Písek – heliport v areálu nemocnice Prachatice – heliport v areálu nemocnice Tábor – heliport v areálu nemocnice.

 

Vimperk – oficiální heliport není vytvořen, přistává se u silnice, ve vzdálenosti asi 1,2 km od nemocnice 

 

zdroj: Prachatický deník