Neoblíbenec pražských revizorů je křtěný Volyňkou

V minulých dnech proběhla po Čechách zpráva, že jakýsi programátor vymyslel aplikaci do mobilních telefonů nazvanou FareBandit, která uživatelům hlásí místo, kde se nachází revizoři městské hromadné dopravy, a s níž vyhrál diváckou cenu soutěže Apparade. Zjednodušeně řečeno, uživatelé informují prostřednictvím chytrého telefonu vložením informace o stanovišti a pohybu revizora další pasažéry používající FareBandite ve své mobilu, jakým místům se mají vyhnout, aby nemuseli platit pokutu. Není bez zajímavosti, že onen mladý programátor, z jehož díla neskákají radostí revizoři v Praze a v dalších velkých českých městech, Petr Pechoušek, pochází ze Čkyně a studoval ve Vimperku.

 

farebandit2-001
Na úvod se musím zeptat: Jezdíte načerno? A co revizoři?

Načerno jezdím pořád, ale většinou jen několik zastávek. Teď už mám i zkušenost ze zahraničí, nedávno jsem jel načerno v Paříži. Osobních zážitků s revizory nemám mnoho. Naposled mě kontrolovali někdy před více než rokem, ale vím od známých, že umějí být dost nepříjemní.

 

Víme o vás, že pocházíte ze Čkyně. Jaký osud vás zavál do Prahy?

Ve Čkyni jsem žil do svých omnácti let, kdy jsem dostudoval ve Vimperku střední školu. Poté jsem se asi na půl roku přestěhoval do Českých Budějovic, kde jsem studoval na Jihočeské universitě obor aplikovaná výpočetní technika, odtud jsem se přestěhoval do Prachatic, pak jsem žil dva roky v USA a dva roky ve Lčovicích. Potom už následovala Praha.

 

Nezanevřel jste na Čkyni, jezdíte tam? Je z vás kovaný Pražák, nebo si na rodiště občas vzpomenete?

Do Čkyně samozřejmě jezdím, jelikož tu mám stále rodinu a přátele, ale vzhledem k nedostatku času to bohužel není úplně často. Praha je jiný život. Vstává se, když už na Šumavě mají mnozí první pracovní pauzu, a spát se chodí k ránu. Každopádně je tu spoustu možností nejen kulturního vyžití a pro mě jako programátora nespočet pracovních příležitostí. Pro všechny život v Praze asi není, ale mně se tu líbí.

 

Čemu se v hlavním městě věnujete?

Kromě mého normálního zaměstnání, což je pozice software developera v holandské firmě OTYS, mě momentálně zaměstnává hlavně aplikace FareBandit, kterou se snažím zdokonalovat, vychytávát mouchy a hlavně reagovat na přání a dotazy uživatelů, kterých je momentálně kolem deseti tisíc. Kromě toho vyvíjím mobilní aplikace i pro mého zaměstnavatele. Plány jsou velké, ale zatím bych si je nechal pro sebe. V dnešní době, kdy je mobilní obchod zaplněn miliony a miliony různých aplikací, je stále těžší a těžší přijít s něčím originálním.

 

Zmínil jste aplikaci FareBandit, se kterou jste prorazil. Vyhrál jste s ní soutěž Apparade. Můžete trochu soutěž představit?

Apparade není vlastně soutež. Jde o přehlídku mobilních aplikací českých a slovenských vývojářů. Přihlásit se do ní může každý! Výhra nám přinesla hlavně mediální pozornost. A musím se přiznat, že šlo o moji první aplikaci. Z pozice provozovatela této aplikace šlo čistě o pokus vytvořit originální aplikaci, která si najde uživatelskou základnu.

 

Jak si máme FareBandit vysvětlit? Jako návod, jak obejít stanovená pravidla? Dá se to nějak porovnat s informacemi v rádiích o radarech a kontrolách na silnicích?

Aplikace rozhodně nenabádá k obcházení pravidel. Černí pasažéři byli a budou i bez FareBandit, ale rošíření mobilních telefonů otevírá nepředstavitelné možnosti jejich využití. Jsem programátor, který hledá prázdná místa na trhu a snaží se vytvářet mobilní aplikace, které v první řadě lidem nějak poslouží. Z těchto důvodů jsem udělal komunitní aplikaci, která statisticky podchycuje jízdy načerno, pokuty za takovéto jízdy a nabízí uživateli ekonomické vyhodnocení rentability. Navíc aplikace obsahuje některé další doplňkové služby. Myslím, že srovnání s informacemi v rádiích o radarech je na místě, až na to, že černí pasažéři nikoho díky těmto informacím neohrožují.

 

Není vaše aplikace takový truc vůči hospodaření pražského dopravního podniku? V některých městech funguje bezplatná MHD, není to s ohledem na ekologii lepší, než mít zacpané ulice osobními auty? Co na to říkáte?

Co se týče mých osobních postojů, tak se mi samozřejmě kauzy okolo DPP nelíbí, a myslím si, že také díky těmto kauzám si aplikace našla spoustu podpůrců. Bezplatná MHD pro obyvatele města by byla samozřejmě ideální. Nikoliv pro návštevníky a turisty. Statistiky říkají, že příjem z prodeje jízdenek tvoří relativně velmi malou část rozpočtu provozovatelů MHD. Věřím zejména ve stále rostoucí spoluodpovědnost obyvatelů větších měst za prostředí, ve kterém žijí, a myslím, že veřejná doprava zdarma by byla dostatečně atraktivní pro řadu lidí, kteří nyní využívají auta. Vzhledem ke stavu silnic, hustotě provozu, problémy s parkováním, zhoršující se kvalitě ovzduší atd. Že nejde jenom o nějakou chiméru dokládá například případ estonského města Tallinn, které na model veřejné dopravy zdarma před několik měsíci přešlo.

 

Kolik lidí aplikaci používá?

Aplikaci má momentálně nainstalováno ve svém telefonu přez 8000 uživatelů. Uživatelů, kteří aktivně přidávají pozice, je samozřejmě pouze zlomek. Už toto číslo je pro mě úspěch, ale věřím, že dále bude stoupat. Aplikace nyní funguje v deseti českých městech.

 

Myslíte si, že by váš systém mohl fungovat i v zahraničních městech?

Ano, jsem o tom přesvědčen. Již jsem dostal několik emailů s prosbou o rozšíření do Bratislavy a  mám informace o tom, že v Berlíně a Vídni jsou také spousty černých pasažérů a v Paříži jsem si v lednu černopasažérství vyzkoušel na vlastní kůži. Ani turnikety zde nejsou překážkou…:)

 

 

Josef Rychtář

 

 

foto: Facebook