Miniatury: Bez střechy

Bez střechy.

 

     Procházíme zelenou stěnou křovisek a nízkých stromků. Noříme se do ní jak tajemní Kristové schopní procházet zdí. Za ní nás vede takřka zarostlá úvozová cesta. Musíme si navzájem podávat větve, aby nikoho z nás nezranily.

bez strechy

 

     Někde tu žije samotář Ruda. Postavil si stan či jakousi pyramidu ze skla a dřeva. Než sem odešel, zakopal někde doklady, rozprodal majetek a tak se stal volný a vydaný Šumavě. Nakolik se může člověk oddělit od lidského společenství, aby přežil? Nejen na těle, ale i na duši.

     Lesy okolo hradu Kašperk znám prachbídně. Kdyby mě nevedla Dáša, nikdy bych Rudu nenašel. Dáša mi říká, že Rudovi nabídli, aby tuhle mizející cestu vyčistil. Je to část Zlaté stezky. Ale on je nejspíš rád, že pěšina k němu zarůstá. A nebo je jen líný, stejně jako já. V noci leží ve svém obydlí a hledí na hvězdy. Přemýšlí. Možná až moc. Věří, že nám Američané posílají do Evropy nějaké škodlivé mraky, že nás práškují z letadel popelem. Různými cestami ubírá se lidská mysl v samotách.

***

 

     Stojím na dně nedostavěného klášterního chrámu svatého Ondřeje v Kuklově.            Chtěl bych se sem vrátit uprostřed noci a dívat se na hvězdy zazděné v neexistující klenbě, pozorovat, jak okny proniká dovnitř svit úplňku. Nebo v zimě, za chumelenice, kdy se mezi stěnami do chrámu spouštějí sněhové vločky v bezvětří jak něžný výsadek na dosud holou zmrzlou zemi. Nebo během bouře, jejíž dunění tu bloudí ve zdech jako hejno hromovládných rybek zachycených sítí kamení.

     Zde se každé slovo vznese jak motýl, který se zrodil v iluzi pevných stěn. Stoupá ve svém třepotavém letu výš a výš a nenaráží na žádnou klenbu, na žádná omezení.

 

 

Foto a text: Roman Szpuk 


 

MINIATURY Romana Szpuka :

 

1. Uplakaný čert

2. Hrušky 

3. Vánoční vzpomínka

4. Co všechno ten nástroj dovede

5. Nešahej na ten sníh

6. Otto Hrdina

7. V údolí Losenice 

8. Pavoučice sněžná

9. Šla Kačenka podle vody

10. Vzpomínka na Krýmuse

11. Mrazivá noc na Perle pod Jezerní slati

12. Letící oblaka

13. Pan Kodýdek

14. Cesta pulsu

15. Život a smrt

16. Deštníky

17. Poklady

18. Krucifixy

19. Velikonoční vejce

20. Koza v kapli

21. Kolečka vypálené trávy 

22. Boubínská noc

23. Ovečky

24. Bratři Kazarovi 

 25. Domov

26. Táta

27. David je fatalista

28. Noční bouřka na Boubíně

29. Fenka a okoun

30. Duha

31. Žluna

 

{jcomments on}