Reakce na článek o Bábě

 

 

Vážený pane Pešku,

 

 

      reaguji na příspěvek, kterým jste se rozhodl oživit “nudné” páteční vody vimperského dění. Bez ohledu na to, že je pouze líbivým populistickým výkřikem, rozhodla jsem se vše vyjasnit a uvést na pravou míru. Přesto si neodpustím připomenout, že jakýkoliv Váš podnět jsou referenti odboru ŠK ochotni řešit a s Vámi diskutovat, v ideálním případě osobně. Této možnosti jste však (nejen) v tomto případě nevyužil, objasním Vám tedy fakta touto cestou.

 

 

 

      V první polovině roku 2019 požádala paní Zdeňka Krýchová referenty odboru ŠK o návštěvu osady Křesánov a návesní kaple v této osadě. Již při této schůzce jsme začali diskutovat možnosti, jakými bychom náves v Křesánově oživili. Paní Krýchové a jejímu manželovi byla nabídnuta možnost zapojit se do nultého ročníku participativního rozpočtu a přispět svými návrhy k rozvoji své osady. Této možnosti nebylo využito. V průběhu setkání dřevosochařů přišla paní Krýchová s žádostí, aby vyrobené sochy byly instalovány na náves v Křesánově. Této žádosti jsme po kratším zvážení vyhověli i z toho důvodu, že vyráběná díla svým zaměřením krásně ladila s umístěním v osadě Křesánov.

 

 

 

      Nicméně, člověk míní a Pán Bůh mění. Stejně jako je každý člověk jiný, tak i každý mistr dřevosochař má svůj
babastyl a každá socha nakonec vypadá stylově jinak. To by ani tak nevadilo, kdyby sochy z loňského ročníku neměly tvořit příběh. Vesnický motiv, který se do Křesánova krásně hodí. Po důkladném zvážení jsem rozhodla, že socha Báby se svým ztvárněním natolik liší od soch ostatních, že není vhodné ji umístit společně s ostatními sochami. Osada Křesánov obdržela celkem 5 kusů soch, které budou velmi reprezentativním prvkem zdobící prostranství kolem návesní kaple. A k Bábě? Ta je prozatím umístěna v městském parku a to z důvodu doporučení, aby sochy procházely postupným vysycháním v klimatických podmínkách prostředí podobném tomu, v kterém budou později umístěny. Vzhledem k prozatím mírnému průběhu letošní zimy neshledávám s jejím dosavadním umístěním žádný problém. Je plně v kompetenci vedení města a odboru ŠK, kam bude socha Báby v první polovině roku 2020 umístěna.

 

 

 

 

      Vážený pane Pešku, dovolte mi ještě se krátce vyjádřit k tendenčně směrované části napadající Mgr. Jiříkovou. Bývalá vedoucí odboru ŠK byla o celém průběhu akce informována, nicméně zodpovědnost za rozhodnutí, kam budou směřovat výsledné sochy, nesu v tomto případě já. S paní Krýchovou jsem o rozmístění soch i následné údržbě telefonicky mluvila rovněž já a své rozhodnutí neumístit do Křesánova sochu Báby jsem jí vysvětlila. Není tedy pravdou, že bychom do Křesánova odmítli vydat sochu a nepodali žádné vysvětlení. Není mi známa jediná výtka paní Krýchové (ani nikoho jiného z Křesánova), kterou by na náš odbor v této záležitosti směrovala. Jsem ráda, že mohu i díky tomuto článku vyjádřit ještě jednou bývalé paní vedoucí velký dík za vše, co pro vimperskou kulturu i náš odbor udělala. Je na čem stavět.

 

 

 

Přeji Vám klidný víkend.

 

 

 

Renata Lešková,
referent odboru ŠK,
MěÚ Vimperk

{jcomments off}