a

Křivé zrcadlo rozpočtu města 2020

 

 

Křivé zrcadlo rozpočtu města 2020

 

 

 

 

       Detailně jsem si poslechl audiozáznam z prosincového zastupitelstva města 2019 a to bod rozpočet. Pak jsem si to srovnal s články ve Vimperských novinách, ve špíně Samizdatu (vydavatelé Adéla Jiříková a Petr Samek), Satrikonu i s příspěvky na sociálních sítích. Je někdy dobře se podívat, co kdo napsal a udělal zpátky dozadu, a co říká a dělá teď.

 

 

Svoboda projevu je i odpovědnost za to, co provádím.

 

 

       „Rozpočet je schválen“ (VN leden 2020) je titulek článku starostky. Rok předtím starostlivě napsala „Novoroční vystřízlivění“ (VN únor 2019) a i když v kase města zbylo „po nás“ asi plus 40 mil. Kč, tak nám vyčinila, že čekali víc. Jenom připomínám, že jsme úřad předali po 17 měsících s investicemi za více jak 135 mil. Kč. A z dojednaných úvěrů jsme neutratili ani korunu.

 

a

 

       Vyvrcholením diskuze o rozpočtu na zastupitelstvu 9. 12. 2019, kromě obviňování našeho vedení ze všeho možného, byly emotivní věty starostky p. Martanové:

       „Máme pokles investic na bazénu, to ano“ ale, „Úvěr 120 mil. Kč je načerpán“. To fakt chtělo skandovaný potlesk a výkřiky hurá!

 

 

 

       Klíčem k úspěchu jsou tvrdé investice do majetku města. Je tady hodně co spravovat, stavět a dokončovat. Zaplať pánbůh, kraj udělal Fišerku, dobíhají před dvěma léty započaté projekty výtahů, sociálek ZŠ, ale jinak nic moc. Snad „zajímavě rozdělená zakázka“ střechy ZŠ TGM bude pokračovat.

 

 

 

       Město na začátku roku 2020 mělo na kase k dispozici asi 220 mil. Kč. V záloze 60 mil. Kč dalšího velmi výhodného úvěru, původně počítaného na Májovku. Plus se počítá z „úsekového měření rychlosti“ minimálně 20-40 mil. Kč ročně. Čili peněz bohatě, aby se vše postavilo. Ale je to vlastně vůbec priorita? Mám pocit, že ne, že vše směřuje jinam….

 

 

 

 

Na co to v ekonomice města ukazuje?

 

        Proti roku 2017 dostáváme jako podíl z ekonomiky státu o 30 mil. Kč ročně více. A dál jsou tam neutracené peníze. Ukazuje se také na ten fígl a to „refinancování úvěru ve výši 120 mil. Kč“, který byl připraven na dostavbu bazénu (1,28 % na 10 let). Rada města (Martanová, Kuncl, Petrášek, T. Samek, P. Samek) si nechala úvěr proplatit zpět „do městské kasy“ výměnou za zadlužení již dávno hotových a zaplacených projektů. Přehled je přiložen:

 

tabulka dvorak

 

 

       Když jsem konzultoval tento trik s bankami a ekonomy byznysu, tak se mi líbil výraz „ je to úvěrová satira, která nemůže dopadnout dobře“. Prostě se 120 mil. rozlilo a nic z toho. Jenom sliby, mlžení i přímé lži. Ping-pong se sliby, vyrábění různých účelových studií, podrazy a žádný výsledek pro lidi tohoto města. Prostě nahrabání milionů do kasy a nic zato nepostavit? Nějaké zdražování všeho možného, inflace, čím dál vyšší úroky nezajímají??

 

 

 

       A věta vedení města „pro další rozvoj areálu koupaliště nejprve nutné definovat koncepci rozvoje celého areálu letních sportů, vycházet z aktuální i očekávané potřeby a preferencí zdejších obyvatel …“ (VN únor 2019) zní mrazivě i po roce šokuje a mnohé odhaluje. Falešný způsob vyjádření co nesnáším a nikdy naše vedení nedělalo. Zvláště v současných souvislostech.

 

 

 

       Ví vůbec vedení města co s tím? To před volbami slibovali dostavbu něčeho, o čemž neměli „koncepci“, když to roku 2015 postavili? A u všeho byli jako zastupitelé, věděli o financích, jejich rozložení do dvou – tří let! Není to na kriminál nebo psychiatrii? Tak se dělá politika města?

