peseknove

Vimperský rozpočet 2020

 

 

 

  Vimperský rozpočet 2020

 

 

 

 

 

 

       Tak jsem si minulé pondělí udělal čas a zašel jsem do MěKSu na zasedání zastupitelstva, které mělo na programu schvalování rozpočtu Vimperka na rok 2020. Po úvodním konstatování přehršle čísel, ve kterém se běžný občan ztrácí, došlo na diskuzi k navrženému rozpočtu.

 

 

 

 

       Z diskuze se v podstatě stal dialog mezi panem Kutilem a paní starostkou Martanovou. Opoziční zastupitel postupoval v rozpočtu od položky k položce a nechával si zdůvodnit od paní starostky navýšení v podstatě všech položek v rozpočtu v porovnání s rokem 2019. Aby hned v úvodu bylo jasno, kde na to současné vedení města vzalo, do rozpočtu byl totiž rozpuštěn celý bazén, tedy půjčka na jeho výstavbu ve výši 120 mil. Kč.

 

 

 

 

       Když již starostce docházely argumenty, tak jí zastoupil v odpovědích místostarosta pan Kuncl, který ke smůle současného vedení, je jen velice mlhavě informován o dění ve Vimperku, a proto oddych paní starostky netrval moc dlouho.

 

 

 

 

       Pan Kutil dále pokračoval v logické argumentaci, ze které bylo přítomným v sále postupně jasnější, že představený rozpočet silně potlačuje investiční činnost města, ze které by se měly v budoucnosti vložené peníze generovat, a je postaven jako „projídající“, tedy peníze jsou hlavně směřovány do kapitol, ze kterých se již nevrátí. Bylo konstatováno, že půjčené peníze určené na předem stanovené investiční akce ve výši 180 mil. plus stávající úvěry, bude město splácet příštích 10 let, a proto na investice v příštích letech zbude Vimperku pouze cca 10 mil. Kč na rok.

 

 

 

 

      Když pan Kutil analyzoval následující kapitoly a upozorňoval na jednotlivé „finanční polštářky“ v rozmezí od 100.000,- Kč až po 2.000.000,- Kč, dále na nesmyslné projekty, kam lze zařadit i „Petráškovo dítě“ tedy re-projekt kanalizace z areálu U Sloupu v částce 15 mil. Kč, tak se již paní starostka přestala kontrolovat a projednávání rozpočtu se přesunulo do osobní roviny či roviny poukazující na způsob provádění staveb panem Kutil. Ke cti pana Kutila lze přičíst, že paní starostce neoplácel stejnou mincí, přestal klást otázky ohledně rozpočtu a paní starostku nechal „vychladnout“.

 

 

 

 

       Po tomto extempore vystoupila paní Doležalová seznámila zastupitelstvo s havarijním stavem nádvoří na ZŠ Smetanova, kde reálně hrozí žákům způsobení úrazu. I po tomto příspěvku, jak jsme si již v sále začali v průběhu projednávání rozpočtu zvykat, reagovala paní starostka konfrontačně a argumentovala, že ZŠ TGM potřebuje peníze víc než ZŠ Smetanova a nezapomněla připomenout částku 50 mil. Kč, které byla investována na zateplení ZŠ Smetanova. Paní Doležalová se proti tomuto vystoupení ohradila a konstatovala, že si je vědoma situace na ZŠ TGM, a že nemá nic proti investicím určeným pro tuto školu, ale jen chtěla upozornit na havarijní stav nádvoří před školou, kde učí.

 

 

 

 

       Paní starostka ubrala na plynu a znovu se dostala do role a začala celý sál trpělivě seznamovat s tím, že Pesek NOVEměsto má pouze jeden balík peněz, se kterým může hospodařit a srdceryvně popisovala, jak v radě zvažovali přidělení dokonce každé tisícikoruny, a o jak složitý a náročný proces šlo.

 

 

 

 

       V tu dobu se na zasedání zastupitelstva dostavil opozdilec, zastupitel pan Paštika, člen finanční komise města, která připravovala zmíněný rozpočet. Pan Paštika si vzal slovo, omluvil se za pozdní příchod a současně i z neúčasti na posledním jednání finanční komise.

