breznik

Kdy se oteplí?

Velikonoce byly přesně podle předpověďi meteorologů bílé. Počasí se tak snažilo vynahradit vánoční svátky, které byly kromě horských poloh na blátě. Nejen že na Velikonoce napadl sníh, ale vyskytoval se i celodenní mráz kromě podhůří Šumavy, kde teplota vylezla pár desetin nad nulu. V dubnu se setkáváme v nižších a středních polohách s celodenním mrazem jen velmi zřídka. Například na meteostanici ČHMÚ v Černé v Pošumaví se za posledních 20 let vyskytl celodenní mráz jen ve 4 dnech (v letech 1996 a 2003). Sněhová pokrývka na počátku dubna není nijak vyjímečná, nevyskytuje se však každý rok. Počátek letošního dubna je ale velmi chladný.

 

Každý jistě čeká, kdy se konečně teploty vyhoupnou nad 10°C. Dle současných předpovědí to vypadá, že výraznější oteplení dorazí do střední Evropy v polovině příštího týdne. Je to ale jen výhled, který bude dále upřesňován.

 

Čtvrtek přináší od rána velkou oblačnost beze srážek. V horských polohách je mrznoucí mlha. Teploty jsou v dopoledních hodinách na celé Šumavě pod bodem mrazu, nejnižší teplotu hlásí Velký Javor -6,1°C. Ani přes den se výrazně neoteplí, maxima se ve středních a nižších polohách dostanou k +2°C, horské polohy čeká další ledový den s celodenním mrazem. V odpoledních hodinách by mělo být oblačno. Pátek bude opět zatažený s přeháňkami, které budou v polohách pod 600 metrů přecházet v dešťové. Denní teploty vystoupí na 2°C až 6°C. V sobotu se sněhové přeháňky dostanou opět do všech šumavských poloh, denní teploty budou podobné těm pátečním, mezi 2°C až 5°C. I neděle bude zatažená se sněhovými přeháňkami, v nižších polohách i smíšenými, teploty opět do +5°C, v horských polohách kolem 0°C.

Na počátku dalšího týdne bude přechodně méně oblačnosti, srážky budou z počátku sněhové, od úterý dešťové a v horských polohách převážně smíšené. Denní teploty v pondělí kolem 5°C, postupně porostou na 8°C až 12°C, srážky budou četnější.

 

Vzhlem k výborným sněhovým podmínkám odsunuly některé skiareály konec sezóny na tento víkend. Zjišťovali jsme pro Vás, kde se dá ještě na Šumavě lyžovat. Jan Procházka ze skiareálu v Českých Žlebech informuje, že o tomto víkendu mají lyžaři poslední možnost si zalyžovat. Sněhu je zde stále dostatek, tak se místní nadšenci rozhodli o týden prodloužit zimní sezónu. Lepší podmínky pro lyžování tady v dubnu nepamatují, na sjezdovkách leží pořád většinou od 30 do 70 cm, mimo sjezdovky pak 20 až 50 cm. Vleky budou v provozu s výraznými posezónními slevami v sobotu i v neděli. Na běžkách se dá lyžovat v okolí také téměř všude, běžecké stopy se zde však již strojově neupravují.

Ve skiareálu na Zadově se lyžuje od 3. do 7. dubna, provozovatelé připravili i večerní lyžování. Dalším skiareálem v provozu bude o víkendu například železnorudský Špičák i nedaleký německý Velký Javor. Stále se lyžuje i v německém Mitterfirmiansreutu, kde však již nejede sedačková lanovka.

Sezónu o Velikonocích ukončili na Kubově Huti, v Horní Vltavici, v Lipně nad Vltavou i v rakouském Hochfichtu.

 

Výška sněhu 3. dubna:

Velký Javor 180 cm, Březník 100 cm, Bučina 60 cm, Churáňov 48 cm, České Žleby – louka 38 cm, Hliniště 8 cm, Stožec 7 cm, Černá v Pošumaví 4 cm, Volary 3 cm

 

Dokázali by jste odhadnout, kdy roztaje sníh na svahu vrcholu Luzný nebo na Studniční hoře v Krkonoších? Budeme rádi, pokud zašlete své tipy na email tipovacka2013@seznam.cz . Uzávěrka tipů je v neděli 7.4. 2013 ve 23:59 . Bližší informace k tipovačce najdete ZDE .

(ir)

 

Pro zajímavost přinášíme porovnání snímků z webkamer 4. dubna 2012 a 4. dubna 2013: