Lipno Ice Marathon

 

 

 

 

Víkendového Lipno Ice Marathonu se zúčastní olympijský vítěz David Svoboda

 

 

 

 

 

       Lipno Ice Marathon, jediný a jedinečný ledový maraton nejen v České republice letos vyzkouší i olympijský vítěz z Londýna David Svoboda. Pátý ročník extrémního závodu se letos v Černé v Pošumaví poběží na ledu jen z malé části. Počasí tentokrát pořadatele vypeklo přesně týden před závodem a led, který byl do té doby ideální, doslova ze dne na den téměř zmizel.

 

 

 

       Černá v Pošumaví (6.2. 2020) – Olympijský vítěz z Londýna 2012 David Svoboda zavítá o tomto víkendu na Lipensko. Černá v Pošumaví bude hostit Lipno Ice Marathon, kterého se nejúspěšnější pětibojař naší historie zúčastní. Jedná se o unikátní závod, který má přízvisko ledový marathon. I když letošnímu již pátému ročníku nepřeje počasí a nepustí účastníky plně na hladinu jezera, alespoň z části se bude konat na ledu.„Tuto variantu jsme zvolili s ohledem na bezpečnost závodníků, ta je pro nás prioritou. Nechtěli jsme je však připravit o nevšední zážitek pohybu po ledě, a tak jsme v místech, která byla bezpečná, vedli trať po zamrzlé hladině přehrady,“ uvedl jeden z organizátorů závodu Petr Beneš.

 

 

spolek

 

      V předcházejících ročnících tomu tak ale vždy nebylo. Zatímco se první ročník pro nepřízeň počasí běžel po souši, druhý pak mohli závodníci absolvovat celý po ledě. Třetí ročník pak přinesl věrným matadorům závodu zcela novou trať, která byla kombinací ledu a souše. Čtvrtý ledový maraton si pak běžci i freestyleři museli odtrpět na ledové ploše jezera ve sněho-ledové břečce, která pohyb zpomalila natolik, že někteří účastníci dokončovali závod až po osmi hodinách od startu.

 

 

 

       Lipenskou maratonskou trať přijedou pokořit nejen Češi ze všech koutů republiky, maratonci z Rakouska a Německa, ale dokonce i závodníci z Francie a Velké Británie. Trať Lipno Ice Marathonu mohou registrovaní pokořit buď v celé délce 42 km, nebo v 22 km měřícím půlmaratonu. Tratě pro mladé závodníky do 18 let pak čítají 10 km. Závodit se bude v kategorii běh nebo freestyle, při kterém lze tentokrát využít zřejmě pouze kolo. Registrovat se lze i v místě startu v den závodu, veškeré informace jsou pak dostupné i online na stránkách závodu www.icemarathon.cz

 

 

 

       Závod Lipno Ice Marathon je jediný středoevropský maraton, jehož trasa vede po zamrzlé vodní hladině. Led, sníh a mráz však nejsou jedinými úskalími, se kterými se závodníci musí potýkat, v průběhu závodu se velmi často snese nalipno trať pověstná lipenská bílá tma. „Nejde o tmu v pravém slova smyslu, ale když se začnou tvořit typické zimní mlhy nebo vane silný vítr, který zvedá jemný poprašek sněhu, závodníka snadno pohltí pocit osamocení a ztráta orientace. I to je běžná součást našeho závodu,“ komentovala náročné podmínky Adéla Černá, ředitelka závodu.

 

 

 

       Trať jubilejního pátého ročníku tak vlivem nepřízně počasí povede po břehu jezera. Jsou však místa, kde na sportovce čekají i výběhy dále od vody. Pokochat se budou moci například rozhledem z radslavské vyhlídky. Na březích Lipna pak na ně čeká opravdu náročný terén. Pohybovat se budou v mokrém písku, blátě, rašelině, nezřídka se budou brodit vodou a neoddychnou si ani na šotolině nebo v travnatých úsecích trati. „Letošní trať bude velmi náročná, protože zem je po tání velmi prosáklá vodou, v písku se budou závodníci bořit, v blátivých úsecích se mohou propadat až o několik centimetrů a často budou probíhat brody,“ popsal úskalí terénu Petr Beneš, který každoročně trať vytyčuje.

 

 

 

       Zajímavostí letošního ročníku je i mezinárodní cvičení záchranářů, které bude před samotným závodem probíhat již od čtvrtka přímo v místě startu v kempu Jestřábí. Cílem je připravit zasahující záchranáře na konkrétní podmínky závodu, seznámit je s prostředím a prověřit možná rizika a způsoby eventuální pomoci nebo záchrany. Tohoto cvičení se zúčastní nejen dobrovolníci z týmu SAR (anglicky Search and Rescue, česky služba pátrání a záchrany, také letecká pátrací a záchranná služba,pozn.red.), ale i polští profesionální hasiči a vodní záchranáři napříč celou Českou republikou 

 

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Pavel Pechoušek

 {jcomments off}