 

 

 

 

       V úvodu připomněl, jako jediný člen koaličního zastupitelstva, že stále chce dodržet volební slib o zastřešení Vimperského bazénu. Následně během jediné minuty vypočítal, kde by z předloženého rozpočtu bylo možno na bazén použít bezmála 100 mil. Kč. Jako příklad uvedu finanční rezervu ve výši 60 mil., zrušení podfinancované akce „Kanalizace U Sloupu“ ve výši 15 mil. Kč, několikrát odloženou a taktéž podfinancovanou přestavbu Lesnické školy na byty ve výši 15 mil. Kč a dále začal upozorňovat na neodůvodněné navýšení v různých kapitolách a jako příklad uvedl navýšení nákladů na provoz Městské policie o 2 mil. Kč apod. V podstatě zmínil stejné kapitoly, použil shodné argumenty a taktéž poukázal na celkové plýtvání jako zastupitel pan Kutil před jeho příchodem.

 

 

 

 

       V tuto chvíli zalapala paní starostka po dechu a vzdychla: „Ale Martine, takhle nemůžeš …“ a dál si pokračování této věty budete muset čtenář poslechnout ze zvukového záznamu, a i když šlo o velice závažnou věc, tak představa jak starostka s celou radou (tedy přesněji: dva úředníci z CHOŠ-ky, nýmand z kultury, a dva bratři sporťák s právníkem) otáčí každou tisícovku a zvažují, komu jí co nejlépe v rozpočtu přidělí, a pak se postaví pan Paštika, proti kterému mám sice velké výhrady, a to hlavně co se týče jeho morálních kvalit, ale nemohu mu upřít jeho ekonomické úspěchy, a řekne, že vidí v rozpočtu bezmála 100 mil. Kč, které by byly možné použít na dostavbu bazénu, tak to sorry, ale tato představa mě skutečně dostala a nemohl jsem se přestat smát.

 

 

 

 

       Všechny vznesené argumenty sice nebyly nic platné a koaliční zastupitelé nic nezměnili na již dávno dohodnutém rozpočtu, ale přesto musím konstatovat, že pan Paštika svůj slib splnil a přidal se k opozičním zastupitelům a pro tento rozpočet nehlasoval. Když člen finanční komise, který připravuje rozpočet pro něj následně nehlasuje, tak to o kvalitě předloženého rozpočtu něco vypovídá.

 

 

 

 

       Na druhou stranu, když v takto důležitém okamžiku „Zlaté dítě Vimperka“, odmítne hlasovat pro rozpočet, tak je na místě se na celou situaci podívat z pohledu možného druhoplánového záměru.

 

 

 

 

      Výškový limit na Vodníku byl městem již navýšen, nové rozvody vody k chatkám byly také již provedeny, tak v podstatě patička z města splnila svůj úkol a nebude na delší dobu třeba. Svým nehlasováním ve prospěch rozpočtu samotné schválení rozpočtu neohrozil, tak proč nenahnat nějaké politické body? A naopak, když se něco v rozpočtu podělá, což je možnost blížící se limitou k jistotě, tak proč nemít v rukávu nějaký ten trumf, např. konstatování, já takto postavený rozpočet neschválil! Tedy nezbývá než konstatovat, že pan Paštika se v politikaření opět projevil jako mistr, pane Paštiko, klobouček.

 

 

 

 

       Abych byl v závěru trošku konstruktivní, tak i já mám nápad, kde sehnat peníze na opravu rozbitého nádvoří na ZŠ Smetanka.

 

 

 

 

       Paní starostko, když zrušíte nákup nepotřebného SAKu za 7.500.000,- Kč, kam neumístíte KUKA vozy, jejichž zápach určitě nebude nikomu chybět, a to ani při tradiční Vimperské pouti, a dále zrušíte bianko šek ve výši 1.500.000,- Kč pro sporťáky na Vodníku, kteří už ani nemají potřebu sdělit občanům Vimperka, za co paušálně přidělenou sumu z rozpočtu utratí, přičemž se máme jako občané spokojit s oznámením, že ji použijí na rozvoj sportoviště na Vodníku, tak bude mít 9 mil. Kč, což by na opravu mohlo stačit. Nemyslíte!?

 

 

 

 

S přáním klidných svátku

 

 

 

Ing. Milan Pešek

{jcomments off}