Nevídaný úspěch lyžařů na mistrovství republiky

Třídenní klání nejlepších lyžařských nadějí České republiky na Pustevnách se velice vydařilo závodníkům vimperského Ski klubu Šumava. Z dalekých Beskyd přiváží na Šumavu z mistrovství republiky celkem sedm individulálních medailí a navrch dvě ze štafet!!!

 

pustevny

 

Naprosto famózně si počínal Samuel Jirouš, který se se třemi zlatými kovy stal jednoznačným králem mistrovství. Zlatou sbírku začal již v pátečním prologu na 1,6 km klasicky, pokračoval v sobotním závodu na 4 km volně a naprosto neuvěřitelně si počínal ve finiši nedělní štafety, kde závodil s o rok staršími „mazáky” a ze čtvrtého místa vytáhl celou štafetu ke zlatu!! Vynikající výkon předvedli i jeho dva parťáci – Karel Vacek, který celou štafetu rozjížděl a předával v kontaktu na naše největší soupeře, a dále na druhém úseku také František Honsa, který udržel výbornou pozici, a tím umožnil Samovi boj o zlato. Oba dva kluci měli též vynikající individuální starty. Kája Vacek byl druhý v prologu a třetí na 4 km volně – i on si tedy přiváží domů tři medaile. Fanda Honsa po medailích sahal každý den, nakonec to byla dvě čtvrtá místa v individuálních startech a na tu placku si počkal až do štafety.

 

Vynikajícím způsobem závodily také naše holky. Medailovou jistotou byla Barbora Havlíčková. Dvě stříbra z individuálních startů jsou parádním výsledkem, a to v sobotním bruslení měla zlato na dosah. Na trati odvedla vynikající práci a před závěrečným sjezdem již dokonce s mírným náskokem vedla. Boužel to nakonec zlatě nedopadlo. Navíc Barča zařídila štafetový bronz děvčat, které opět všechny na trati krásně závodily, postupně se prokousávaly startovním polem až k té vysněné společné medaili. Rozjížděla Terezka Sásková (v prologu též bronzová), druhý úsek jela Adélka Nováková (pátá na 3 km volně) a finišovala již zmíněná Barbora Havlíčková v nejrychlejším čase dne!

 

Ani ostatní závodníci naší výpravy se nenechali zahanbit. Pódiové umístění mezi staršími děvčaty vybojovala v pátek šestým místem Míša Willmannová, ta zajela skvěle i svůj úsek za štafetu Jihočeského kraje (druhý čas) a vytáhla tak společně s další naší závodnicí Terezkou Řezníkovou štafetu na výborné 7. místo. Nejpočetnější a nejúspěšnější výpravu na MČR dále dopňovali Jakub Švejda, Matěj Vachuta, Josef Tischler, Ondra Holoubek, David Řehoř, Mirka Chvalová a Evelínka Daverná.

 

V současné době, po dvou závodech ČP, jsou starší žáci Ski klubu Šumava na prvním místě v soutěži družstev a svou pozici budou obhajovat i na posledním finálovém závodu v polovině března v Jablonci nad Nisou.

 

 

Zbyněk Pavlásek, trenér

 

společné foto z MČR: Ski klub Šumava