Vyhlášený Chlumanský trh začíná čtvrtou sezonu

Když na přelomu listopadu a prosince v roce 2009 v Chlumanech přemítali, jak k nim přitáhnout návštěvníky, vycházeli z tradice této obce nacházející kousek od Husince a Vlachova Březí.

 

Chlumany byly vždycky známé jako zemědělská oblast. „Téměř všechny chlumanské chalupy měly kdysi nějaké to políčko, kde se pěstovaly zemědělské plodiny, a také stáj nebo chlív s kravkou, prasetem, kozou. A pak tu také byla tradice zemědělského družstva, které je v současné době známé především vynikajícími bramborami,” vysvětluje starostka Chluman Ivana Vlková.

 

chlumany (11)

Starostka Ivana Vlková (vlevo) v obecní bylinkové a květinové zahradě, z níž se výpěstky také na trzích objevují

 

Z téhle tradice a snahy přilákat lidi do Chluman vznikla myšlenka pořádání klasického venkovského trhu s cílem ukázat a „vrátit” lidi na český venkov. Zprvu trochu bláznivá myšlenka začala hned v lednu 2010 dostávat svoji reálnou podobu.

 

„Na úplném začátku jsme vytipovali zemědělce, pěstitele i výrobce z okolí a začala má tříměsíční cesta, při které jsem osobně navštívila a oslovila všechny, které jsme si přáli na trhu mít. Na začátku bylo opravdu nesmírně těžké přesvědčit všechny, aby přijeli do Chluman prodávat své produkty,” vzpomíná na nelehké začátky Ivana Vlková.

 

Nakonec první květnovou sobotu v roce 2010 uspořádali úplně první trh, na kterém bylo okolo dvaceti prodávajících. Od té doby se už čtvrtým rokem stalo pravidlem, že vždy první sobotu v měsíci od května do října koná v Chlumanech trh, kde návštěvníci naleznou od potravin přes keramiku, ovoce, zeleninu, houby či drůbež snad téměř vše, co se na takovém trhu očekává.

 

Ale trh v Chlumanech, to nejsou jen prodejci. Jak říká starostka, chtěli trh ještě zpestřit a zatraktivnit. Proto pořádají zajímavé doprovodné programy pro návštěvníky a program pro děti v zahradě mateřské školy, která s „tržištěm” přímo sousedí. Na každém trhu hraje muzika, která dotváří atmosféru trhu na venkově, a o občerstvení se starají chlumanští hasiči.

 

První letošní trh se koná v sobotu 4.5.2013 od 8,00 do 12,00 hodin a i v letos na něm v Chlumanech najdete osvědčené výrobce sýrů a jogurtů, můžete zde nakoupit pivo, uzeniny, pečivo, květiny, sadbu, ryby, víno, med, keramiku, ovocné šťávy, brambory, drůbež… „Květnový doprovodný program jsme zaměřili na venkovské stavby, selské baroko a stavitele Jakuba Bursu. Přijeďte, jste do Chluman srdečně zváni, ” dodává Ivana Vlková.

 

 

Josef Rychtář

 

foto: archiv Ivany Vlkové