Unikátní naučná stezka na Olšině otevřena

10. července 2020 byla u rybníku Olšina v katastru obce Horní Planá na Českokrumlovsku otevřena nová unikátní naučná stezka. My jsme ji celou prošli, nafotili zajímavá místa a natočili i krátké video (ke shlédnutí ZDE).

 

V rekreačním středisku Olšina byla postavena dřevostavba, která nabízí interaktivní prvky, návštěvníci se dozví zajímavosti o místní fauně a flóře, k dispozici je čítárna, připraveny jsou nejrůznější letáky či mapa k lepší orientaci.

 

Samotná stezka měří téměř 8 kilometrů a je rozdělena do 8 částí. Návštěvníci jdou po prašné cestě, kterou střídá cesta ze štěpky, následují poválkové chodníky. Na několika částech ale turisté narazí i na hodně rozbahněné cesty, část z nich se tak po zhruba 2 km otočila a vrátila zpět. Díky dešťům jsou opravdu některá místa suchou nohou prakticky neschůdná. Je potřeba s tím proto počítat a zvolit kvalitní obuv.

 

Pro turisty jsou připraveny i nevšední vyhlídky, například obří ptačí hnízdo či velké bidýlko pro ptáky. Nejen děti jistě nadchne plovoucí molo, originální je i most připomínající bobří hráz. Tato nová naučná stezka bude zcela jistě velkým lákadlem pro návštěvníky Šumavy, už o prvním víkendu bylo přilehlé parkoviště zcela zaplněno vozidly a návštěvníků na stezce bylo opravdu velké množství.

 

Naučnou stezku financovaly Vojenské lesy a statky ČR a.s. ve spolupráci s česko – rakouským projektem Interreg. Celkové náklady se vyšplhaly na bezmála 1 600 000 EUR, dotace pokryly 85% nákladů. 

 

Na Olšinu se dá přijet autem ze směru od Horní Plané a Hodňova nebo od Květušína. Nejlepší je ale na místo dorazit vlakem, který staví nedaleko návštěvnického centra. 

 

 

 Fotografie z 12. července 2020:

{gallery}volary/2020/07/07_12_olsina{/gallery} 

 

text, foto, video (ir)

{jcomments off}