Úspěšná resuscitace muže na Kramolíně

Asi čtyřicetiletého lyžaře dnes odpoledne zachránili po srdečním kolapsu členové Horské služby na sjezdové trati na šumavském Kramolíně.

 

Kolem třetí hodiny odpolední volali vysílačkou na stanici HS pracovníci vleků s tím, že jim lyžaři hlásí bezvládného pána přímo na sjezdovce. „Chvilku poté nás s tím samým kontaktovali z dispečinku Zdravotní záchranné služby v Českých Budějovicích. Vyrazili jsme ve dvou a na místě našli lyžaře bez známek života a srdeční činnosti, takže ke slovu přišel ihned tzv. laický defibrilátor,“ popsal záchranu Václav Cypro mladší, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že s ošetřením také pomohla lékařka z pražského IKEMu, která zde náhodou lyžovala. Použitý přístroj dokáže sám vyhodnotit stav postiženého a navrhnout patřičný postup. Záchranáři tak ve velice krátkém čase dokázali muži obnovit práci srdce. Pak jej ve stabilizovaném stavu umístili do vakuové matrace a šetrně na saních za sněžným skútrem odvezli k heliportu u horské chaty Šumavanka. Tam také transportovali od sjízdné silnice posádku vozu ZZS z Frymburka, která na Kramolín rovněž dorazila. Jakmile přistál přivolaný vrtulník budějovické Letecké záchranné služby, pacienta jim předali k převozu do nemocnice.

 

„Opět se ukázalo, že moderní technologie, kterou používáme, je neocenitelným pomocníkem při záchraně života. V současné době se už u nás používání takových laických defibrilátorů naštěstí stalo normou. O tom i o profesionalitě našich členů svědčí nakonec počet zachráněných,“ upozornil na kvality defibrilátoru i šumavských záchranářů Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

 

( zdroj: HSČR )