 

g

 

       Radní Petr Samek napsal v „Reakci na článek Dotyk bazénu“ P.Dvořáka:

       Projekt „nepracuje se s faktem, že je nově rekonstruovaný bazén ve Volarech, dokončuje se rekonstrukce bazénu v Prachaticích“. To znamená, že kvůli těm šikovnějším Vimperk s tím nic neudělá? Nebo že se město pustilo do omylu a tak raději řeknou lidem dojíždějte?

 

 

 

„V neposlední řadě musíme vědět, proč investujeme tolik peněz a co to městu přinese“. Proč se pan radní nepodíval do dokumentace pro IROP, kde je uvedeno, že 85 % lidí města je pro? Že 17 zastupitelstev ORP Vimperk přijalo usnesení o podpoře projektu? Proč se nezeptal, zda jsou vedena další jednání o možnostech dostat sem peníze?

 

 

 

„Na 99.9 % se bude v budoucnu případně soutěžit na základě doplněné projektové dokumentace“, ale „Město v tuto chvíli neplánuje pracovat na novém projektu krytého bazénu..“ 

 

 

 

       Jsou to špatné zprávy pro možnost výcviku zhruba 2800 školáků našeho regionu (od MŠ po SŠ v ORP Vimperk), pro rodinný relax, pro kondiční plavání, kurzy pro seniory, pro rekreační, rehabilitační a zdravotní služby, pro celoroční nabízení možnosti sportovních kempů (spojení letního areálu, tartanu, hřišt, tělocvičen, zimního stadionu, lyžování, ubytovacích kapacit), pro provozní a dlouhodobou ekonomiku města i provozovatelů komplexu služeb turistiky této části Šumavy i pro celkovou návštěvnickou atraktivitu města. Podívejte se na Sušici a to všechno, co je na plavečák nabaleno. Po celý rok.

 

 

 

 

Ale ještě musím napsat:

 

       Petr Samek je jediný, kdo se k tomu za koalici vyjádřil. Jen je škoda, že asi neměl čas a možná i sílu se na to vše nás přímo zeptat. Možná mu stačilo vysvětlení „zkušených hráčů“ (p. Petráška, p. Martanové, p. Hudečka, p. Kudláče, p. Hlavy, Rückerové, atd.). Ti mlčeli a „nechali ho v tom vymáchat“, protože dobře věděli, že byli na startu současného stavu.

 

 

f

 

 

A teď Májovka.

 

       Není schváleno stavební povolení Májovky, kolotoč povolování se vrací na začátek. A k tomu prohlášení rady města, kde je znova mlha a přímé lži. Cennější je srozumitelný článek (Ing. Milan Pešek: Májovka, Vimperk.eu 9. 2. 2020) a textový výpis odůvodnění kraje. Ale házet na minulé vedení města chyby v projektové dokumentaci, která byla předložena až 5/2019 resp. 6/2019,  čili po sedmi měsících vládnutí „ koalice“ ve Vimperku, je už moc za hranou. Schválně, bude omluva?

 

 

 

 

 

Ještě pár poznámek.

 

 

       Vodník: „King“ je ten, kdo o vodě rozhoduje a Vodník vlastní. A to město není. Investovat dál na „Vodníku“ je naivita. Proto jsme rozjeli projekt nádrže pod Hrabicemi, aby město mělo zde nějakou „vlastní vodu a na to napojit zasněžování“. Projekt nádrže byl městem zastaven.

 

 

       Reakce na „Vimpersko“ a jeho protikorupční ocenění ze strany města byla strašidelná, surová a hloupá. A vyvolává mnoho otázek. Místo poděkování představitelkám Šárce Janáskové, Věře Vávrové st. a ml. vydala rada města oficiální prohlášení plné útočné schizofrenie a zpochybňování. Prostě to ukazuje na „pracovní tvář“ bez „předvolebních koblih slibů“ současného vedení města.

 

       Ani se mi do hledání „magického zrcadla“ moc nechtělo, ale nakopla mne věta mého kamaráda, který podporuje ODS a Chvilky … “nepleť se jim do toho“. A také reakce na zrušení stavebního povolení Májovky a zbytečný útok na Vimpersko. Takže koho jsem naštval, tak se omlouvám. Zrcadlo nemám.

 

 

 

Pavel Dvořák,
exstarosta 

 

{jcomments off}