Starosta řešil s občany parkování u MěKS

Dopravní situaci v ulicích Johnova, Jiráskova, Boženy Němcové a Nad Stadionem řešil v úterý odpoledne v sále MěKS s obyvateli této části města starosta Vimperka Bohumil Petrášek.

 

Na problémy s parkováním a dopravním provozem v ulicích okolo městského kulturního střediska upozorňuje vedení města, městskou i státní policii už delší dobu obyvatel Johnovy ulice Vladimír Wölfl. Nelíbí se mu především nerespektování dopravních předpisů – konkrétně stání aut na silnici, kde po zaparkování nezůstane vyhláškou stanovený šestimetrový pás pro průjezd vozidel, a parkování vozidel na chodníku. Trnem v oku jsou mu především těžká terénní auta. Jak se domnívá, dochází k propadání chodníků, což pak město stojí peníze na následných nutných rekonstrukcích. Svoje argumenty však nemohl v úterý obhájit, neboť se z osobních důvodů nemohl setkání zúčastnit. Snad proto byl několikrát označen za viníka stavu, který město musí řešit.

 

„Městská policie může nesprávné parkování řešit s řidičem dvakrát  domluvou, pak už musí přijít pokuta,” upozornil přítomné starosta, proto chtěl od nich jako od lidí, kteří situaci dobře znají, protože zde bydlí, nějaké návrhy, které by pomohly vyřešit stav k lepšímu. Podle jeho slov si dovede představit lepší využití sta tisíc korun, které minimálně budou městskou pokladnu stát vynucené náklady, především za nákup nových dopravních značek, ale vedení města nemá jinou volbu, pokud nechce, aby zejména zdejší obyvatelé zde mohli zaparkovat, aniž by jim hrozila sankce.

 

Nejvíce si obyvatelé stěžovali na nedostatek parkovacíh míst v těchto čtyřech ulicích. Jak zaznělo z úst několika diskutujících, hodně míst zaberou vozidla pracovníků Správy NP a CHKO Šumava. Starosta slíbil, že požádá ředitele parku o apel na zaměstance, aby parkovali na nedalekém parkovišti u Volyňky. „Jednu dobu za ředitelování Jana Stráského to tak docela fungovalo, pak se ale parkování vrátilo do starých kolejí,” uvedl starosta.

 

Převážná část nápadů směřovala k co možná největšímu počtu parkovacích míst. Po diskuzi s občany vyplynula jako nejlepší varianta prosazovat zjednosměrnění ulic Jiráskova a Boženy Němcové, kde by bylo povoleno částečné stání na chodníku. Jednosměrky by měly vést odshora dolů. V Jiráskově ulici bude navrhováno oboustranné stání, v ulici Boženy Němcové pouze po pravé straně. V celé části by měly ve všední dny v pracovní době povoleny jen dvě hodiny stání. Naopak občané spíše nepodporovali, aby Johnova ulice byla jednosměrná.

 

Několik občanů upozornilo, že z ulice U Stadionu je špatný a především nebezpečný výjezd do ulice 1.máje a navrhovalo umístění zrcadla. S tím starosta souhlasil a ubezpečil, že během krátké doby bude zrcadlo osazeno.

 

Jak podotkl Pavel Dvořák, mimo starosty jediný přítomný zastupitel, nemají se obyvatelé těšit na brzké uvedení dalších návrhů do života. „V žádném případě se tak nestane letos,” dal mu za pravdu Bohumil Petrášek.

 

 

Josef Rychtář

 

 

ČTĚTE TAKÉ: Chodníky se propadají, vyslechlo si kritiku vedení města