Vimperk čeká obří investice – do úpravny vody

Vimperk v příštích dvou letech investuje 36 milionů korun do úpravny vody v Brlohu, která je nejdůležitější zásobárnou vody pro město. Investici odsouhlasili zastupitelé na dubnovém zasedání.

 

I když současná kvalita vody je na vysoké úrovni, přesto se město do rekonstrukce vodárny pustí. „Úpravna vody je už delší dobu provozována bez změny technologie, která je už poměrně zastaralá, neodpovídá současným potřebám a vyžaduje zásadní rekonstrukci,” vysvětluje starosta Bohumil Petrášek, kam poputuje velký balík peněz v nejbližší době. Pokud by došlo k havárii, byla by velmi ohrožena dodávka vody pro obyvatele Vimperku. „Myslím, že bychom na dlouhou dobu dopředu měli vyřešenou dodávku vody ve městě,” řekl na posledním zastupitelstvu na podporu schválení investice zastupiteli starosta.

 

Podle jeho slov je kvalita vody naprosto dostatečná, nelze ale do budoucna vyloučit problémy. Jak upozorňuje, od počátku sedmdesátých let nedošlo k žádné modernizaci úpravny a rekonstrukce už je žádoucí. S tím souhlasil na dubnovém zastupitelstvu i Pavel Dvořák, který jen málokdy pochválí kroky starosty. „Změnou technologie si zajistíme kvalitní vodárenské čištění na minimálně čtyřicet let dopředu,” uvedl Pavel Dvořák. „Jedná se o kvalitní technologii, všechny komponenty jsou v nerezu,” souhlasí starosta Petrášek.

 

Radnice už uskutečnila výběrové řízení do dodavatele akce. „Podařilo se nám vysoutěžit částku 27,95 milionu korun bez daně z přidané hodnoty, kterou si můžeme odečíst,” uvádí starosta. Tuto sumu vítěz soutěže garantuje jen za předpokladu, že k opravě dojde v příštím a přespříštím roce. Jak sdělil starosta, částka je o deset procent nižší, než s jakou počítal projekt.

 

Město nemá šanci získat peníze z dotačních titulů. „V okamžiku, kdy jsme o dotaci žádali, měli šanci získat finanční podporu jen obce do dvou tisíc obyvatel. Nyní panuje ještě přísnější režim, protože jsou podporovány jen obce do tisíce obyvatel,” posteskl si starosta.

 

Na rekonstrukci je Vimperk připraveno použít rezervní fond města. Ale téměř celou sumu na realizaci by měla pokrýt firma ČEVAK, která ve Vimperku provozuje vodovodní síť. Deseti miliony na začátku formou předfinancování a další část z předplaceného nájemného, což činí za dva roky zhruba 16 a půl milionu korun.

 

To, že v nejbližších dvou letech (tj. v roce 2014 a 2015) bude docházet k opravám, obyvatelé Vimperku ani nepoznají, uklidňuje starosta. „Vodárna bude odstavována jen výjimečně, ale spotřebu i tak pokryje voda ze zásobních vodojemů,” sděluje starosta.

 

 

Josef Rychtář