Člověk míní, Vimperáci mění

Dobrý Vimperák ještě žije!

 

     V sobotu se konala ve Vimperku velice netradiční akce, za jejíž organizací stojí spolek Vimperk žije! – Zažít Vimperk jinak. Šumava na nohou se zúčastnila s charitativním bufetem, jehož princip byl jednoduchý – kdokoliv z veřejnosti mohl přinést jakoukoliv doma připravenou pochutinu, která byla následně nabízena za dobrovolnou částku návštěvníkům slavnosti. Veškerý výtěžek bude předán o. s. Stanislavy Chumanové, které momentálně pořádá sbírku na nový vozík pro Aničku z Vimperka.

20170916 163916

 

     Přiznávám se, že jsem si od bufetu příliš neslibovala. Podobná akce se konala ve Vimperku poprvé, počasí nebylo moc příznivé a lidé ve Vimperku, jak se tak říkává, nejsou příliš otevřeni nějaké pospolitosti. Doufala jsem, že alespoň z řad pořadatelů někdo něco přinese a v nejhorším případě rovněž z řad pořadatelů někdo něco sní a zaplatí.

 

     Člověk míní, Vimperáci mění. Nejenže na akci přišlo velké množství lidí, které neodradil ani místy dost nepříjemný déšť. Našlo se dokonce několik desítek těch, kteří do bufetu něčím přispěli – řízky, tousty, jednohubkami, utopenci, minipizzami, buchtami atd. Po celý den přinášeli lidé další a další jídlo, které dobrovolně připravili ve svém volném čase a na své náklady. Tím ale mé nadmíru příjemné překvapení nekončilo. Lidé totiž v hojné míře jídlo rovněž kupovali. A když se dozvěděli, kam vybrané peníze půjdou, dávali do kasičky částky značně převyšující hodnotu zakoupených potravin. Někteří přicházeli opakovaně, našli se dokonce tací, kteří pouze přispěli a nic si neodnesli. Za celý den se našlo jen pár volných chvil, kdy u bufetu nikdo nebyl.

 

     Když jsme odnášeli po ukončení akce kasičku, její váha mi dávala naději, že mé vytoužené částky – 5000 Kč – bylo dosaženo. Naštěstí se ale ukázalo, že moje odhady byly zcela mimo mísu – kasička obsahovala rovných 13 015 Kč! Částku ještě posléze navýšily dvě další dárkyně, celková suma vybraná pro Aničku tedy v součtu činí 14 215 Kč!

 

     Chtěla bych za sebe i za Šumavu na nohou moc poděkovat všem, kteří se do sbírky jakoukoliv formou zapojili. Jmenovitě moc děkuji panu Pomeznému za celodenní výpomoc a milou společnost. Dále Janě Hudečkové, Honzovi Czerwenkovi a jeho dceři Terezce za ochotu pomáhat nám s provozem a organizací stánku a Hanžl Pekařství za bezplatné poskytnutí několika bochníků vynikajícího chleba. A samozřejmě děkuji pořadatelům akce a všem dobrovolníkům i zúčastněným za skvělou, přátelskou a uvolněnou atmosféru, kterou se ve Vimperku podařilo vytvořit a v jejíž zachování velice doufám.

 

img-1267

 

Adéla Jiříková

Šumava na nohou 

 

{jcomments off}