Vltava – řeka plná zážitků

 

 

 

Řeka plná zážitků – to je Vltava

 

 

 

 

 

 

       Jedna řeka, více než čtyři sta třicet kilometrů, šest úseků a nepřeberné množství zážitků. To je řeka Vltava. Zážitky na Vás čekají po celém jejím toku, od Kvildy až po Mělník a po celý rok. Vltava není jen o vodě, ale nabízí spoustu aktivit, ať už máte rádi pěší, cyklo či jiné trávení volného času. Co všechno můžete na řece a v jejím okolí zakusit nabízí projekt Jihočeské centrály cestovního ruchu Vltava, řeka plná zážitků. Ten spojuje všechny úseky, vltavaavíce než čtyři sta třicet kilometrů a uceluje tak nabídku cestovního ruchu v nejbližším okolí řeky.

 

 

 

 

       Dobrodružství začíná v turistické oblasti Šumavsko. Že pojem Šumavsko neznáte? Nevadí, pojem Šumavsko zahrnuje dvě oblasti: jihočeskou část Šumavy a jihočeské Pošumaví. Je to oblast s krásnou přirozenou i zemědělskou krajinou. Najdete tu kopce i horské hřbety stejně jako nížiny kolem řek poseté kvetoucími loukami, pastvinami i poli. A mezi tím vším, se na úpatí Černé Hory, necelých sedm kilometrů jižně od Kvildy, v nadmořské výšce 1172 m.n.m. nachází symbolický pramen nejdelší české řeky Vltavy (zde Teplé Vltavy). Od pramenů po Novou Pec se jedná o první úsek zážitků na řece Vltavě a Vltava prochází krásnou přírodou Národního parku Šumava, kde je její splavnost kapacitně omezena. Od samotného pramene ji ale lemují značené stezky pro cyklisty i pěší, které jsou zvláště v tomto úseku jedinečné. Za návštěvu rozhodně stojí návštěvnická centra Národního parku – třeba to s jeleny na Kvildě, samotné prameny Vltavy, obec Lenora proslulá pečením chleba ve veřejné peci nebo nedaleké Rechle (unikátní dřevěná lávka, která původně sloužila k zadržování plujícího dřeva). Populárním výletním cílem poblíž řeky je Soumarské rašeliniště, to se zde vyvíjelo od sklonku doby ledové, tedy přibližně 9 tisíc let. Rašeliništěm se můžete projít po kilometr a půl dlouhé naučné stezce, která končí u dvoupatrové 10 metrů vysoké vyhlídkové věže.

 

 

 

 

 

       Všechna tato místa, ale i jiné atraktivity cestovního ruchu minulý víkend objevovali i známí blogeři a instagrameři jako Michal Petrů (@losmichalos), Jan Krejčí (@screechcz) nebo Jarda Malina (@jardamalina). To, jak se odvážně vydali na elektrokolech do zasněžené Kvildy k pramenům Vltavy můžete shlédnout na Instagramu každého z nich nebo na profilu turistické oblasti Šumavsko.

 

 

 

 

 

       Tipy, kam na výlet v turistické oblasti Šumavsko nebo i v dalších úsecích, kam za přírodou, za památkami nebo jinými zážitky a různými akcemi, načerpáte na stránkách www.vltava- reka.cz

 

 

 

Ing. Marie Korousová
produktová manažerka turistické oblasti Šumavsko

 

about-river

{jcomments off}