Do školy chodila s kýblem, senem, morčetem a pletením

Studovala Umělecko-průmyslovou školu v Železném Brodě a teologii. Její tvorba je pokaždé unikátem a pokaždé světovým. Zná ji nejen sklářský a umělecký svět, ale i běžní návštěvníci Šumavy, kde se realizovala nezapomenutelnými projekty  – oltářem a křížovou cestou v Dobré Vodě, nebo oboustranným reliéfem sv. Jana Nepomuckého, který střeží vodáky na Otavě na mostě v Čepicích. Výčet jejích děl a úspěchů by byl  velmi dlouhý….

 

Vladimíra Tesařová, sklářka a výtvarnice

IMG 7381

byla prvním hostem druhé talkshow Radka Nakládala v sušické kinokavárně.

 

Povídalo se ale nejen o skle a dílech, která vytvořila a vytváří, ale také o lidských duších, pokoře a světu kolem nás.  Zaujala do posledního místa zaplněnou kavárnu a pobavila svými historkami nejen ze současného, ale i studentského života.

“Byli jsme mimo jakékoliv tabulky a lajny, ” vyprávěla, “a profesoři byli nešťastní, ale nemohli nás ani zrušit ani vyhodit, protože jsme měli úspěchy na světových výstavách.” Škola pro ni byla (alespoň podle vyprávění) krásným a divokým obdobím života. “Do školy jsem chodila s kýblem, v něm seno a morče, a s pletením,” rozesmála diváky.

Je plná zvláštností a neuchopitelných vyjádření a kromě neobyčejného talentu a šikovných rukou má především dobré srdce a laskavou mysl. Nejen k lidem, ale ke všemu živému – například v zimě, ačkoliv nenávidí sníh, svým malým pejskům v něm statečně hrablem razí cestičky…. aby nezapadli a mohli chodit na procházky …

 

IMG 7376

 

Druhým hostem  večera byl  fotograf, jehož záběry  nekonečně inspirující Šumavy zná už…. no to osi snad ani netroufneme odhadnout, kolik tisíc čtenářů, návštěvníků, sběratelů, obdivovatelů….

 

Jan Kavale

IMG 7392 (2)

 

představil nejen své poslední publikace, ale podobně jako Vladěna Tesařová, se pustil do dalšího vyprávění. O leckdy adrenalinovém životě fotografa, který se snaží ulovit ten NEJ záběr. Po celou dobu, kdy ho zpovídal Radek Nakládal, se za jejich zády promítaly  dechberoucí fotografie z těch nejkrásnějších míst Šumavy.

 

IMG 7390

Při vyprávění došlo i na historky sice s humorem vyprávěné, ale…. třeba o tom,  jak se mu borovice u hradu Kašperk, který z ní fotil (právě aby získal unikátní záběr) stala málem osudnou, když dvakrát spadl z vyšších sfér… Samozřejmě jako správný  fotograf nekontroloval nejdřív, jestli nemá zpřerážené nohy, nebo ruce, ale zjišťoval, jestli se nic nestalo jeho milovaným fotoaparátům. Nemohl zapomenout ani na svého věrného průvodce při toulkách Šumavou –  věrnou fenku Katynu, jíž věnoval jednu ze svých knih. “Tak věrným průvodcem a po tak dlouhou dobu mi nebyl a asi už nebude nikdo, tak si zasloužila, abych jednu  z knížek věnoval jí,” vysvětloval.

 

Posledním, třetím hostem  druhého dílu  talkshow Škrtněte si, prosím, byli vlastně dva: Jan Ptáček a Dan Nakládal, aneb

Hellboy’s Jazz 

 

IMG 7398  IMG 7399

 

Vlastní jazzovou kompilací obohatili nejen průběh, ale i závěr večera. Proč Hellboy’s? Podívejte se dobře: černá & bílá, dobro & zlo …. a k tomu pekelně dobrá muzika. Víc netřeba dodávat, snad jen – až uvidíte plakáty a pozvánky s jejich jmény, buďte  mezi prvními, kdo si je půjdou poslechnout. Stojí to za to (jeden z koncertů Hellboy’s Jazz se uskuteční letos v červnu).

 

Pozvánku najdete také v kalendáři akcí  na našich stránkách, podobně jako upoutávku na další  zajímavý večer  “Škrtněte si, prosím”, na který vás ale pozveme už za necelý měsíc.

 

další foto z akce

 

(kopa, foto as)