Chodníky se propadají, vyslechlo si kritiku vedení města

Pěkně zostra se pustil do vedení Vimperka na poslední pravidelné půlhodince před vlastním zasedáním zastupitelstva věnované podnětům a dotazům vimperských občanů obyvatel Johnovy ulice (ulice, kde se nachází MěKS) Vladimír Wölfl. Jeho nespokojenost se týkala stavu chodníků a povrchů vozovky v ulici Jiráskova a Johnova, ale nejenom tam. Podle jeho názoru je neutěšený stav chodníků, silnic a schodišť po celém městě. “Chodníky se propadají, silnice se drolí a nikomu to nevadí,” myslí si.

 

Jak uvedl Vladimír Wölfl před přítomnými úředníky a malou částí zastupitelů, vidí dvě příčiny.

 

Chodníky nejsou podle něj před koncem záruční doby řádně zkontrolovány a případně reklamovány u prováděcí firmy. “Na toto zanedbání upozorňuji na zastupitelstvu již třetím rokem. Vždy mi bylo sděleno starostou města, že se to prošetří a že v nejbližší době mi bude sdělen výsledek. To se však zatím nestalo,” konstatoval Vladimír Wölfl. Proti tomu se ohradil jak starosta Bohumil Petrášek, tak i vedoucí odboru investic a údržby Michal Janče. Oba reagovali tím, že ke kontrolám dochází. Vladimír Wölfl proto slíbil, že připraví seznam míst, kde se podle jeho názoru kontrola zanedbala, pak se bude dohledávat, jestli tomu opravdu tak bylo. “Peníze, které se dávají do oprav po záruční době, což se netýká jen komunikací, ale i opravy střechy na kině po záruce za cenu cca 700 000,-Kč, z městského rozpočtu, tedy všech lidí Vimpeka, by mohly být využívány daleko efektivněji – třeba na kulturu a sport,” domnívá se Vladimír Wölfl.

 

Druhou příčinu nachází nespokojený obyvatel v řidičích a jejich nerespektování dopravních předpisů. A nejzřetelněji k tomu dochází právě v Jiráskově a v sousedící Johnově ulici. Jak si může velmi často všimnout, automobily zde běžně částečně parkují na chodníku a chodníky tím trpí, protože na takovou zátěž nejsou zcela pochopitelně dimenzovány. “A velmi často, bohužel, se jedná o terénní auta, která jsou o hodně těžší než běžné osobní automobily,” posteskl si. “Na vině je i dopravní řešení v těchto ulicích. Obě ulice by vzhledem ke své šířce měly být jednosměrné, aby se řidiči při parkování vešli mimo chodník,” navrhuje Vladimír Wölfl.

 

Že se opravdu nejedná o výmysl a k nepovolenému parkování dochází, dosvědčují fotografie, které Vladimír Wölfl pořídil v ulici Jiráskově (kde se navíc nesmí stát z důvodu malé šířky komunikace) a Johnově ulici ve čtyřech různých dnech. Některé snímky pochází z doby těsně před začátkem březnového zastupitelstva, tedy v době, kdy Vladimír Wölfl kritizoval stav chodníků. Znalci místních poměrů poznají mezi hříšníky i vozidla patřící vedení Vimperka… Nutno dodat, že za stěrači mohli někteří řidiči najít “pozdrav” od městských strážníků.

 

 

Josef Rychtář

 

{gallery}vimperk/2013/duben/chodniky/{/gallery}