Od 1.května nastupují noví ochránci pořádku

asistentPůvodně jsem byl vůči tomuto projektu skeptický, ale když jsem s tím blíže seznámil, především v Sokolově, kde jsme byli na návštěvě, jak celý systém funguje, změnil jsem názor. Tak hodnotí zřízení funkce asistentů prevence kriminality ve Vimperku vrchní strážník městské policie Daniel Ziemba. Dva asistenti se objeví ve městě od 1. května.

 

Ve městech, kde asistenti prevence kriminality fungují, plní most mezi majoritní a minoritní společností .„Měli by se podílet na zvýšení pocitu bezpečí obyvatel ve městě,” vysvětluje Daniel Ziemba.

 

To, že se některé osoby shlukují na ulici a hlasitě pokřikují, není samozřejmě trestné, ani porušením žádné vyhlášky, ale přesto raději občané přejdou na druhý chodník, jelikož se necítí bezpečně. Tomu by se měli snažit asistenti zabránit. Proto by se měli pohybovat v problémových lokalitách, jako je park, Pasovská či Rožmberská ulice. „Počítáme, že se objeví v kritických dnech na úřadech práce, na poštách a úřadech v době vyplácení dávek,” přidává další příklady náplně jejich práce Daniel Ziemba. Asistenti nebudou členy městské policie, ale nad jejich prací bude dohlížet a rozdělovat úkoly pověřený městský strážník – mentor. Ve Vimperku se měl této role podle vyjádření vrchního strážníka ujmout zkušený a mezi Romy respektovaný Bohumil Rubeš.

 

Pravomoci asistentů prevence kriminality budou stejné jako u kteréhokoliv jiného civilního občana, tudíž s nemožností zasahovat. Měli by spíše z pozice své autority ve svém etniku působit na problémové občany. Pokud se stanou svědky nějakého přestupku či trestného činu, okamžitě uvědomí městskou či státní policii. „Dostanou potřebné vybavení, aby se s námi mohli ihned spojit,” podotýká šéf vimperských strážníků.

 

Kdo bude funkci asistentů prevence kriminality vykonávat, se rozhodovalo na konkursu minulý čtvrtek, do něhož se přihlásilo čtrnáct uchazečů, třináct zájemců se nakonec dostavilo. „Přestože někteří měli hodně zkreslené představy o náplni práce, myslím si, že se i tak podařilo vybrat natolik kvalitní kandidáty, že dokáží splnit naše očekávání, které si od nich slibujeme,” ohodnotila přijímací řízení místostarostka Jaroslava Martanová.

 

Definitivní jména ale nepadla. I když město zřídí dvě místa, členové hodnotící komise se rozhodli na třídenní školení a závěrečné testy u psychologa vyslat tři adepty, z nichž dva jsou Romové.

 

O zařazení do projektu Asistent prevence kriminality požádal Vimperk jako jediné město v Jihočeském kraji. Náklady pro město pro rok 2013 nepřesáhnou padesát tisíc korun, zbytek půjde z dotace. Pokud se ve Vimperku asistenti v letošním roce osvědčí, může vedení města zažádat ještě o prodloužení na další dva roky.

 

 

Josef Rychtář

 

koláž: vimperk.eu