Literární čtvrtek: Pravdivé příběhy šumavských čertů

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Alois Anderle: Pravdivé příběhy šumavských čertů

       Do Vimperka zavítám málokdy a tak když už jsem tu onehdá byl, zašel jsem do knihkupectví pozdravit paní Peškovou. Jen tak ze zvyku jsem očima proletěl místo, kde jsou už tradičně vystaveny knížky o Šumavě. Věděl jsem, že všechno, co v poslední době vyšlo mám, a tak tu dnes žádný kšeft neudělám. Mýlil jsem se a radost jsem měl hned natřikrát. Jednak že jsem přeci jen objevil něco nového, pak že tu nebudu jen na čumendu a udělám přeci jen nějakou útratu a tedy i radost paní Peškové. A do třetice ta kniha, či spíše knížečka byla od člověka, kterého jsem si zamiloval hned od první chvíle co jsme se poprvé setkali.

       Asi by bývalo lepší to číst o Mikuláši, ale za okny je bílo a stejně se tam žení všichni čerti, tak co. Rok čekat nebudu.

       Čtení to není dlouhé, tak na dvě dýmky. A nejsou to pověsti, přestože se to tak na první pohled může zdát. Jsou to vzpomínky na roky, kdy děti ještě běhali venku a neexistovali supermarkety či eshopy, kde si můžete všecičko koupit. O časech, kdy vesnice byla vesnicí, děti dětmi a dospělí si v hospodě dali pivo, aniž by řešili DPH. O tom, že bývaly časy, kdy se život kdysi odehrával i mimo monitory počítačů.

Jaroslav Pulkrábek 

pribehy


Úvod   

1. Radek Ocelák, Jiří Tříska: Větev ztracená, nalezená
2. Ladislav Skočný: Boletice
3. Maria Franková: Poválečné osudy šumavských rodáků
4
. Zuzana Rampichová: Mrtvý muž a další záhady šumavských kešek
5. Bedřich Peška: Šestero pověstí šumavských
6
Rosa Tahedl: Sternreischtn
7
Libuše Straková: Šumavské pověsti báje a pohádky – výběrová bibliografie


Rok 2019