Krizová vimperská místa by měla pohlídat preventivní hlídka

Vimperk se chce připojit k dalším třiceti městům v republice a vytvořit za podpory ministerstva vnitra a jeho Programu prevence kriminality dvoučlennou hlídku, která by, jak se uvádí v programu, “pomohla zlepšit bezpečnostní situaci v sociálně vyloučených lokalitách či motivovat dlouhodobě nezaměstnané k nalezení pracovního uplatnění”. Ve čtvrtek se uskuteční informativní schůzka s potenciálními uchazeči o tuto činnost.

 

pasovska-1
Když se vedení vimperské radnice poprvé seznámilo s materiály o činnosti asistentů prevence kriminality, jak jsou pracovníci nazýváni, byly jejich pocity spíše skeptické. “Ale náš pohled se změnil po návštěvě Sokolova, kde tenhle program funguje bezvadně,” přiznává místostarostka Jaroslava Martanová.

 

Podle poznatků místostarostky přímo v severočeském Sokolově, v šestadvacetitisícovém městě žije osm tisíc Romů a fungují zde čtyři romští asistenti prevence kriminality pod dohledem jednoho k tomu účelu vyškoleného městského strážníka. Ve Vimperku plánují vytvořit dvě místa. “Líbila by se mi spíše smíšená hlídka, tedy jeden člověk z majoritní společnosti, jeden z minoritní,” přeje si Jaroslava Martanová. “Ale musíme respektovat případné výběrové řízení, kde nelze nikoho diskriminovat z hlediska rasy, ani pohlaví. I ženu v této pozici bych si dovedla představit,” dodává.

 

Co se týká konkrétní náplně práce asistentů, měli by se ve Vimperku věnovat kontrole problémových míst, což je dle názoru místostarostky především park, Kaplířova, Steinbrennerova a Pasovská ulice či prostor autobusového nádraží. Jejich činnost by měla být hlavně pochůzková, ale hlídka by také měla pomáhat například urovnávat sousedské spory nebo doručovat úřední korespondenci. Svoji roli by měli členové hlídky uplatnit i v dozoru nad problémovými dětmi, zejména jejich záškoláctvím. To vše by se dělo pod dohledem mentora – přiděleného městského strážníka, který musí, stejně jako asistenti prevence kriminality, projít odborným školením.

 

Pro město by zřízení hlídky nevyšlo draho, na celkových nákladech preventivní hlídky by se podílelo zhruba deseti procenty. Peníze by vydávalo maximálně tři roky, neboť program je vypasán právě na tuto dobu.

 

Informace o tom, že se město chystá zřidit dvě pracovní místa s tímto zaměřením, se objevily na vývěskách a internetových stránkách vimperského úřadu práce a radnice už se snažila informovat i romské občany, což si vzal na starost zkušený strážník Bohumil Rubeš. 

 

U některých adeptů bude zřejmě překážkou nesplnění podmínek pro uchazeče. “Uchazeč musí mít základní vzdělání a musí mít s výjimkou nedbalostních činů čistý trestní rejstřík,” vyjmenovává místostarostka nutné předpoklady pro přijetí.  Nicméně zřejmě bude z koho vybírat. “Musím přiznat, že dosavadní zájem nás mile překvapil,” říká spokojeně.

 

Zájemci se mohu hlásit až do konce února. V jejich rozhodování by mohla pomoci informativní schůzka, která se uskuteční ve čtvrtek odpoledne v sále MěKS, kde se všichni uchazeči o plánovaná pracovní místa dozví vše potřebné. Informace jim předají zástupci vedení města, pracovníci úřadu práce, zástupci státní i městské policie a dokonce do Vimperka dorazí i vedoucí MP Sokolov spolu se dvěma tamními asistenty prevence kriminality. 

 

 

 

Josef Rychtář