PR: Tip na výlet z jiného kraje

PR: Tip na výlet

 

     Loket nad Ohří Loket nad Ohří bývá častou zastávkou vodáku při plavně po Ohři, ale také tisíce turistů z celého světa, aby poznali nejkrásnější gotický hrad, který je postaven na skalním ostrohu, jež ho řeka Ohře obklopuje ze tří stran. 

 

Hrad Loket

     Středověký, goticko-románský hrad, který je sevřen řekou Ohří v chráněné oblasti Slavkovský les. Hrad, který byl postaven 1. polovině 13. století Vladislavem II. Soužil nejen jako obchodní stezka mezi Českem a Německem, ale také měl zajistit ochranu proti německým kolonistům. Za dnešní podobu Loktu vděčíme jak Karlu IV, který mimochodem Loket zařadil do seznamu hradů nezcizitelných koruně, ale také Václavu IV, rodu Lucemburků a Šlikovců. Až na konci 18. století, v době třicetileté války došlo k velké změně hradu. Některé části byly zbořeny, jiné přestavěny, a z hradu, který byl krásou a klíčem k českému království, se stala věznice.

     Dnes hrad slouží především jako muzeum, kde uvidíte expozici zbraní, historickou sbírku porcelánu, obrazů, ale také vězeňské kobky, či strašidla. V letním období se zde konají divadelní, hudební scény. Stačí se podívat na jejich internetové stránky a  můžete si vybrat z několika nabídek. Hrad loket můžete navštívit ve kterémkoliv ročním obchodní. Poslední vstup je 30 minut před zavírací dobou.

 

loket 02

http://www.pensionulrika.cz/images/pruvodce/loket_02.jpg

 

Zajímavosti ve městě Loket

     Kostel Sv. Václava v Lokti Kostel Svatého Václava byl postaven o pár let později, než hrad Loket.  První písemná zmínka pochází z roku 1240, kdy král Václav I předal hrad, farnost a okolí města do duchovní správy pražského Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou. V roce 1473 (přepadení města Loket) kostel vyhořel. Avšak rod Šlikovců, jež byli v té době majiteli farnosti a hradu, nechali znovu postavit kostel a uvnitř si zřídili rodovou hrobku.  Další významnou událostí gotického kostela je rok 1958, kdy sv. Václav nechal kostel zapsat do seznamu kulturních památek.

 

loket003

http://www.pensionulrika.cz/administrace/foto_fotogalerie/2_40_1254731173_427308_max.jpg

 

Sloup nejsvětější trojice v Lokti

     Sloup nejsvětější trojice se nachází uprostřed náměstí T. G. Masaryka. Byl postaven jako poděkování za odvrácení morové nákazy. Vrcholně barokní sloup, jehož půdorysem je trojúhelník, který symbolizuje křesťanskou trojjedinost, a na spodním patře se nacházejí sochy svatého Michaela, Gabriela, Rafaela. Sloup byl posvěcen roku 1719. Přímo na náměstí naleznete stylové ubytování v Lokti v malebných apartmánech Ulrika. Tam kromě komfortního ubytování naleznete i prodejní výstavu českého porcelánu.  

 

{jcomments off}