Ropuchám na cestě za rozmnožováním pomáhají ochránáři

S příchodem jara, byť opožděného, se probudili k životu i obojživelníci, kterým tak začal jarní tah za rozmnožováním. A jelikož jejich cesta není jednoduchá a často vede i přes překážky, jako jsou komunikace plné projíždějících aut, postavili ochránci přírody ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Šumava na jedné migrační trase zábrany, které brání jejich vstupu do komunikace.

 

ropuchy(foto j. hromas)zabrany u lcovic (foto j. hromas)

 

“Zábrany byly postaveny v délce asi 200 metrů podél silnice na trase Vimperk – Strakonice mezi Čkyní a Volyní u obce Lčovice. Zábrany jsou ze stavební perlinky a zajištěny dřevěnými kolíky. Každých 20 až 25 metrů jsou v zemi instalovány sběrné nádoby, do kterých obojživelníci, kteří nemohou projít přes zábranu, následně spadnou. Minimálně jednou denně dochází k vybírání těchto nádob a přemísťování obojživelníků přes komunikaci k vodní ploše,” uvádí předseda ZO ČSOP Šumava Jakub Hromas.

 

S přemísťováním žab značně pomáhají i místní dobrovolníci, především pak Miroslav Kouba, který nádoby denně kontroluje. Loni se na této lokalitě zachránilo a následně přeneslo okolo 400 jedinců, mezi nimiž převažovaly ropuchy a pak několik skokanů. Letos, kdy tah bude teprve vrcholit, je zachráněno už okolo 260 jedinců.

 

Míst, kde tito užiteční obojživelníci vstupují do komunikací a jsou zabíjeni projíždějícími automobily, je na Šumavě a v Pošumaví celá řada. V loňském roce nainstalovali ochránci přírody ze ZO ČSOP Šumava zábrany na dvou úsecích okolo Šumavských Hoštic, letos se to však nepovedlo, především z časových a finančních důvodů, kdy se nepodařilo zajistit každodenní kontrolu sběrných nádob. Další lokalita, kde migrují obojživelníci, je u Vlachova Březí.

 

Jak lze tedy těmto živočichům, kteří pomáhají člověku v boji proti škůdcům, alespoň trochu pomoci? “Nejsnazší bude na známých místech, kde přecházejí silnici, zpomalit a pokud to bude možné se jim i vyhnout. Pokud bude někdo chtít pomoci více, například kontrolováním  nádob, výstavbou zábran nebo i finanční pomocí, je možné se obrátit na nás , na ZO ČSOP Šumava,” vysvětluje Jakub Hromas.

 

 

(jr)

 


foto: Jakub Hromas