Outdoor Kids pomohly dětem k medailím, jiným od astmatu

Desetiletý David Fabián ze Záhoříčka u Čkyně nevěděl před třemi lety jak se správně odrazit na lyžích, nebo ujet na kole dále než k sousedům. Dnes je z něj jiný kluk. Zvládá perfektně kolo i lyže. Dokonce vyhrává i první závody. „Vyhrál jsem Běh okolo Kuřidla ve Strakonicích. Na Zadově jsem skončil třetí v běhu na lyžích. Doufám, že v létě vyhraju svůj první závod na kole,” přeje si David.

IMG 0151Za jeho úspěchem stojí péče trenérů ve sportovním klubu Outdoor Kids. V zimě se děti účastní závodů v běžeckém lyžování, na jaře a v létě jezdí na kole, na podzim běhají a chodí po šumavských i bavorských tisícovkách.

„Je radost vidět jak se vám dětí mění před očima. Zvláště na běžkách, které jsou hodně technickým sportem je to znát. Loni děti neměly rovnováhu, dnes válí jako zkušení běžkaři,” říká Laďka Mánková, trenérka Outdoor Kids, klubu, který oslavil třetí narozeniny.

„Naše děti už mají celou řadu medailí z horských kol, z přespolniho běhu, ale také ze závodů na běžkách. Nicméně v našem klubu nejde primárně o medaile, k tomu jsou větší kluby s profesionálním zázemím. Chceme ke sportu přivést nejen děti, ale celé rodiny. Chceme dětem vštípit smysl pro odpovědnost, disciplínu a týmového ducha,” doplňuje svou manželku trenér Jiří Mánek.

Otec Davida Fabiána je s dosavadní sportovní kariérou svého syna naprosto spokojený. „Trenéři Davida umí motivovat. Vtiskli mu správný styl a chuť pravidelně sportovat, ale co víc, David získal větší sebevědomí a s tím i chuť vítězit,” pochvaluje si David Fabián starší.

„Díky takovým malým klubům je možno najít sportovní talenty, které by jinak zůstaly bez povšimnutí. Čkyňský klub může sloužit jako přípravka pro SKI klub, případně pomůže najít adepty pro studium sportovního gymnázia ve Vimperku,” vysvětluje Zbyněk Pavlásek, trenér nejlepšího lyžařského oddílu v ČR – SKI klubu Šumava.

IMG 5989Outdoor Kids sdružuje zhruba 20 dětí z Prachaticka – většinou ze Čkyně, Dolan, Horosedel, Krušlova, Bohumilic, ale i Malenic a Volyně. Má ale ambice se dále rozrůstat. „V Malenicích takový klub nemáme. Dcera chodí do Outdoor Kids už druhou sezónu. Díky tréninku se nebojí na kole sjíždět příkré meze. Co se týká běžek, zlepšila se markantně. Její první medaile nám dělají radost,” uvádí Josef Nárovec, otec osmileté Moniky.

Vedle toho, že se děti z Outdoor Kids účastní závodů, jezdí společně se svými rodiči na výlety či soustředění. „Tím, že děti pravidelně sportují, tak se postupně stávají i soupeři pro své rodiče a často to jsou paradoxně děti, které lákají rodiče ke společným sportovním výletům. Z tréninku se pak stává zábava a sešlost několika rodin se společným zájmem, kterým je pohyb v terénu,” uvádí Jiří Mánek.

Vlasta Škrlová ze Čkyně dala do klubu obě své dcery – Veroniku a Michaelu. Ta si pochvaluje, že se obě dcery naučily lépe komunikovat se svými vrstevníky, zlepšily fungování v kolektivu a našly si nové kamarády. Navíc Veronice se díky Outdoor Kids dokonce zásadně zlepšil i její zdravotní stav. „Byla astmatička a pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu jí pomohl. Přestala mít také problémy s váhou,” doplnila Vlasta Škrlová.

Rodiče z Vacova, kteří by chtěli přihlásit své děti do Outdoor Kids, mohou kontaktovat oddíl skrze konktakty na webu www.cz-outdoorkids.eu, nebo také přes oddílový facebook.

(pp)