Holky ze Smetanky ve VAVI

Holky ze Smetanky ve VAVI

 

     Ve VAVI proběhl druhý workshop, kterého se účastnily žákyně ZŠ Smetanova. 14. a 15. června byla spolu s dívkami přítomna i paní Trnková, předsedkyně Hospodářské komory v Prachaticích. Dvě skupiny děvčat plánovaly, že se v šití zdokonalí a podle svých návrhů budou obšívat monogramy, srdíčka a podobné obrázky. Ale holky plán změnily. Připravily se na nás a přišly s tím, že si každá z nich chce ušít jednoduchý batoh.

 DSC 1279    Tak jo, každá si vybrala látku ve skladu, společně jsme udělaly šablonu a už střihaly, šily, navlékaly a výsledek vidíte sami. 

     Už nestačil jeden šicí stroj a tak se část žákyň přemístila přímo na dílnu. Přestože jsme tomu s paní učitelkou Pokornou a Doležalovou nejprve nevěřily, holky opravdu odcházely s batůžky na zádech.  Radost z něj měly oprávněně, protože si ho každá udělala úplně sama. Tyz nich, které tady byly poprvé, zvládly šití a samy se už také pokoušely šít I batohy.

 

     Domluvily jsme se, že budeme pokračovat po prázdninách, prý hned v září. Nevím, co si na nás holky ze ZŠ Smetanova zase vymyslí, ale podle jejich zájmu a šikovnosti, budeme možná brzo šít modely podle vlastních návrhů. Jak vidíte, první už si přinesla a navrhla Natálie Minaříková.

     Společně nás to baví a možná se už rýsují mezi děvčaty první návrhářky, šikovné modelářky, krejčové nebo také možná naše konkurentky.

 

Tak se těšíme zase příště.

Děkujeme. Věra Vávrová 

 

Mgr. Lucie Pokorná

     V rámci projektu Jihočeské hospodářské komory navštívily 14. 6., již podruhé, žákyně 7. B firmu VAVI. Jejich přáním bylo ušít si vlastní vak. Děvčata si vybrala látky, s pomocí paní Vávrové vytvořila střih a pustila se do práce. Dívky byly velmi šikovné a soustředěné. Odcházely s nadšením a vlastnoručně zhotovenými vaky na zádech. Děkujeme za skvělou zkušenost!

 

Mgr. Jana Doležalová

     Dalším workshopem 15. 6. pokračovala spolupráce naší školy s vimperskou firmou VAVI. Tentokráte se vypravily do společnosti VAVI žákyně 7. A na svůj druhý workshop a poprvé přišla na zkušenou děvčata ze šestého ročníku. A tudíž bylo pořádně rušno. Zkušenější děvčata si ušila baťoh. Žákyně ze šestého ročníku si prohlédly dílny VAVI a začaly se pomalu seznamovat se šicím strojem. Nezanedbaly ani tak vzdáleně jednoduchou věc jako je přišití knoflíku. Ale při výkladu paní Vávrové, která se po celé dopoledne děvčatům věnovala, jsem i já zjistila, že knoflík jsem doteď přišít správně neuměla. A proto je moc dobře, že naše žákyně mají možnost se seznámit s technikou šití již na základní škole. Třeba jim tyto exkurze budou nápomocny i při jejich volbě povolání. Vzhledem k velkému ohlasu u dívek se již těšíme na další školní rok, kdy navážeme na letošní výbornou zkušenost.

 

{gallery}vimperk/2018/06_cerven/vavi_vavrova{/gallery} 

 

Fotky pořídili Jana Doležalová a Stanislav Hubáček.

 

 

{jcomments off}

Mgr. Lucie Pokorná