Názor čtenáře “Dusno ve Vimperku”

Dusno ve Vimperku.

 

     Internetu se teď moc nevěnuji. Přesto jsem zaznamenal a přečetl jak zásadní článek paní Věry Vávrové tak reakce paní Lenky Kohoutové a pana Karla Beránka a dnes dopoledne i Petra a Báry Samkových. S posledně jmenovanými také doufám, že lidé ve Vimperku budou více aktivní. Na rozdíl od Samkových v tom, že odmítání zaběhlých vimperských pořádků přenesou z remcání do skutečnosti.

 

     Při popisu situace ve Vimperku paní Vávrová byla konstruktivní a držela dost zpátky. Mohla by totiž také napsat, že v zastupitelstvu sedí mimo jiné i zloděj, podvodníci a lháři a poukázat na řadu dalších věcí. Život ale není černobílý, kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Aby se z pytláka mohl stát dobrý hajný, musí se se svou minulostí vypořádat. To ve Vimperku nevidím. Dotčení zastupitelé setrvávají na svých tvrzeních až do hořkého konce. Přistiženi při lži, říkají, že to nevěděli nebo to tak nemysleli. Paní čistá se drží za hlavu a je nešťastná z toho, kam až to dospělo. Nechce vidět, že svým jednáním k tomu přispěla. Když není sebereflexe, je (bude) ostuda.

 

     Chyba by neměla být zneužívána ke srážení lidí. V tom s paní Kohoutovou souhlasím. Je to příležitost ke zlepšení, především pro chybujícího. Ale opět – musí chtít a ne mlžit, kličkovat a pokračovat ke svému cíli. Pokud vím, v případu biatlonu i změny územního plánu ( ale i dalších akcí – např. zbourání prodejny nábytku a stavba parkoviště) byli dotčení dotazováni a upozorňováni na sporné věci. Nedali si říct a mysleli si, že prosadí svou. Není-li dohody, nastoupí cesta úřední. Je smutné, že o lidech, kteří poté, co nebylo dosaženo dohody, podali patřičná podání či odvolání, někteří i rádoby čelní lidé ve Vimperku mluví jako o udavačích nebo potížistech. Zřejmě je třeba je pohanět – dovolili si totiž použít naše zákony, které v naší republice chrání jejich, naše i veřejné zájmy – aby to nezačali dělat i ostatní, a my si mohli dál prosazovat své osobní či skupinové zájmy! K vimperskému koloritu pak patří, že pohana je doplněna idylickým popisem úžasných zážitků a fotografií především dětí – a vše zdarma. Veřejné peníze totiž naprostá většina lidí nepovažuje za své.

 

     Nemá-li Vimperk dál upadat, změna myšlení je nezbytná. Souhlasím s paní Vávrovou, že bez obměny většiny zastupitelů to nepůjde.

 

Milan Straka 

 

{jcomments off}