beraneknovejsi

Karel Beránek ”Čtrnáct”

Čtrnáct 

 

Pravděpodobně se podivujete nad nadpisem mého dnešního příspěvku. Upřesním. 

beraneknovejsi

Čtrnáct je počet roků, které jsem strávil jako člen redakční rady (RR) Vimperských novin (VN). Přesně to je 14 let a 3 měsíce. V březnu 2003 jsem byl vyzván tehdejší starostkou paní Stanislavou Chlumanovou, abych se stal členem RR. Svým svérázným způsobem to dokumentovala ,,když jsi tak chytrý a všude píšeš, tak si tam pojď sednout”. 

 

Nabídku na spolupráci při vytváření VN jsem po krátkém uvažování přijal. Zpočátku jsem se jen rozkoukával, ale brzy přišel ten správný zápal pro tuto činnost. Rád jsem chodil na každou redakční radu, občas přinesl nějaký nápad, jak noviny vylepšit. To vše zadarmo, až později vyšlo takové nařízení o odměnách. Pro peníze se ale tahle práce dělat nedala. Odměna 300,- Kč ( později 400,-Kč) za měsíc byla opravdu jen symbolická. Vše, co jsem v RR vykonal, bylo s láskou a chutí být nějak nápomocen. Za dobu, kterou jsem strávil jako člen RR, se vystřídalo na radnici – pokud budu počítat toho současného – 5 starostů nebo starostek. Nepamatuji, nebo si nevzpomínám, že by kdy bylo ze strany vedení města nepřístojně zasahováno do zaslaných příspěvků od občanů města. Redakční rada je povinna se řídit tiskovým zákonem o periodikách. Jeho poslední novela vyšla v r. 2013. Proč tohle vše ale píši? 

 

K 31.5.2017 podala celá redakční rada Vimperských novin rezignaci pro hrubý zásah do obsahu novin ze strany člena Rady města a také od starosty. Pokud je článek občana, který byl přítomen při volbě nové Rady města a starosty a který popisuje atmosféru po této volbě, brán jako konfrontační a stažen z obsahu novin, pak je tedy zbytečné, aby redakční rada fungovala. Z velkých kritiků práce bývalé paní starostky (a někdy se jednalo o hrubé výpady) se stali vládci města. Role se obrátila, jenže rozdíl je v tom, že bývalé vedení města umělo kritiku přijmout a nikdy nebránilo zveřejňování článků Každý má právo se vyjádřit, pokud to neodporuje tiskovému zákonu. 

 

Redakční rada je podřízena Radě města, která jí jmenuje nebo odvolává. Proto se celá redakční rada VN rozhodla rezignovat. Kdyby snad někdo chtěl tvrdit, že byla nekompetentní, uvedu u každého člena bývalé RR dobu, po kterou vytvářel VN: 

 

Karel Beránek 14 let, Jan Viener 12 let, Alžběta Rückerová 7 let, Renata Lešková 6 let, Zdeněk Kuncl 4 roky. Pro svoji představu, jak mají ,,správně” vypadat VN, nechť si Rada města vybere svoje členy. 

 

Chci touto cestou poděkovat všem, se kterými jsem za dobu působení v RR VN spoluvytvářel jejich podobu. Svoje pravidelné příspěvky nadále budu psát pouze na vimperk.eu

 

K výše uvedenému doplňuji. Odstupující RR VN je pozvána na jednání rady města Vimperk v pondělí 5.6. 2017 v 16:00. Majtel místního pochybného servru, financovaného z tajných zdrojů zajásal, že opouštím RR. Sám uvedl, že si představuje Vimperské noviny jinak. Proto by bylo dobré začít samotným názvem. Mohly by se jmenovat Obuvnické listy. Má možnost ukázat co v něm je. Bude to určitě ten správný muž, na správném místě. Kdo by také jiný mohl dělat šefredaktora.  

S úctou 

 

Karel Beránek 

 

{jcomments off}