cykliste

Na cyklisty čeká větší komfort

O dvoje evropské peníze se hlásil Vimperk z měšce regionálního operačního programu v jeho 23.výzvě. Se snahou o větší krajíc neuspěl, jako náplast na nezdar ale může počítat s penězi na společný projekt cyklotrasy od pramene Volyňky až do Strakonic.

 

Zcela určitě by Vimperští přivítali obrácenou variantu, neboť neúspěšná žádost se týkala 1.etapy výstavby nového bazénu, kde žádala vimperská radnice o více než dvacetimilionový příspěvek. Psali jsme zde.

 

Místo plavců budou mít radost cyklisté. Jedním z osmnácti schválených projektů zaměřených na výstavbu cyklostezek a cyklotras napříč Jihočeským a Plzeňským krajem je i 42 kilometrů dlouhá cyklotrasa podél Volyňky. Jedná se o společný projekt Vimperka, Volyně a Strakonic. Napoprvé, když žádost podávaly Strakonice, projekt neprošel, úspěšnější byl projekt až teď při druhém pokusu, kdy se předkladatelem stal Vimperk.

 

„Důležitost Volyňské cesty spatřujeme mimo jiné v propojení dvou nejfrekventovanějších jihočeských cyklotrasy Vltavská a Otavská,” zdůvodnila přidělení dotace nová šéfová Úřadu Regionální rady Jihozápad Michaela Šímová.

 

Konkrétně se cyklisté mohou těšit na to, že trasa bude vybavena lavičkami, přístřešky, mapami a budou zhotoveny propagační materiály od pramene Volyňky. Větší prospěch ze společného projektu budou mít města níže po proudu řeky, kdy trasa povede opravdu kolem řeky mimo veškerou dopravu, což v případě Vimperka neplatí. Zde je plánováno značení do Čkyně po silnici přes Boubskou a Smrčnou.

 

Jak přiznává místostarostka Jaroslava Martanová, je pro město, co se týče trasy pro cyklisty z Vimperka do Čkyně, stěžejním úkolem napodobit Volyni a Strakonice a najít trasu rovněž podél řeky mimo dopravní provoz, což by měla zjistit vyhledávací studie. A následně pak vybudovat novou cyklostezku. “Jak ukazují zkušenosti, stezky podél řek jsou daleko atraktivnější, navíc trasa přes Boubskou je kopcovitější, což může některé méně zdatné cyklisty odradit,” přeje si také místostarostka.

 

Celkový rozpočet akce lehce překračuje 2,1 milionu korun, přičemž ROP na ni vyčlenil 1,785 milionu, rozdíl zbývá na tři města, o což se podělí rovným dílem. “Počítáme, že Vimperk zaplatí částku sto až sto dvacet tisíc,” sdělila místostarostka.

 

 

Josef Rychtář