Zájemci o post asistenta prevence kriminality už se hlásí

Zatím sedm přihlášek do výběrového řízení na funkce dvou asistentů prevence kriminality dorazilo k rukám vimperské místostarostky Jaroslavy Martanové. I když uzávěrka byla stanovena na 1. března, zájemci se ještě mohou hlásit.

 

IMG 5814
O tom, že se Vimperk chce zapojit do projektu Asistent prevence kriminality, už jsme psali zde. Aby si případní zájemci mohli udělat obrázek, co se od nich očekává, přijeli do Vimperka předat zkušenosti vrchní strážník sokolovské městské policie spolu s třemi Romy, kteří v městě na západě Čech vykonávají funkci asistentů prevence kriminality (více zde).

 

“Už máme stanovený termín výběrového řízení,” informovala nás Jaroslava Martanová. A jak dodává, rovněž již bylo určeno, že do výběrové komise zasednou zástupce města, Policie ČR, městské policie a vedoucí oddělení preventivních programů ministerstva vnitra Radek Jiránek, který má tento projekt na starosti.

 

Protože se výběrové řízení bude konat až 4.dubna, posunulo vedení města nejpozdější termín přihlášek až na 22. března. Sice už o místostarostka registruje sedm zájemců, přesto jsou vítáni další.

 

V termínu konání výběrového řízení již bude vedení města s určitostí vědět, jestli vůbec funkce asistentů zřídí. Záleží, zda uspěje s žádostí na ministerstvu. V případě nezdaru by se Vimperk asistentů nedočkal. Dá se však očekávat, že město uspěje, neboť je jediným žadatelem z Jihočeského kraje.

 

Cílem projektu Asistent prevence kriminality je nejenom snížení počtu spáchaných trestných činů přestupků v sociálně vyloučených lokalitách, ale i například udržování veřejného pořádku a prevence sousedských sporů. „Záměrem také je, aby asistenti prevence kriminality získali nové dovednosti a zkušenosti, a zvýšili tak své šance na pracovním trhu,” vysvětlila ředitelka odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Jitka Gjuričová. Po ukončení projektu mohou podle ní najít uplatnění například u obecní policie i u komerčních bezpečnostních subjektů. „Projekt Asistent prevence kriminality považuji za jeden z nejúspěšnějších programů, který jsme za posledních sedmnáct let v oblasti prevence kriminality spustili,” dodává ředitelka. 

 

 

Josef Rychtář

 

foto: (jr)