Názor čtenáře

Vážení spoluobčané,

 

                obracím se na vás plný dojmů z mojí návštěvy zasedání zastupitelstva. Popravdě nevím, čím začít. Nejdříve možná tím, co mě vyburcovalo jít dříve z práce a namísto hraní s dětmi navštívit pro mě tuto nepříliš lákavou akci. Tím impulzem bylo udání Ski Klubu Šumava spolkem Vimpersko za černý odběr vody na zasněžování. To mi přišlo již za hranou a chtěl jsem si poslechnout naživo lidi, kteří za tím stojí.

                Zážitek to byl opravdu velmi intenzivní, ale bohužel ve špatném slova smyslu. Přišlo mi to jako jedna velká předem připravená černá komedie. Nejdříve se řešila krize obsazení rady města. Po rychlém zorientování, že koalice vlastně již není koalice, nýbrž díky paní Janáskové se stala opozicí, se začaly dít věci. Všichni z bývalé opozice se shodli na tom, že chtějí paní Martanovou nadále ve funkci starostky. Nicméně pokud četli její otevřený dopis, předem jasně věděli, že ji svým následným jednáním donutí k rezignaci. Nejprve odvolali z rady města pana Petráška. Následovalo odvolání Karla Hudečka z důvodu duplicity. Chudák Karel, je prostě duplicitní, to se nedá nic dělat. Výsledkem byla rezignace paní starostky. Po dlouhém potlesku, který si za svou práci a přístup zajisté zasloužila, neuběhla ani chvilka a hle máme řešení, nová koalice odhlasovala nového starostu pana Dvořáka. To vám byla rychlost, jak se v přímém přenosu vyměnilo vedení města, nemálo lidí také dalo hlasitě najevo, jak jsou s touto obměnou spokojeni. Slova „hanba“, „hnuj“ se používají většinou při jiných příležitostech. Zaskočené nové vedení si vzalo 10 min pauzu a jedeme dál.

                Následný program probíhal již v režii nového vedení. Dokonce se odsouhlasilo i připravené vypracování projektu úpravy bazénu bývalým vedením města. Program se zarazil až v pozdních hodinách na schválení zastavení změny územního plánu, souvisejícího s rozvojem areálu Vodník. Proti tomuto rozvoji je zejména spolek Vimpersko, řízený paní Vávrovou, od které jsme si vyslechli srdceryvný projev. Je jí velmi smutno z toho, že musela nahlásit Ski Klub Šumava na inspekci životního prostředí. To že mohla nejdříve ohlásit daný nedostatek nějakému zástupci Ski Klubu jí zřejmě nenapadlo, mohlo se tak předejít pokutě. Holt děti, na koho nezbydou letos lyže, tak „sorry jako“.

                Již dlouhodobě rozpracovaný projekt rozvoje Vodníka byl stopnut kvůli obavám z postavení Vodníkového mrakodrapu, který by nový územní plán města dovoloval postavit. To, že by případnou stavbu muselo schválit zastupitelstvo, jelikož pozemky jsou majetkem města, zřejmě není dostatečná záruka.

                Závěrem bych chtěl poděkovat bývalému vedení města za práci, kterou vykonalo. Nynější vedení poprosit, aby se snažilo v rozpracovaných projektech pokračovat a nešlo cestou jako u projektu rozšíření Vodníka, za kterým bylo již mnoho práce a vynaložených prostředků a bylo vše smeteno do koše. Straně VPM popřát, aby vyřešila svůj problém 2 většin.

Nemohu se tvářit, že způsob, kterým se nové vedení města dostalo do svých funkcí je správný. Plně věřím v přísloví “jak si kdo zaseje tak také sklidí“ a že lidé dají najevo za rok a půl co si o tom všem myslí.

 

Jiří Samek ml.{jcomments off}